Luna octombrie, luna Rozariului

25. Litania lauretanã

Originea Litaniei

Litania, în primele secole, cuprindea rugãciuni de penitenþã, rostite în timpul sfintei Liturghii sau în timpul procesiunilor.

Litania Lauretanã, care se spune de obicei la rugãciunea Rozariului, cuprinde invocaþii adresate Fecioarei Maria, pe care pelerinii le rosteau când mergeau la Loreto.

Loreto este oraºul care pãstreazã cãsuþa din Nazaret, unde a trãit sfânta Familie ºi este vizitatã de mulþi pelerini veniþi din toate pãrþile lumii. Toþi simt sã ajungã mãcar o datã la Loreto. În trecut, aceºti pelerini strãbãtând cu mari sacrificii calea spre Loreto, aduceau laude Fecioarei Maria, care apoi au fost adunate ºi au format Litania.

Deja în anul 500, în sfânta Casã din Loreto, se cânta solemn Litania, aceea pe care o cântãm astãzi.

Litania, imn de laudã adus Fecioarei Maria

Litania formeazã imnul cel mai bogat ºi mai diversificat al pãmântului, care se înalþã cãtre Regina cerului.

Litania cântã virtuþile Fecioarei Maria ºi o înalþã mai presus de orice creaturã. Ea cântã curãþia Fecioarei Maria, maternitatea sa dumnezeiascã, numind-o Maica lui Cristos, preacuratã, preanevinovatã.

Cântã prudenþa ºi dreptatea Ei, puterea ºi mila Ei înþelepciunea ºi sfatul Ei, iubirea ºi credincioºia Ei. Ne îndeamnã sã o admirãm pe Cea bogatã în har dumnezeiesc, pe Cea care este trandafir tainic, un turn de neclintit, un turn de fildeº.

O proclamã frumoasã ºi maiestoasã asemenea templului lui Solomon, învãluit în aur strãlucitor. Preþioasã ca ºi Arca Vechiului Legãmânt. O aseamãnã cu Steaua dimineþii care strãluceºte.

Litania cântã ºi mila Fecioarei Maria, bunãtatea acestei Mame, care este Vindecãtoarea bolnavilor, Scãparea pãcãtoºilor, Mângâietoarea mâhnirilor. Ajutorul creºtinilor. Regina tuturor sfinþilor, Reginã zãmislitã fãrã de prihanã strãmoºeascã, Regina Sfântului Rozariu, Reginã înãlþatã la cer. ªi se încheie cu Regina Pãcii.

Ce imn de laudã frumos! Sunt 49 de stele care o fac pe Fecioara Maria sã strãluceascã în luminã. Prin lumina acestor stele noi vedem ºi înþelegem mãreþia Maicii lui Dumnezeu, curãþia trupului ºi sufletului sãu, braþul puternic al mijlocitoarei Universului, Inima iubitoare a Reginei cerului ºi a pãmântului.

Sã cântãm ºi noi ºi sã ne rugãm Litania, cu evlavie

În trecut, Litania se cânta ºi se spunea des, cu mare credinþã, pe câmpuri, în case, pe strãzi. Astãzi, noi ascultãm cu uºurinþã cântecele acestei lumi, uºuratice ºi uneori urâte. Sã ne întoarcem la pricesnele religioase, sã cântãm Litania Fecioarei Maria, cu simplitate ºi credinþã.

Rugãciunea ei sã fie un adevãrat imn de laudã. Dacã ne vom ruga cu evlavie, vom avea parte de binecuvântarea ºi mângâierea Fecioarei Maria.

Exemplu: Ampere ºi Rozariul

Frederic Ozanam, un mare om de ºtiinþã ºi un mare apostol, fondatorul Conferinþei Sfântul Vincenþiu de Paoli, când era încã tânãr student la Universitate, a intrat într-o Bisericã din Paris ºi a gãsit un bãtrân îngenuncheat care se ruga cu evlavie Rozariul. Ozanam s-a apropiat de el ºi cu mare uimire a vãzut cã era profesorul sãu, Ampere.

Andrei Ampere a fost un mare matematician ºi fizician, dar nu se ruºina sã þinã în mâini Rozariul, fiindcã a înþeles necesitatea rugãciunii ºi frumuseþii Rozariului.

Frederic Ozanam mãrturisea cã atunci când vroia sã-ºi elibereze sufletul de îndoiala asupra credinþei creºtine, era de ajuns sã-l vadã pe Ampere rugându-se cu evlavie Rozariul, în Bisericã.

"Rozariul lui Ampere, spunea Ozanam, m-a miºcat ºi m-a convins, decât mii de predici!"


Text preluat din Luna octombrie, luna Rozariului de pr. Evaristo Cardarelli, Editura Treira, Oradea - 2008, traducere de Daniela Rãdoi ºi Aurelia Man

123456789101112131415161718192021222324252627282930