Luna mai, luna Fecioarei Maria

PREFAÞÃ

"Astãzi începe frumoasa lunã mai, închinatã Mamei lui Dumnezeu". Aºa scria sfântul Maximilian Maria Kolbe într-una din ultimile sale scrisori. Se afla deja închis în faimoasa închisoare Pawiak din Varºovia. Dar gândul la luna mai, închinatã Mariei, era pentru el mai puternic ºi mai important decât chinurile închisorii.

Aceastã lunã este un dar deosebit al Maicii Domnului. Nu trebuie sã o irosim. Sã mergem la ºcoala Ei ºi Ea va fi învãþãtoarea cereascã a vieþii noastre creºtine. Ea ne va învãþa adevãrurile fundamentale ºi vitale ale credinþei noastre pentru a le trãi cu generozitate ºi cu conºtiinciozitate, evlavioºi ºi creºtini sinceri. "Lângã Ea - scria Sfântul Pãrinte Paul al VI-lea - vom ºti sã fim curaþi, buni, omenoºi, blânzi, rãbdãtori: o puternicã lecþie evanghelicã de viaþã creºtinã ne este prezentatã, dacã intenþionãm s-o prezentãm pe Maica Domnului.

Dacã luna mai este luna minunatã a florilor, aducãtoare de roade pentru masa fiilor lui Dumnezeu, este ºi luna înfloririi spirituale în toate sufletele care se apropie de Maica Domnului, pentru a aduce roadele asemãnãrii cu Isus.

Aceasta este îndatorirea Mariei: "de a reproduce în fii trãsãturile spirituale ale Fiului" (Marialis cultus, 57) ºi Ea o face în chipul"cel mai rapid, cel mai uºor ºi cel mai plãcut", dupã cum ne asigurã Sfântul Maximilian M. Kolbe.

Ziua I - 1 mai

LUNA MARIEI

"Iatã, a venit, în sfârºit, luna preafrumoasei noastre Mame"... astfel scria odatã Padre Pio din Pietrelcina, la începutul lunii mai. Tocmai aºa este. De veacuri, de acum, luna mai este luna Mariei prin excelenþã, luna "Prea frumoasei noastre Mame".

Este luna cea mai frumoasã a anului, prin splendoarea primãvãraticã pe care o îmbracã; de aceea este închinatã aceleia pe care Biserica o preamãreºte ºi o laudã ca "Toatã frumoasã".

Este luna în care îmbobocesc trandafirii parfumaþi în aerul cãlduþ al naturii surâzãtoare; de aceea este închinatã Aceleia pe care Biserica o preamãreºte ca "Trandafir Tainic".

"Luna mai - scrie Sfântul Pãrinte Paul al VI-lea - ne aminteºte de bucuria de copii cu care mergând la ºcoalã, duceam flori pentru altarul Maicii Domnului. Lumânãri, cântece, rugãciuni ºi buchete dãdeau un chip luminos evlaviei noastre faþã de Preasfânta Fecioarã Maria, care ne apãrea atunci ca Regina primãverii, primãvara naturii ºi primãvara sufletelor."

Luna mai este numitã ºi luna harurilor ºi a slãvirii Mariei, pentru cã în aceastã lunã se primesc haruri îmbelºugate, celebrând slava Mamei cereºti ºi a Reginei universului.

Mai ales pentru roadele spirituale pe care le aduce, luna mai cântã cele mai înalte cununi de slavã Mariei - Mijlocitoarea tuturor harurilor.

Sunt haruri felurite pe care Ea le dãruieºte cu iubire celor care o cinstesc în aceastã lunã: haruri de progres spiritual, de reînnoire a vieþii, de convertire, haruri temporale pentru sãnãtate, pentru muncã, pentru învãþãturã, pentru locuinþã, pentru familie. Câte haruri în aceastã lunã binecuvântatã! Cu atât mai mult, cu cât ea se încheie cu sãrbãtoarea Sfintei Fecioare Maria a harurilor. Care dintre voi nu are nevoie de haruri?

Sfântul Maximilian M. Kolbe, pentru a-l ajuta pe fratele muncit de chinuitoarele primejdii spirituale ºi materiale în care se afla, nu a gãsit un ajutor mai puternic decât sã-i recomande cu grijã sã ia parte la devoþiunea lunii mai. Astfel i-a trimis cãrþi folositoare, pentru a-l face sã urmeze aceastã devoþiune zi de zi.

Luna mai... din greºealã

Un tânãr evreu, Herman Cohen, aflându-se la Paris pentru a studia muzica, s-a lãsat antrenat în jocuri de noroc ºi distracþii. Având trebuinþã de bani pentru a-ºi satisface patimile josnice, a gãsit un post de organist la biserica "Sfânta Valeria" pentru toatã luna mai.

În primele seri el cânta cu o totalã indiferenþã, ca un simplu profesionist. Dar fãrã sã vrea, stând acolo, era constrâns sã asculte predicile care se þineau în fiecare searã. Ascultând, sufletul lui a început sã se frãmânte ºi inima sã i se zguduie.

La sfârºitul lunii mai s-a gândit în mod serios sã se pregãteascã pentru botez, spre a deveni catolic. ªi puþin dupã aceea a primit botezul în aceeaºi bisericã.

Împreunã cu botezul, a primit ºi darul chemãrii la starea religioasã (cãlugãreascã). A devenit cãlugãr carmelitan ºi a murit în faimã de sfinþenie. Câte haruri de la acea lunã mai fãcutã din întâmplare!...

Pentru întreaga bisericã

Participarea la devoþiunea lunii mai înseamnã deci a dobândi haruri, a rezolva probleme ºi situaþii dureroase, înseamnã a primi ocrotirea Mamei lui Dumnezeu.

Pentru aceasta, Biserica, papii, sfinþii au recomandat cu stãruinþã celebrarea cu evlavie a lunii mai.

Sfântul Pãrinte Paul al VI-lea a publicat în anul 1965 o scrisoare enciclicã despre "Luna mai", anume pentru a reafirma cã Biserica o considerã drept luna cea mai rodnicã de rugãciune ºi haruri cereºti pentru toate trebuinþele omenirii ºi ale Bisericii:

"Tocmai pentru cã luna mai ne dã aceastã puternicã invitaþie la o rugãciune mai stãruitoare ºi mai încrezãtoare ºi pentru cã în ea rugãciunile noastre gãsesc mai uºor acces la Inima Milostivã a Fecioarei, predecesorii noºtri au obiºnuit sã aleagã cu drag aceastã lunã închinatã Mariei, pentru a chema poporul creºtin la rugãciuni publice, ori de câte ori au cerut-o trebuinþele Bisericii, sau vreo primejdie ameninþãtoare apãsa asupra lumii".

Sã facem bine în aceastã lunã

Sã nu pierdem aceastã mare ocazie de har. Sã cãutãm ca ºi alþii sã n-o piardã. Sã-i chemãm pe cei dragi nouã ºi sã-i îndemnãm pe prietenii noºtri sã participe la devoþiunile lunii mariane. Sfânta Fecioarã Maria nu va lãsa pe nimeni sã plece cu mâinile goale.

Sã ne amintim cã Ea însãºi a apãrut cu mâinile din care proiectau fascicole de raze luminoase, spunând sfânta Caterina Labourre: "Aceste raze sunt simbolul harurilor pe care le revãrs asupra persoanelor care mi le cer". ªi sfânta Ecaterina Labourre, dupã exemplul lui Filip Neri, al sfântului Camil, al sfântului Alfons de Liguori ºi al atâtor alþi sfinþi, voia ca mai ales în luna mai sã se intensifice rugãciunea marianã, stãruinþa smeritã cãtre Aceea care ºade pe "tronul harurilor, pentru a obþine milã ºi har în nevoi" (Evr 4,16).

La picioarele Mariei gãsim izvorul tuturor harurilor ºi al sfinþeniei.

Practicã


- Strãduieºte-te sã aduci pe cineva la devoþiunea lunii mai.
- Recitã sfântul Rozariu pentru ca mulþi sã participe la devoþiunea lunii mai.
- Roagã-te la sfântul Iosif ca El sã te înveþe în aceastã lunã s-o iubeºti pe Maica Domnului.


Text preluat din Luna mai, luna Mariei de Stefano Maria Manelli, Editura Serafica, 2004, traducere de pr. Alois Donea, OFMConv.

12345678910111213141516171819202122232425262728293031