Luna octombrie, luna Rozariului

1. Luna octombrie, luna Rozariului

Luna octombrie este consacratã Fecioarei Maria

Dupã luna mai, luna florilor ºi a miresmelor, care ne îndeamnã sã meditãm frumuseþea Fecioarei Maria, o altã lunã consacratã Ei, este luna octombrie, lunã bogatã în roade, închinatã sfântului Rozariu.

Este timpul în care câmpiile ne cheamã, timpul în care avem bucuria sã adunãm recolta, în sfârºit este timpul coloritului intens al naturii, al strigãtelor de bucurie ºi cânt sub cerul senin de toamnã, este timpul dorinþei de muncã.

Luna octombrie aduce însã ºi o dulce chemare la viaþa spiritualã, la rugãciune. Luna Rozariului, foarte iubitã de cei devotaþi Fecioarei Maria, se practicã cu o particularã evlavie.

Dupã ce Preacurata a apãrut la Lourdes cu Rozariul în mânã, mereu s-a repetat: "Dumnezeu vrea sã salveze omenirea prin rugãciunea Rozariului" Preoþii Dominicani au consfinþit Fecioarei Maria, luna octombrie.

În anul 1868, papa Pius al IX-lea a aprobat devoþiunea care se practicã în aceastã lunã ºi a adãugat acesteia multe indulgenþe. Aceastã lunã ocupã un loc privilegiat între practicile creºtine.

Papa Leon al XIII-lea a fost un înflãcãrat promotor al devoþiunii Rozariului ºi a rãspândit practicarea lunii octombrie în întreaga Bisericã. Dupã el au urmat ºi alþi Papi care au repetat ºi au recomandat practica lunii octombrie.

Astãzi, luna octombrie este practicatã cu deosebitã evlavie, aproape în fiecare parohie.

Luna octombrie, îndemn la rugãciune

Odatã cu sosirea acestei luni, Fecioara Maria reaminteºte cã avem îndatorirea sã ne rugãm. Ea ne-a dãruit Rozariul Sãu, pentru cã prin rostirea lui folosim rugãciunile cele mai frumoase.

În timp ce îi mulþumim sfintei Fecioare pentru acest minunat dar, sã meditãm asupra necesitãþii ºi frumuseþii rugãciunii.

Rugãciunea este indispensabilã, este hrana spiritualã a zilei. Ea ne uneºte cu Dumnezeu, ne întãreºte în necazuri, este întotdeauna izvor de mângâiere. ªi totuºi mulþi nu se roagã niciodatã, au uitat cele mai frumoase rugãciuni învãþate pe genunchii mamei.

κi petrec ziua adânciþi în muncã, în afaceri, în distracþii. O încep ºi o terminã fãrã a înãlþa mãcar un gând lui Dumnezeu, fãrã a o chema pe Fecioara Maria.

Însã fãrã rugãciune, viaþa este materialã, dezordonatã, plinã de tristeþi. Sã ne amintim cã viaþa Preacuratei a fost o continuã rugãciune.

Sfinþii au recomandat întotdeauna rugãciunea.

Sf. Alfons spunea: "Rugaþi-vã, rugaþi-vã! O repet ºi o voi repeta toatã viaþa. Mântuirea noastrã depinde de rugãciune. Dacã nu ne rugãm nu vom face nimic bine.

Toamna, când viaþa naturii parcã scade ºi florile îºi pierd prospeþimea, este timpul cel mai adaptat pentru a cãuta viaþa care nu se stinge niciodatã, este timpul regãsirii adevãratelor flori în grãdina lui Dumnezeu. În sfârºit, este timpul în care renunþãm la cele trecãtoare, pentru a ne apropia de Dumnezeu.

Lumea cu neorânduielile ºi pãcatele ei, cu viaþa modernã agitatã, ne îndeamnã sã uitãm orice adevãr spiritual.

Trebuie deci, sã ne regãsim pe noi înºine, sã ne retragem ºi sã ne reculegem în rugãciuni. Sã þinem în mâini Rozariul ºi sã învãþãm sã ne rugãm atent ºi cu evlavie. Rugându-ne bine, vom sãdi în suflet sãmânþa dumnezeiascã, care va produce roadele sfinþeniei.

Exemplu: Papa Leon al XIII-lea ºi Rozariul

Papa Leon al XIII-lea a murit la 93 de ani, în anul 1903.

Pontificatul sãu a fost numit "pontificatul minunilor".

În viaþa particularã a iubit simplitatea. A fost devotat special Preasfintei Inimi a lui Isus ºi Inimii Neprihãnite Fecioarei Maria. A rãmas în istorie, ca Papa problemelor sociale dar este amintit ºi ca Papa Rozariului.

În scrisorile sale a scris:

"Între devoþiunile Fecioarei Maria, cea a Rozariului este cea mai plãcutã Ei ºi de aceea va fi ascultatã" (Augustis Virginis, 12.09.1897).

"Rozariul aduce în noi roadele sfinþeniei" (Octobri Mense, 22.12.1881).

"Devoþiunea faþã de Regina Rozariului, este cel mai puternic ºi rodnic remediu, pentru a vindeca toate relele secolului" (Supremi Apostolatus 01.09.1883).

În anul 1892 a scris episcopilor: "Ce minunat ar fi dacã în oraºe, în sate, în cãlãtorii, pe întreg pãmântul ºi pe mare, s-ar vedea sute de credincioºi unindu-ºi laudele ºi rugãciunile, pentru a o saluta pe Fecioara Maria, cu un singur glas ºi cu o singurã inimã".

Papa Leon al XIII-lea a fost cel mai înflãcãrat promotor al Rozariului ºi astãzi, luna octombrie se practicã cu o particulara evlavie, datoritã acestui mare Pontifice.


Text preluat din Luna octombrie, luna Rozariului de pr. Evaristo Cardarelli, Editura Treira, Oradea - 2008, traducere de Daniela Rãdoi ºi Aurelia Man

123456789101112131415161718192021222324252627282930