Luna octombrie, luna Rozariului

12. Al patrulea mister de bucurie: Prezentarea lui Isus la Templu

Ritul prezentãrii

La patruzeci de zile de la naºtere, dupã legea ebraicã, fiecare mamã trebuia sã se prezinte la Templu, pentru ceremonia purificãrii, a curãþirii ºi fiecare nou nãscut trebuia sã fie oferit Domnului. Familiile bogate ofereau un miel, iar cele sãrace douã turturele.

Fecioara Maria nu avea nevoie de purificare, fiind Maica lui Dumnezeu era lipsitã de orice umbrã a pãcatului. Isus, Om ºi Dumnezeu, putea sã nu urmeze ritul prezentãrii. ªi totuºi, ascultãtori legii, au mers la Ierusalim, aducând ºi douã turturele, oferta celor sãraci. Ei au urcat treptele Templului cu mare evlavie.

În Templu se afla un om drept ºi cu fricã de Dumnezeu, Simion. El se rugase mult ca înainte de a muri sã-L poatã vedea pe Mesia. ªi iatã, în timp ce Fecioara Maria îl prezintã pe Isus, bãtrânul sfânt, luminat de Duhul Sfânt, recunoaºte în acel copil pe Mesia.

Tremurând de emoþie ºi bucurie, îl strânge la piept ºi cântã imnul: "Acum, Doamne slobozeºte pe robul Tãu în pace!" ªi întorcându-se spre Fecioara Maria spune: "Sufletul Tãu va fi strãpuns de sabie!"

Maica Sfântã ascultã în tãcere ºi tot în tãcere va ºi suferi toatã viaþa, pentru cã durerea va fi mereu prezentã în inima Sa.

Legea lui Dumnezeu

Misterul prezentãrii lui Isus la Templu, ne aminteºte îndatorirea noastrã de a asculta de Cuvântul lui Dumnezeu Oamenii uitã cu uºurinþã poruncile lui Dumnezeu. Pentru mulþi parcã nici nu ar exista.

Este rãnitã bunãtatea lui Dumnezeu prin blesteme urâte, se profaneazã zilele de duminicã ºi de sãrbãtoare, Bisericile sunt goale, Tabernacolele pãrãsite, în timp ce cinematograful, teatrele, sunt pline, la fel ºi strãzile.

În familii lipseºte ascultarea ºi înþelegerea. Cãsãtoria este profanatã, necurãþia este tot mai prezentã. Viaþa nu mai este respectatã. Dreptatea este violatã în multe feluri, prin înºelãciuni ºi nedreptãþi continue.

Dumnezeu însã pedepseºte aspru pe cei care nu îi împlinesc poruncile, El spune în Levitic 26 cã dacã poruncile îi vor fi dispreþuite, atunci va trimite durerea. ªi Isus ne spune cã viaþa veºnicã constã în împlinirea poruncilor.

Trebuie bine împlinite toate poruncile. Sunt zece stâlpi ai acestui pod care ne conduce în Rai. Dacã va lipsi unul dintre ei, atunci podul se clatinã ºi nu se mai ajunge în Rai.

Sã ne oferim noi înºine Iui Dumnezeu

Prezentarea la Templu ne aminteºte cã trebuie ºi noi sã ne oferim lui Dumnezeu. Suntem ai lui Dumnezeu, El ne-a creat dupã asemãnarea Sa, pentru a-L cunoaºte, a-L iubi, a-L sluji. Ne-a destinat pentru viaþa veºnicã.

Nu suntem stãpânii vieþii noastre, am primit totul, atât darurile naturale cât ºi cele supranaturale. Trebuie deci sã simþim dependenþa noastrã, sã ne oferim lui Dumnezeu întotdeauna, sã fim total ai Sãi.

Exemplu: Sf. Carol Borromeo

Sf. Carol Borromeo, un om bogat ºi nobil, a fost arhiepiscop de Milano, între anii 1565-1584. Întotdeauna a urmãrit sã existe disciplinã ºi ordine între preoþi. A fost auster, se mortifica ºi postea des. Iubirea sa a fost mare. El a iubit pe cei sãraci ºi neajutoraþi dãruindu-le bogãþiile sale. A construit orfelinate ºi spitale. În timpul secetei din anul 1570, a distribuit sãracilor ajutoare de orice fel. Intra în casele celor nevoiaºi, stãtea la patul celor bolnavi, se îngrijea de ordinea publicã, strãbãtea oraºele desculþ, cu crucea în mânã, pentru a dobândi mila lui Dumnezeu.

A vândut toate bunurile sale, chiar ºi patul pe care dormea, pentru a-i ajuta pe cei în nevoie. De atunci a dormit numai pe mesele goale.

Ne amintim de Sf. Carol Borromeo nu numai ca de un sfânt al mortificãrii, dar ºi ca de un mare devotat al Rozariului. Îl spunea în fiecare zi ºi îndemna sã se roage Rozariul. A mãrturisit cã pentru el, Rozariul este o devoþiune dumnezeiascã. A format confraternitatea sfântului Rozariu ºi cât a putut s-a strãduit sã facã cunoscut ºi iubit Rozariul. Dorea ca toþi credincioºii sã-l spunã în fiecare zi sau cât mai des posibil.


Text preluat din Luna octombrie, luna Rozariului de pr. Evaristo Cardarelli, Editura Treira, Oradea - 2008, traducere de Daniela Rãdoi ºi Aurelia Man

123456789101112131415161718192021222324252627282930