Luna octombrie, luna Rozariului

16. Al treilea mister de durere: Încoronarea lui Isus cu spini

Isus este încoronat cu spini

Câþiva iudei au împletit o cununã cu spini ºi au aºezat-o pe capul lui Isus. între mâini i-au pus o trestie, o coroanã ºi un sceptru, apoi salutul batjocoritor.

Iudeii îngenuncheau în faþa lui ºi strigau: "Bucurã-Te, regele Iudeilor!" Îl pãlmuiau, Îl scuipau în faþã ºi cu trestia îl loveau peste cap, astfel încât împunsãtura spinilor îi producea o mare durere. Toate acestea erau fapte de rãutate, ca ºi cum Isus ar fi fost conducãtorul rãufãcãtorilor.

Având capul încoronat cu spini ºi mantia fluturând pe trupul însângerat, a fost prezentat mulþimii. Pilat a spus: "Iatã Omul". Dar inimile iudeilor erau împietrite, fãrã pic de milã. Cununa formatã din spini foarte ascuþiþi îi producea lui Isus o durere puternicã.

Pãcatele gândului ºi mândria

Prin încoronarea cu spini, Isus a vrut sã ispãºeascã pãcatele comise cu gândul de cãtre oameni. Gândul care se naºte în creier, cel mai nobil organ al trupului nostru, a fost pãtat ºi profanat. Isus, cu acea cununã de spini pe cap, ispãºeºte gândurile ºi pornirile ambiþiei, ale geloziei, ale rãzbunãrii ºi urii, ale intenþiilor rele.

Pe lângã pãcatele sãvârºite cu gândul, Isus ispãºeºte ºi pãcatele mândriei. Sã meditãm asupra acestui viciu capital, pentru a înþelege rãutatea lui ºi pentru a-l combate. Este unul din viciile cele mai rele, deoarece îi neagã lui Dumnezeu gloria care îi revine.

Mândria este rãdãcina tuturor relelor. Odatã cu ea apare ºi gloria trecãtoare. Cel mândru vrea sã fie cunoscut ºi onorat, cautã sã atragã atenþia celorlalþi. Cu mândria apare ipocrizia. Cel mândru nu este sincer, face sã se creadã ceea ce nu este. Ascunde ºi înºealã. Se aseamãnã cu fariseii, numiþi de Isus morminte vopsite, frumoase în afarã, dar goale înãuntru. Cu mândria apare ambiþia. Cel mândru se încrede în el însuºi, în puterile sale, considerându-se capabil de orice.

Nu supune pãrerea sa altora, nu ascultã de autoritatea celui care comandã. Face totul pentru a se înãlþa pe el însuºi.

De aceea cei mândri sunt pedepsiþi:

"Domnul va pãrãsi casa celor mândri!" (Prov 15.25)

"Cel ce se va înãlþa, va fi umilit!" (Lc 18.9)

Sã nu fim mândri

Nimic nu este al nostru, am primit tot, de aceea nu putem fi mândri. Fãrã ajutorul lui Dumnezeu nu am putea face nimic Sã ne gândim cã este nevoie doar de o clipã pentru ca mândria noastrã sã fie înlãturatã, ca orice realizare a noastrã sã fie distrusã, ca orice ambiþie sã fie anulatã. Totul trece, nu ne rãmâne decât sã umilim, sã ne recunoaºtem neputinþa.

Dacã vom fi umili, vom avea parte de nenumãrate haruri din partea lui Dumnezeu.

Exemplu: Irlanda ºi devoþiunea Rozariului

Irlanda a fost numitã "Insula Sfinþilor". Locuitorii sãi, în numãr de câteva milioane, sunt aproape toþi catolici, ascultãtori de Biserica Romei. In Irlanda este înflãcãratã evlavia faþã de Fecioara Maria. Când sfântul Patriciu, în anul 432, a predicat în Irlanda despre creºtinism, a introdus ºi devoþiunea plinã de iubire faþã de Maica lui Dumnezeu. O demonstreazã ºi Bisericile construite de sfântul Patriciu în onoarea Fecioarei. Aceastã devoþiune a fost transmisã din tatã în fiu, ca o sfântã moºtenire ºi a devenit tot mai puternicã. Credincioºii irlandezi celebrau cu entuziasm sfânt sãrbãtoarea Buneivestiri ºi a Adormirii Maicii Domnului, înainte ca Biserica sã le fi introdus în Liturgia sa.

Când în Irlanda a fost predicatã rugãciunea Rozariului, creºtinii au primit-o cu mare încredere, devenind devoþiunea lor preferatã. ªi ei se roagã Rozariul nu numai în þara lor, dar ºi acolo unde emigreazã, învaþã la rândul lor pe alþii, Rozariul. (A. Tondini - Irlanda devotatã).

La Rozariu se adaugã ºi alte frumoase rugãciuni. în familie, tatãl îndeamnã sã se roage pentru sufletele din Purgator, pentru papã, pentru þarã, pentru un bolnav, pentru binele familiei, pentru o recoltã bogatã.

Irlandezii oferã cu bucurie trandafiri Reginei cerului, Fecioara Maria binecuvânteazã acest popor, care fiind foarte ataºat de Bisericã, devotat Papei ºi ascultãtor de episcopi, continuã sã pãstreze credinþa curatã.


Text preluat din Luna octombrie, luna Rozariului de pr. Evaristo Cardarelli, Editura Treira, Oradea - 2008, traducere de Daniela Rãdoi ºi Aurelia Man

123456789101112131415161718192021222324252627282930