Luna octombrie, luna Rozariului

23. Al cincilea mister de slavã: Fecioara Maria este încoronatã ca Reginã a cerului ºi a pãmântului

Încoronarea Fecioarei Maria

Fecioara Maria este primitã în cer de nenumãrate cete îngereºti, care cântã: "Deschideþi-vã porþi cereºti, iatã vine Regina!"

Maria înainteazã cu o maiestate solemnã ºi mare bucurie simþind chemarea lui Dumnezeu: "Vino, vei fi încoronatã!"

Un tron mãreþ o aºteaptã. Se aºeazã la dreapta Fiului Sãu ºi este încoronatã ca Reginã a cerului ºi a pãmântului.

Fecioara Maria ca Reginã

Fecioara Maria participând la opera de mântuire, este corãscumpãrãtoare ºi îl urmeazã pe Fiul. Ca ºi Isus, Regele universului ºi Maria trebuie sã fie Reginã.

Maica Sfântã este Reginã, pentru cã este creatura cea mai apropiatã de Dumnezeu, este opera înþelepciunii ºi atotputerniciei Sale. Este Reginã, pentru cã ea e femeia cea mai frumoasã, cea mai perfectã ºi mai mãreaþã, este Maica lui Dumnezeu. Nu poate exista o vrednicie mai mare. Este Reginã, pentru cã e împodobitã cu toate virtuþile ºi cu o frumuseþe dumnezeiascã. Sã o meditãm pe regina cerului! Soarele o învãluie cu razele sale, luna îi stã la picioare, stelele îi încoroneazã capul. Este trandafirul cel mai frumos al Raiului. Este Regina Îngerilor ºi a sfinþilor patriarhilor ºi a profeþilor. Este Regina apostolilor ºi a martirilor, a confesorilor ºi a celor feciorelnici.

Toþi îngerii ºi sfinþii i se închinã ºi o recunosc stãpânã.

Fecioara Maria este ºi Regina pãmântului, pentru cã a fost corãscumpãrãtoare, pentru cã este Mama tuturor oamenilor, împãrþitoarea harurilor. Credincioºii i se închinã ºi o salutã cu cele mai dulci nume. În fiecare clipã i se înalþã rugãciuni laude.

Pentru ea au loc sãrbãtorile cele mai solemne, în cinstea ei au fost înãlþate Biserici celebre, i-au fost consacrate altare.

Arta a dãruit lumii prin Fecioara Maria, cele mai frumoase opere. Poeþii au preamãrit-o, iar muzicienii l-au dedicat paginile unei armonii de nedescris.

Fecioara Maria, Regina noastrã

Fecioara Maria este ºi Regina noastrã. Trebuie sã ne consfinþim ei. Este cel mai înãlþãtor act de evlavie pe care i-l putem oferi. În orice necaz sã alergãm la Fecioara Maria. Aici suntem în exil, deseori durerea este prietenul nostru de viaþã. Cum o putem uita pe Regina cerului?

Atunci când ne simþim pierduþi ºi singuri, atunci când nimeni nu ne înþelege, sã alergãm la Regina cerului, pentru cã ea va asculta suspinul nostru ºi ne va mângâia inima printr-o iubire sincerã, dãruindu-ne încredere.

"Sfântã Fecioarã, Tu eºti Regina noastrã! În tine nãdãjduim! Rãmâi Mama noastrã întotdeauna, în special în clipa morþii. Atunci, coboarã la noi surâzãtoare, vegheazã asupra noastrã ºi condu-ne în Rai cu Tine!" Amin.

Exemplu: Persecuþia Spaniei ºi Rozariul

(L. Moresco: Spania, catedra credinþei ºi a eroismului)

Între anii 1936-1939 în Spania, rãzboiul civil a fost îngrozitor. Au fost omorâþi 14 episcopi, 4.266 de preoþi, 2.489 de cãlugãri, 283 de cãlugãriþe ºi 248 de seminariºti, în modul cel mai inuman ºi mulþi dintre ei arºi de vii". (Ziarul Faci, 1952 -4.4).

Ani de masacru dar ºi de mare credinþã. Creºtinii spanioli au fost devotaþi Fecioarei Maria. Printre zgomotul mitralierelor, se ruga Rozariul cu credinþã puternicã. Bãrbaþi militari erau vãzuþi în Bisericile consacrate Fecioarei, în genunchi, cu Rozariul în mânã, reculeºi în rugãciune.

La Pamploma, timp de doi ani, în fiecare sâmbãtã aveau loc procesiuni lungi de-a lungul oraºului, cu Rozariul în mânã, pentru a grãbi victoria.

Antonio Rivera, un tânãr care fãcea parte din Acþiunea Catolicã ºi-a salutat mama, strângând Rozariul între mâini. A fost un adevãrat erou. O grenadã i-a rupt braþul, iar când chirurgul i 1-a tãiat, Antonio Rivera fãrã o lacrimã, strângând cu mâna dreaptã sfântului Rozariu, a suportat durerile fãrã murmur, rostind rugãciuni scurte...

În închisori, prizonierii se rugau cu încredere. Mulþi bãrbaþi se rugau Rozariul ºi astfel mergeau senini la moarte.

Regina biruinþei a eliberat Spania. Duºmanii lui Dumnezeu ºi-au dat seama cã Biserica nu poate muri. Iar astãzi, Biserica din Spania este mai vie ca niciodatã.

În luna mai a anului 1952, la Barcelona, cel mai frumos oraº al Spaniei, s-a þinut Congresul Euharistic internaþional.

Barcelona, care trebuie sã fie capitala comunismului european, dupã planul Moscovei, a însemnat marele triumf al lui Cristos Rege. Spania catolicã a reconstruit cele 2.750 de bisericii, distruse de atei ºi a ridicat un altar vizibil întregii lumi.

Întotdeauna Fecioara Maria binecuvânteazã ºi ocroteºte.


Text preluat din Luna octombrie, luna Rozariului de pr. Evaristo Cardarelli, Editura Treira, Oradea - 2008, traducere de Daniela Rãdoi ºi Aurelia Man

123456789101112131415161718192021222324252627282930