Luna octombrie, luna Rozariului

28 octombrie. Biruinþele Rozariului

Minunata rãspândire a Rozariului

Istoria Rozariului este o adevãratã cununã de triumfuri.

Prima sa glorie este aceea cã s-a rãspândit în chip minunat. Nu este o altã devoþiune mai cunoscutã ºi mai practicatã. Este rugãciunea care rãsunã în Bisericile din întreaga lume în casele sãracilor dar ºi în palatele celor bogaþi, în sate ºi în munþi. Peste tot existã un altar dedicat Reginei Rozariului.

Dupã Cruce, în lumea catolicã, Rozariul este cel mai universal. Prin el, un cor fãrã sfârºit aduce laude Reginei cerului.

Biruinþele ºi triumful Rozariului

Sfântul Dominic a învins erorile ºi a aprins în inimi iubirea de Dumnezeu, prin Rozariu. Printre marile victorii dobândite prin mijlocirea Reginei Rozariului, este de ajuns sã amintim pe cea din Lepanto ºi Viena.

În anul 1571 un mare pericol ameninþa libertatea ºi credinþa în Europa. Turcii înaintau pentru distrugerea creºtinismului. Papa Pius al V-lea, foarte devotat sfântului Rozariu, i-a chemat pe toþi principii sã formeze o ligã contra turcilor ºi a încredinþat-o Reginei Rozariului. Optzeci ºi patru de mii de soldaþi ºi marinari creºtini, au chemat-o în ajutor pe Fecioara Maria ºi au învins la Lepanto. Victoria a fost de mare rãsunet ºi a avut loc la 7 octombrie, zi dedicatã Rozariului, când la Roma, Confraternitatea strãbãtea strãzile oraºului, spunând Rozariul. Senatorul din Venezia a sculptat în bronz acest adevãr: "Nu comandanþii, nu valoarea, nu armele Rozariului ne-a adus biruinþa!"

În anul 1683 o altã bãtãlie a creºtinilor contra turcilor care asediaserã Viena. În timpul luptei, credincioºii se rugau Rozariul ºi la Roma. Papa Inocentiu al XI-lea a luat parte la procesiunea în cinstea Fecioarei Maria. Creºtinii, comandaþi de regele credincios al Poloniei, Ioan Sobieschi, au câºtigat lupta. Sobieschi a trimis vestea la Roma, prin faimoasele cuvinte: "Veniþi sã vedeþi, Regina Rozariului a învins!"

Biruinþele spirituale ale Rozariului

Rozariul este în particular, arma sigurã în luptele spirituale. Sanctuariile de la Lourdes, Pompei ºi Fatima, ne povestesc nenumãrate victorii spirituale ale Rozariului.

Papa Pius al XI-lea spunea: "Dacã secolul nostru, în mândria sa, refuzã Razariul, o mulþime de oameni l-au folosit ca armã puternicã pentru înlãturarea spiritelor rele, pentru pãstrarea credinþei, pentru dobândirea virtuþilor, pentru pãstrarea pãcii adevãrate!"

Câte suflete tinere au gãsit în rugãciunea Rozariului arma pentru a învinge ispitele, pentru a pãºi pe acest pãmânt, curate ºi surâzãtoare! Câþi creºtini buni au considerat Rozariul ca mijloc care ajutã ºi mângâie, care apãrã ºi biruieºte asupra rãului. L-au Purtat mereu cu ei, l-au þinut în mâini ºi l-au sãrutat cu atâta dragoste!

Câþi din cei care au suferit sufleteºte ºi trupeºte, spunând ºi meditând Rozariul, au suferit ca niºte eroi, au suportat durerile cu seninãtate, având lângã ei pe Fecioara Maria, Martira Golgotei, Maica durerilor! Câte piedici au fost înlãturate ºi învinse, prin aceastã rugãciune puternicã!

Sã considerãm deci Rozariul arma victoriei contra duºmanilor, dar în particular, arma salvãrii sufletelor. Rozariu sã fie pentru noi, în acest scurt pelerinaj pãmântesc, prietenul cel mai credincios, care sã ne conducã victorioºi la cer.

Exemplu: Sfântul Luigi Grignion de Montfort

Sfântul Luigi de Montfort a fost un mare misionar, apostolul crucii ºi al Rozariului. Foarte devotat Fecioarei Maria, predica neobosit devoþiunea marianã. A fãcut mult pentru a face cunoscut ºi iubit Rozariul. Pentru Sfântul Luigi, Rozariul era mijlocul prin care cucerea inimile, lãnþiºorul tainic prin care îi ridica pe cei pãcãtoºi din vicii ºi pãcate. Era fericit când îi vedea pe cei pãcãtoºi spunând o datã Rozariul, fiindcã ºtia cã este aproape convertirea lor. El spunea: "Niciun pãcãtos nu a rezistat, când l-am cuprins în rugãciunea Rozariului meu!"

Rozariul a fost pentru el prietenul cãlãtoriilor lungi.

Prin rugãciunea "Bucurã-Te, Marie" a sfinþit toate strãzile Franþei. În anul 1706 a mers la Roma pe jos, având în bagaj numai Breviarul, Biblia, Crucea ºi o icoanã a Fecioarei Maria, iar în mânã þinea Rozariul. Aceste lucruri erau pentru el cea mai mare comoarã.

Pãºea fericit spre Roma, ca ºi cum ar fi fost cel mai bogat om din lume. La Loreto a vizitat Sanctuariul Fecioarei Maria.

Sfântul Luigi nu a dorit niciodatã bunuri materiale. Prin devoþiunea faþã de Fecioara Maria el a gãsit bogãþia Raiului. A murit la 43 de ani, în anul 1716. A avut o moarte uºoarã, iar în viaþã a muncit întotdeauna mult. Timp de un secol, dupã moartea sa, þãrile pe care el le-a evanghelizat, au ºtiut sã reziste furiei Revoluþiei franceze ºi au apãrat credinþa, prin rugãciunea Rozariului.


Text preluat din Luna octombrie, luna Rozariului de pr. Evaristo Cardarelli, Editura Treira, Oradea - 2008, traducere de Daniela Rãdoi ºi Aurelia Man

123456789101112131415161718192021222324252627282930