Luna octombrie, luna Rozariului

3. Rugãciunea Rozariului

Rozariul se spune în fiecare zi, în bisericile parohiale ºi în Sanctuarii. Se spune în procesiuni, în pelerinaje, dar ºi la înmormântãri. Comunitãþile religioase ºi familiile creºtine, în fiecare searã se întâlnesc pentru a se ruga Rozariul.

În mãnãstiri, rugãciunea Rozariului este aproape continuã, deoarece se spune ºi în timpul muncii. Rozariul nu este numai o rugãciune de grup, dar ºi o rugãciune particularã. Orice bun creºtin nu se culcã pânã nu se roagã Rozariul. Astfel, el este lauda adusã Reginei cerului.

Cum se spune Rozariul

Mulþi au bunãvoinþa sã rosteascã Rozariul, dar uneori el este spus fãrã atenþie, fãrã reculegere, în grabã. Mulþi îl spun cu buzele, din obiºnuinþã, dar nu cu inima. În familii este întrerupt cu uºurinþã.

Rozariul spus astfel nu mai este o cununã împletitã de flori proaspete ºi parfumate, ci o cununã din flori ofilite. Iar Fecioara Maria este tristã.

Cum trebuie sã se rosteascã Rozariul

Cu atenþie ºi devoþiune. Se cere modestie în atitudine ºi în exprimare. Fie cã este rostit în Bisericã, muncind sau mergând, se cere întotdeauna calm, atenþie ºi respect, pronunþându-se clar cuvintele. Graba este marele duºman al rugãciunii. Mai bine este sã fie spusã o parte a Rozariului cu atenþie ºi evlavie decât întregul Rozar spus în grabã. În unele familii, rugãciunea Rozariului se prelungeºte mult, este neindicat. Seara, înainte de culcare, dacã Rozariul dureazã mult, cei mici nu mai au rãbdare iar cei mari obosiþi de muncã nu mai rãspund bine sau adorm. De aceea este de ajuns sã se rosteascã Rozariul, rugãciunea Bucurã-Te, Marie ºi Litania. Sã nu se adauge alte rugãciuni. Puþin, dar bine.

Rozariul rostit bine ne asigurã ocrotirea Fecioarei Maria, este mângâiere în dureri, prieten în singurãtate.

Cum ne rugãm noi Rozariul?

Ne rugãm Rozariul? Oferim în fiecare zi aceastã cununã de trandifiri tainici, Fecioarei Maria? Poate au trecut multe zile fãrã sã ne rugãm Sfântul Rozar.

Se gãseºte timp pentru ceea ce este nefolositor, dar nu se gãseºte un sfert de orã pentru a se ruga Rozariul. O zi fãrã Rozar este o zi fãrã un dar oferit Maicii Raiului. Trebuie sã-l rostim bine, sã ne rugãm cu inima, cu mintea înãlþatã la cer. Sã o simþim pe Fecioara Maria aproape, sã vorbim cu Ea. Dacã îl vom rosti bine, noi vom fi fericiþi. În clipa morþii, Maica Raiului, va primi sufletul nostru ºi îl va dãrui lui Isus, pentru cã în rugãciunea Rozariului am spus de mii de ori:

"Maica lui Dumnezeu, roagã-Te pentru noi, pãcãtoºii, acum ºi-n ora morþii noastre. Amin".

Exemplu: Papa Pius al XI-lea ºi Rozariul

Papa Pius al XI-lea a avut un mare zel apostolic, fiind devotat sfântului Rozariu. Chiar ºi în zilele cele mai ocupate, dupã audienþe lungi, dupã primirea a mii de pelerini la orice orã, uneori chiar puþin înainte de miezul nopþii, el se ducea în Capelã împreunã cu cei din jur ºi în genunchi se ruga Rozariul cu voce liniºtitã ºi solemnã. Vorbea despre Rozariu tinerilor cãsãtoriþi, le dãruia Rozariul ºi îi îndemna sã-1 spunã în fiecare zi.

"Papa Pius al XI-lea cunoºtea bine puterea morþii, cea care fixa pentru totdeauna veºnicul destin al omului. El a trecut din aceastã viaþã în veºnicie, în deplina conºtiinþã a actului sãu suprem, lãsând în urmã exemplul unei vieþi de sfinþenie" (I.Cecchetti, Pius al XI-lea în lumina unei mari idei).

La 9 februarie 1939, foarte bolnav, spunea:
"Sã ne rugãm Rozariul!" El a rãmas o amintire plãcutã, un îndemn de neuitat. ªi-a cãutat Rozariul, 1-a strâns în mâini, l-a rostit cu voce clarã ºi tot mai înceatã. A fost ultima laudã adusã Preacuratei. Când l-a terminat a spus: "S-a împlinit ºi aceasta!" Apoi s-a odihnit liniºtit ºi fericit în aºteptarea ajutorului ºi a ocrotirii Maicii Sfinte, în clipa cea din urmã.

El rostea ºi rugãciunea învãþatã când era copil de la mama: "Isuse, Maria, Iosife, vã dãruiesc inima ºi sufletul meu!"

Cei care îi erau apropiaþi, se rugau ºi suspinau în jurul patului sãu. Doar el, care avea febrã mare, era senin, nu suspina, transmitea liniºte ºi tãrie ºi îºi spunea rugãciunile.

A murit în camera sa modestã, pe patul sãu de fier. A rãmas în amintirea tuturor ca unul dintre cei mai mari Papi, a murit umil, dar lãsând exemplul unei mãreþii spirituale.


Text preluat din Luna octombrie, luna Rozariului de pr. Evaristo Cardarelli, Editura Treira, Oradea - 2008, traducere de Daniela Rãdoi ºi Aurelia Man

123456789101112131415161718192021222324252627282930