Luna octombrie, luna Rozariului

4. Rugãciunile Rozariului

Rugãciunea: Slavã Tatãlui ºi Fiului ºi Duhului Sfânt

Pentru a rosti bine Rozariul trebuie sã cunoaºtem rugãciunile care îl compun. Prima este: Slavã Tatãlui ºi Fiului ºi Duhului Sfânt.

Aceasta este rugãciunea care se rosteºte la începutul Rozariului, precum ºi dupã fiecare decadã. Este un imn de laudã adus Preasfintei Treimi. Îl lãudãm pe Dumnezeu, exprimãm sentimentele noastre de adoraþie ºi dãruire faþã de Preasfânta' Treime. Mãrturisim credinþa noastrã în acest înalt ºi fundamental mister.

Aceasta este scurtã ºi frumoasã, iar Biserica o foloseºte pentru a completa rugãciunile psalmilor. Este imnul celor fericiþi în gloria cerului.

Dante a auzit acest imn ºi a rãmas emoþionat:

"Tatãlui ºi Fiului ºi Duhului Sfânt,
Mãrire! Precum ºi întregul Paradis,
M-au învãluit într-un dulce cânt!" (Paradiso XXVII)

Misterul Preasfintei Treimi

Aceastã rugãciune ne apropie de misterul Preasfintei Treimi.

Dumnezeu este Unul în trei Persoane. Acestea se numesc Tatã, Fiu ºi Duh Sfânt. Tatãl este fãrã de început, Fiul provine de la Tatãl, iar Duhul Sfânt purcede de la Tatãl ºi de la Fiul. Aceste trei Persoane sunt diferite între ele, dar au aceeaºi naturã. Aceeaºi înþelepciune, aceeaºi putere, aceeaºi bunãtate.

Este un mister de nepãtruns care ne vorbeºte despre iubirea pentru noi.

Dumnezeu Tatãl a creat pentru noi universul, dovedindu-ne iubirea ce ni-o poartã ºi mãrirea sa. Ne cheamã la viaþa dumnezeiascã ºi ne numeºte fii, moºtenitori ai Raiului.

Dumnezeu Fiul s-a întrupat, a suferit ºi a murit pentru mântuirea noastrã. A rãmas cu noi în sfânta Euharistie, este izvorul harului, singurul mijlocitor între Dumnezeu ºi om.

Dumnezeu Duhul Sfânt este viaþa Bisericii, oaspetele dumnezeiesc al sufletelor care sunt în stare de har.

Toatã credinþa noastrã se bazeazã pe acest mister.

Atât semnul Sfintei Cruci, cât ºi rugãciunea Slavã Tatãlui, Crezul, sunt continue mãrturisiri faþã de Preasfânta Treime.

În numele Preasfintei Treimi se împlinesc actele cele mai solemne, misterele cele mai înãlþãtoare ale religiei creºtine.

În numele Sãu se primesc Sfintele Sacramente. Creºtinul care trãieºte în harul lui Dumnezeu, este templul Preasfintei Treimi. În aceasta constã toatã mãreþia, toatã demnitatea creºtinului.

ªi totuºi mulþi creºtini nu cunosc aceste adevãruri esenþiale, nu se gândesc niciodatã la Preasfânta Treime. Mulþi se roagã cu înflãcãrare Sfinþilor, dar nu se roagã niciodatã Preasfintei Treimi.

Îndatorirea noastrã faþã de Preasfânta Treime

Trebuie sã credem cu tãrie în Sfânta Treime. Sã-L adorãm pe singurul Dumnezeu în Trinitate.

În rostirea Rozariului, primul nostru gând, primul nostru sentiment de iubire trebuie sã fie pentru Preasfânta Treime. Rugãciunea: Slavãlui Tatãlui ºi Fiului ºi Duhului Sfânt, trebuie sã o rostim nu numai în timpul Rozariului, dar ºi în timpul zilei. Trebuie sã fie lauda pe care o înãlþãm, trebuie sã fie rugãciunea de ispãºire ºi iubire. Cei rãi îl blestemã pe Dumnezeu, dar noi sã ispãºim, sã-i înãlþãm imnul de mãrire, pentru ca El sã ierte ºi sã binecuvânteze omenirea.

Exemplu: Papa Pius al XII-lea

Papa Pius al XII-lea a uimit omenirea prin doctrina sa ºi prin evlavia sa.

A nutrit o mare iubire pentru Fecioara Maria. La 3 aprilie 1899, a celebrat prima sa Liturghie în Capela din Santa Maria Maggiore. La 13 mai 1917, când a fost consacrat episcop, la aceeaºi orã, Fecioara Maria a apãrut la Fatima, parcã pentru a mãrturisi cã îl va cãlãuzi ºi ocroti mereu.

Ales papã, a încredinþat barca lui Petru Fecioarei Maria Steaua mãrii, mãrturisind în diferite moduri înflãcãrata sa evlavie faþã de preadulcea Mamã a lui Dumnezeu.

La 31 octombrie 1942, ca adevãrat Pãrinte al unei mari familii, a consfinþit Biserica ºi omenirea, Inimii Neprihãnite a Mariei.

La 1 noiembrie 1950 a proclamat-o pe Fecioara Maria ca fiind înãlþatã la cer.

Deseori, papa Pius al XII-lea a fost auzit la radio spunând Rozariul.

Rugãciunea lui era convingãtoare. Adevãratã rugãciune, pronunþatã rar, în timp, cu evlavie.

A scris multe scrisori asupra Rozariului, recomandându-l poporului ca pe un remediu al tuturor relelor. Tinerilor cãsãtoriþi le vorbea des despre Rozariu, ca rugãciune a familiei. S-a rugat cu mare evlavie Fecioarei Maria. Ar fi dorit sã vadã toate popoarele cum o cinstesc pe Maica lui Dumnezeu.


Text preluat din Luna octombrie, luna Rozariului de pr. Evaristo Cardarelli, Editura Treira, Oradea - 2008, traducere de Daniela Rãdoi ºi Aurelia Man

123456789101112131415161718192021222324252627282930