Luna octombrie, luna Rozariului

5. Rugãciunea Tatãl nostru

Rugãciune învãþatã de Isus

La începutul fiecãrei decade de Rozariu, dupã ce s-a prezentat misterul, se spune rugãciunea Tatãl nostru.

Este rugãciunea cea mai frumoasã. Isus i-a învãþat pe apostolii sãi aceastã rugãciune, cuvânt cu cuvânt, aºa cum o mamã îºi învaþã copiii. Apostolii îl vedeau deseori pe Isus cum se ruga, retrãgându-se în munþi sau sub copaci. într-o zi, unul dintre apostoli, vãzându-l pe Isus cum cobora de pe o colinã unde se rugase, a dorit sã ºtie despre întâlnirile intime ale lui cu Tatãl ºi i-a spus: "Doamne, învaþã-ne sã ne rugãm!".

Isus imediat a rãspuns dorinþei sale: "Când vã rugaþi, sã vã rugaþi aºa!" ºi a rostit rugãciunea Tatãl nostru. O rugãciune mai frumoasã nu putea ieºi de pe buzele lui Isus. Ea este rugãciunea fundamentalã a creºtinismului. Este rugãciunea care miºcã pe cel necredincios, precum ºi inima cea mai împietritã. Biserica îndeamnã ca ea sã fie spusã cât mai des.

Pãrþile rugãciunii Tatãl nostru

N-am putea înþelege frumuseþea acestei rugãciuni, dacã nu o cunoaºtem bine. Sã meditãm pe scurt asupra ei.

Tatãl nostru. Noi suntem slabe creaturi, dar Dumnezeu ne-a iubit ºi ne-a numit fii ai Sãi. De aceea încrezãtori, putem înãlþa ochii la cer sã-L chemãm pe Dumnezeu cu dulcele nume de Tatã ºi sã-i cerem îndurare. Aceasta este o mare mângâiere.

Care eºti în ceruri. Îl chemãm pe Tatãl care este în cer, acolo unde domneºte adevãrata ºi veºnica fericire. Aici noi suntem ataºaþi celor pãmânteºti ºi uitãm cerul. Tatãl nostru, care eºti în ceruri, aminteºte-ne de cer ºi ajutã-ne sã trãim numai pentru cer.

Sfinþeascã-se numele tãu. Numele tãu, Doamne este batjocorit în lumea aceasta. Dar noi care simþim iubirea Ta, strigãm: "Tot pãmântul sã Te laude!" "Mãrire ºi glorie Domnului".

Vie împãrãþia Ta. Ca toþi oamenii sã Te cunoascã ºi sã Te iubeascã, Doamne. Atunci ne vom simþi cu adevãrat fraþi ºi vom ºti sã Te chemãm cu dulcele nume de Tatã.

Facã-se voia Ta. Doamne, noi suntem slujitorii Tãi. Dã-ne putere sã împlinim doar voia Ta.

Pâinea noastrã cea de toate zilele, dã-ne-o nouã astãzi. Pâine pentru toþi, sã nu fie o familie care sã nu aibã. Sã nu fie o mamã care plânge cãci nu are pâine pentru copii.

Dãruieºte-ne, Tatã, pâinea pentru trup, dar mai ales pâinea pentru suflet.

ªi ne iartã nouã pãcatele noastre. Noi nu vom avea pace pânã când nu vom ispãºi pentru pãcatele noastre, ori în lumea aceasta, ori în veºnicie. Tatãl nostru iartã-ne pãcatele! Chiar dacã ele sunt mari, iartã-ne! ªi noi îi vom ierta pe duºmanii noºtri, vom face bine celor ce ne urãsc, ne vom ruga pentru cei care ne batjocoresc. Dar Tu, Doamne, îndurã-Te de noi!

ªi nu ne duce pe noi în ispitã. Atât cât vom fi în aceastã lume, suntem mereu în pericolul de a pãcãtui. Tatãl nostru, Tu cunoºti slãbiciunea noastrã, ºtii cã singuri nu putem birui ispitele. Avem nevoie de Tine! Nu ne lãsa sã cãdem în ispitã.

Ci ne mântuieºte de cel rãu. Elibereazã-ne, Doamne, de pãcat. Mântuieºte-ne, sã nu fim pierduþi pentru o veºnicie. Dãruieºte-ne darul statorniciei, dãruieºte-ne un apus senin al vieþii, o moarte sfântã. Amin.

Rugãciune minunatã

Rugãciunea Tatãl nostru este o sintezã a Evangheliei, un rezumat al doctrinei creºtine. Este rugãciunea care îi aduce lauda gloriei lui Dumnezeu. Dacã ea va fi spusã, fie pe culmea unui munte sau în tãcerea nopþii sub cerul înstelat, simþim prezenþa lui Dumnezeu cum îmbrãþiºeazã cu iubire toate creaturile Sale, cum îl îmbrãþiºeazã pe om, pentru a-1 elibera de pãcat.

Sã-i mulþumim lui Isus pentru cã ne-a învãþat aceastã rugãciune, sã-i cerem iertare dacã în trecut am desconsiderat-o ºi sã-I promitem cã o vom aprecia mult ºi o vom spune bine.

Exemplu: Rozariul ºi Lourdes

Lourdes este unul din cele mai renumite sanctuare, pentru cã în anul 1858 acolo a apãrut Fecioara Maria unei fetiþe pe care o chema Bernadeta. Lourdes a fost numit oraºul minunilor. Cine a fost la Lourdes, chiar ºi o singurã datã, a simþit în chip tainic dar realã ºi vie prezenþa Fecioarei Maria. Acest oraº este Biserica celor ce se roagã, care are ca boltã cerul, iar ca altar inima Maicii Sfinte.

Creºtinii din toate pãrþile lumii merg la Lourdes ºi se roagã cu evlavie Rozariul. Rozariul meditat este rugãciunea iubitã acolo ºi predicatã în mod deschis.

Rozariul este glasul ºi imnul oraºului Mariei. Se spune în case, pe strãzi, în spitale, în hoteluri. Bazilica centralã este un poem al Rozariului scris pe marmurã în cele cincisprezece figuri în frescã, care reprezintã Rozariul.

Rugãciunea se înalþã la tronul Reginei Cerului.

ªi câte minuni, câte convertiri!

Fecioara Maria primeºte lacrimile fiilor, vindecã trupurile ºi învie sufletele.

Pelerinii, dupã ce au simþit prezenþa Fecioarei Maria, pãrãsesc oraºul Lourdes cu sufletul plin de o nouã luminã, în timp ce mâinile lor continuã sã strângã Rozariul ºi buzele lor sã cânte rugãciunile cele mai frumoase.

ªi Lourdes, oraºul Rozariului ºi al minunilor, rãmâne o amintire de neuitat.


Text preluat din Luna octombrie, luna Rozariului de pr. Evaristo Cardarelli, Editura Treira, Oradea - 2008, traducere de Daniela Rãdoi ºi Aurelia Man

123456789101112131415161718192021222324252627282930