Luna octombrie, luna Rozariului

6. Rugãciunea Bucurã-te, Marie

Istoria acestei rugãciuni

ªi aceastã rugãciune este minunatã, a trezit mereu emoþii ºi a miºcat inimile. Se compune din douã pãrþi.

Prima parte cuprinde cuvintele sfântului Arhanghel Gabriel ºi ale sfintei Elisabeta, adresate Fecioarei Maria: "Bucurã-Te, cea plinã de Har! Domnul este cu Tine". "Binecuvântatã eºti Tu între femei ºi binecuvântat este rodul Trupului Tãu". A doua parte este adãugatã de Bisericã: "Sfântã Marie, Maica lui Dumnezeu, roagã-Te pentru noi pãcãtoºii, acum ºi-n ceasul morþii noastre. Amin".

Înainte de anul 1000, primii care au spus rugãciunea Bucurã-Te, Marie, au fost cãlugãrii ºi credincioºii de la sate. În fiecare sâmbãtã, cãlugãrii se rugau oficiul întreg al Fecioarei Maria, iar credincioºii care lucrau la câmp, fãrã a avea o pregãtire ºi obosiþi de muncã, spuneau numai salutul îngerului ºi cuvintele Sfintei Elisabeta.

Astfel exista prima parte a rugãciunii, înainte de anul 1100, rugãciunile care trebuiau spuse de credincioºi erau: Tatãl Nostru, Crezul, iar mai târziu s-a adãugat ºi rugãciunea Bucurã-Te, Marie, fiind consideratã de mare valoare.

La început ea cuprindea numai salutul adresat Fecioarei Maria, pe care credinciosul îl repeta, plecându-ºi capul sau îngenunchind. Apoi a fost adãugatã a doua parte.

Din vechea Tradiþie, aflãm cã Fecioara Maria nu era numai salutatã, dar era ºi invocatã ca Refugiul pãcãtoºilor ºi Salvarea muribunzilor.

În Evul Mediu, pe strãzile oraºelor pe unde treceau cei condamnaþi la moarte, erau puse din loc în loc icoane ale Fecioarei Maria, pentru ca ei în acel trist moment, sã-i poatã cere ajutorul matern.

Sf. Anselm d'Aosta a compus o rugãciune cãtre Fecioara Maria, pentru a-l veghea pe cel pãcãtos în clipa morþii.

ªi Dante Alighieri spune despre Bonconte de Montefeltro cã, deºi grav rãnit în bãtãlia din Campaldino, el a fost salvat pentru cã s-a rugat Fecioarei Maria.

Rugãciunile adresate Ei, care este Salvarea muribunzilor ºi Scãparea pãcãtoºilor, au fost multe. Una dintre ele, este cea adãugatã de cãtre Bisericã, ca o cerere supremã:

"Preasfântã Marie, Maica lui Dumnezeu, roagã-Te pentru noi pãcãtoºii, acum ºi-n ora morþii noastre. Amin".

Astfel în anul 1500, rugãciunea Bucurã-Te, Marie a fost completã ºi a devenit rugãciune popularã, fiind aprobatã de papa Pius al V-lea.

Pãrþi ale acestei rugãciuni

Vom medita pe scurt asupra pãrþilor rugãciunii, pentru a înþelege semnificaþia ºi frumuseþea ei.

Bucurã-Te, Marie. Maria este numele cel mai frumos ºi mai sfânt, dupã cel al lui Isus, este numele iubitei Mame a Raiului, este numele celei care a iubit cel mai curat ºi mai sfânt.

Cea plinã de Har, Domnul este cu Tine. Fecioara Maria a fost creatura cea mai sfântã, cea mai iubitã de Dumnezeu plin de haruri ºi de virtuþi. Domnul a fost iubit de Ea, a fost centrul gândurilor Sale, al iubirii Sale, al faptelor Sale ºi de aceea a fost plinã de Har.

Binecuvântatã eºti Tu între femei ºi binecuvântat este rodul Trupul Tãu, Isus. Fecioara Maria este Femeia cea mai privilegiatã care a fost vreodatã pe pãmânt. Numai Ea a fost fãrã de pãcat, învãluitã în luminã dumnezeiascã. Singura care a devenit Mamã dar a rãmas Fecioarã, singura care L-a nãscut pe Fiul în bucurie nemaiîntâlnitã, singura care nu cunoaºte mormântul fiind înãlþatã la cer. Este Maica lui Isus, Maica lui Dumnezeu. Aici constã toatã mãreþia Sa. Iatã de ce lumea întreagã se închinã în faþa acestei Femei ºi continuã sã repete:

"Binecuvântatã eºti Tu între femei ºi binecuvântat este rodul Trupul Tãu, Isus".

Sfântã Marie, Maica lui Dumnezeu, roagã-Te pentru noi pãcãtoºii, acum ºi-n ora morþii noastre. Amin. Ne rugãm Fecioarei Maria pentru a ne ocroti. Suntem pãcãtoºi, simþim apãsarea remuºcãrilor. Sã ne aruncãm în braþele Maicii Sfinte, ca sã ne dobândeascã milã.

O, Maicã iubitã, ajutã-ne mereu, stai lângã noi, în special în clipa morþii ºi condu-ne în Rai.

Frumuseþea acestei rugãciuni

Am înþeles cã aceastã rugãciune ne descoperã mãreþia Fecioarei Maria ºi prin ea îi cerem ocrotirea. Este sinteza celor mai frumoase laude aduse Mamei cerului. Este rugãciunea cea mai puternicã pentru a dobândi ocrotirea Ei maternã.

Sã devenim ºi noi simpli, aºa cum eram ca ºi copii, sã ne rugãm cu evlavie Rozariul.

Exemplu: Convertirea lui Ioan Joergensen

Ioan Joergensen îºi aminteºte un episod din copilãria sa.

"Primele mele contacte cu creºtinismul au apãrut desigur în copilãrie. Mama mea, luteranã convinsã, citea în fiecare searã în familie o paginã din Biblie ºi mã îndemna sã mã rog în genunchi lângã pat, rugãciunea Tatãl nostru. N-aº putea explica cum într-o searã cu lunã eram în genunchi ºi mã rugam, dar spuneam rugãciunea Bucurã-Te, Marie, pe care o citisem într-o carte..."

Dupã copilãria sa atât de frumoasã, învãluitã de luminã creºtinã, viaþa lui Joergensen a devenit întunecoasã ºi tristã. La ºaisprezece ani devenise un rebel, un revoluþionar. A cãutat sã aibã o viaþã fericitã, dar nu a reuºit. Dupã multe lupte interioare ºi suferinþe, s-a retras în meditaþie. Simþea nevoia sã-L întâlneascã pe Dumnezeu ºi se ruga:

"Oamenii au nevoie de Tine, Cel ce eºti Veºnic, ei Te cautã. Vor sã Te gãseascã ºi sã Te înþeleagã". A citit apoi cãrþi catolice, special Evanghelia ºi Imitaþiunea lui Cristos ºi a gãsit calea mântuirii.

El a pãrãsit Danemarca, a venit în Italia ºi s-a stabilit la Assisi, unde s-a convertit sincer ºi s-a rugat cu evlavie Rozariul. Iatã, Fecioara Maria a ascultat rugãciunea sa din copilãrie ºi dupã o viaþã întunecoasã l-a condus la lumina lui Dumnezeu.

A scris multe cãrþi care au descoperit viaþa sa de creºtin practicant.


Text preluat din Luna octombrie, luna Rozariului de pr. Evaristo Cardarelli, Editura Treira, Oradea - 2008, traducere de Daniela Rãdoi ºi Aurelia Man

123456789101112131415161718192021222324252627282930