Scrisoare pastoralã: Chemare la al doilea pelerinaj

Cacica - 11 octombrie 1998

Spre marele jubileu de mânã cu Maria

Pentru fiecare suflet ºi pentru fiecare credincios, Maria, slujitoarea cea mai devotatã a lui Cristos, este un model ºi o chemare. Am încercat sã înþelegem acest lucru la toate sãrbãtorile mariane din acest an.

Pentru sufletele consacrate este nu numai un model de sfinþenie generalã, ci este o provocare la o chemare specificã ºi particularã la o iubire totalã în sânul poporului lui Dumnezeu: la colaborarea directã ºi nemijlocitã, la sfinþirea lumii prin dãruirea inimii fãrã rezerve ºi fãrã încetare.

Maria este aºadar modelul ºi icoana fiecãrui suflet consacrat care a simþit ºi a primit carisma sfinþeniei în curãþie, ascultare ºi sãrãcie ºi ea este calea cea mai sigurã de a-l descoperi pe Cristos în Duhul Sfânt.

Fiecare întemeietor de ordin sau congregaþie o prezintã pe Maria, modelul ºi mijlocitoarea sfinþeniei vieþii în slujirea lui Dumnezeu ºi a oamenilor.

În îndemnul apostolic postsinodal "Vita consecrata" Sfântul Pãrinte Ioan Paul al II-lea cheamã toate sufletele consacrate la o redescoperire a carismei proprii, la o aprofundare a chemãrii la sfinþenie, în spiritul fondatorului sau a fondatoarei ºi în lumina datã de însuºi autorul sfinþeniei, Duhul Sfânt.

Tot în acelaºi document Sfântul Pãrinte încredinþeazã toate sufletele consacrate Fecioarei Maria ºi se roagã pentru fiecare.

În acelaºi spirit ºi cu aceeaºi preþuire ºi dragoste vã chem la Cacica, la pelerinajul special al sufletelor consacrate spre marele jubileu ºi ne rugãm împreunã cu papa pentru toþi ºi pentru toate.

Mã bucur sã devin vocea Sfântului Pãrinte în dieceza noastrã ºi la Cacica la pelerinajul persoanelor consacrate, al cãlugãrilor ºi cãlugãriþelor din orice ordin, congregaþie ºi institut, precum ºi al fecioarelor consacrate.

"O Marie, mireasa cea fãrã patã, susþine persoanele consacrate, care tind la fericirea unicã ºi veºnicã.

O Mamã, care voieºti reînnoirea spiritualã ºi apostolicã a fiilor ºi fiicelor tale, printr-un rãspuns de iubire ºi de oferire totalã lui Cristos, îþi adresãm rugãciunea noastrã cu încredere.

Tu care ai fãcut voia Tatãlui, promptã în ascultare, curajoasã în sãrãcie, primitoare în fecioria ta rodnicã, dobândeºte de la dumnezeiescul tãu Fiu, ca aceia care au primit darul de a-l urma în viaþa consacratã sã ºtie sã dea mãrturie printr-o viaþã transfiguratã menþinutã în bucurie, împreunã cu toþi ceilalþi fraþi ºi surori spre patria cereascã ºi spre lumina cea neînseratã.

Îþi cerem acest lucru pentru ca în toþi ºi în totul sã fie preamãrit, binecuvântat ºi iubit stãpânul a toate, care este Tatã, Fiu ºi Spirit Sfânt!".

Petru Gherghel, episcop de Iaºi

* * *

Program de la Cacica
- Dimineaþa - program pentru credincioºi ºi ocazie de rugãciuni ºi meditaþii, precum ºi sfânta Spovadã. (ora 8.00: sfânta Liturghie în limba ucraineanã; ora 9.30: sfânta Liturghie în limba polonã)
- Pentru cei care vor sã meargã pe jos se va organiza din Vârfu Dealului, de unde se vede sanctuarul (din dreptul staþiei de autobuz), un pelerinaj organizat începând cu ora 9.00.
- Sfânta Liturghie pontificalã, prezidatã de episcopul Petru Gherghel, pentru ºi cu sufletele consacrate - ora 11.00 (la începutul Liturghiei, sfinþirea orgii)
- Procesiune în jurul bisericii - ora 12.30
- Adoraþie euharisticã - ora 14.30
- Plecarea în procesiune spre Vârfu Dealului - ora 15.30
- Încheierea pelerinajului cu rugãciunea de consacrare la Inima Neprihãnitã a Mariei - ora 13.00

(publicat în Lumina creºtinului, octombrie 1998)