Pelerinajul de la Cacica

Ce a însemnat Cacica 2002? Rugãciune, cântare, predici, Liturghie, spovezi - acestea au stat în centrul pelerinajului de anul acesta de la Cacica din zilele de 14 ºi 15 august. Localitatea care se aflã la 40 de km de Suceava ºi la 18 km de Gura Humorului a fost ºi anul acesta pentru mulþi locul unde au primit hranã spiritualã, haruri ºi binecuvântãri. Fie cã au rãmas impresionaþi de privegherea marianã, fie cã au înconjurat altarul din bisericã în genunchi, fie cã au participat la Liturghii în ploaie, ascultând predicile, sau s-au spovedit, în ciuda ploii care a fost aproape tot timpul, pelerinii s-au întors acasã mai îmbogãþiþi. Au înþeles încã o datã cã Maria este aproape de ei ºi-i îndreaptã spre Isus.

Rugãciuni în ploaie

Miercuri, 14 august, la ora 10.00 a avut loc celebrarea penitenþialã ºi apoi la ora 12.00 sfânta Liturghie de deschidere. Predicator a fost pãrintele Iosif Pãuleþ, paroh ºi decan de Oneºti.

Între timp, la ora 10.30 de la Iliºeºti au pornit în pelerinaj peste 670 de tineri din 30 de parohii. Îi puteai identifica dupã pancartele pe care le purtau. Alãturi de tineri, pelerin ca ºi ei, a fost PS Petru Gherghel. Cântarea ºi rugãciunea i-au însoþit pe toþi pe parcursul celor 10 km. În mijlocul tinerilor s-au aflat preoþi, cãlugãri ºi cãlugãriþe. Pe drum, prin sate, oamenii erau la porþi admirând pelerinajul. Un om din localitatea Vârfu Dealului a ieºit înaintea pelerinilor cu un coº mare, plin cu pere: "Luaþi, luaþi, a spus el, Dumnezeu sã vã ajute!"

Cãtre ora 14.00 tinerii au intrat în bisericã. Au fost întâmpinaþi de pr. Romuald Bulai, noul paroh de Cacica. S-a citit Evanghelia cu tema principalã: "Voi sunteþi sarea pãmântului... voi sunteþi lumina lumii". Episcopul a rostit o rugãciune cãtre Maria, i-a felicitat pe tinerii care nu s-au speriat de ploaie ºi i-a încurajat s-o imite pe Maria în drumul lor spre sfinþenie.

Ploaia de dupã-amiazã i-a împrãºtiat pe pelerini pe la autocare ºi adãposturi. Au urmat Calea crucii ºi adoraþia euharisticã. Seara la ora 18.00, pelerinii s-au adunat din nou pentru Liturghia dedicatã tinerilor ºi seminariºtilor. Pãstorul diecezei a prezidat Liturghia; alãturi de el au fost provincialul pãrinþilor franciscani, pr. Ioan Ciuraru, parohul locului ºi numeroºi alþi preoþi. În deschidere, episcopul le-a spus tinerilor cã aºa cum Isus i-a încredinþat-o pe Maria lui Ioan sub cruce la fel ºi astãzi Maria este încredinþatã celor tineri. La "Gloria" a început din nou ploaia: o mare de umbrele erau în faþa altarului, pelerinii continuând sã participe la Liturghie în ploaie. Predicatorul la omilie a vorbit despre credinþã ºi despre valoarea trupului: "Fericitã eºti tu care ai crezut", i-a zis Elisabeta Mariei. Fericirea este ºi pentru cei de astãzi dacã dezvoltã ºi întãresc credinþa luptând cu pãcatul. Sãrbãtoarea Adormirii Maicii Domnului vorbeºte despre faptul cã sufletul este mântuit împreunã cu trupul ºi de aceea are importanþã cum este tratat.

La ora 22.00 a fost privegherea marianã, prezidatã de PS Aurel Percã. Au participat PS Petru Gherghel ºi Jean-Claude Périsset, nunþiu apostolic în România. De la lumânarea binecuvântatã episcopul a aprins lumânãrile la 12 tineri care la rândul lor le-au aprins pe ale celorlalþi pelerini. S-au recitat Vesperele, s-a citit o lecturã din Vechiul Testament ºi s-a proclamat Evanghelia. În predicã pãrintele Iosif Pãuleþ a subliniat motivele pentru care trebuie s-o cinstim pe Maria: "Priviþi la chipul Mariei, învãþaþi de la ea ºi armonizaþi-vã viaþa cum a fãcut ea", a îndemnat predicatorul. Pânã mult dupã miezul nopþii, tineri ºi adulþi au continuat sã se roage la grotã. În tot acest timp peste 50 de preoþi în bisericã ºi în jurul bisericii au stat la spovezi.

Joi, 15 august, dupã Liturghia de la ora 6.00 a urmat una greco-catolicã ºi apoi altele în limbile maghiarã, polonã ºi germanã pentru pelerinii care au venit mai de departe. De altfel la Cacica au fost pelerini din Ucraina, Ungaria, Polonia ºi Republica Moldova.

A continuat sã plouã întreaga zi. "Niciodatã n-am prins sã plouã atâtea zile la Cacica ºi vin aici de mai mulþi ani", spunea un pelerin.

La ora 11.00 s-a celebrat Liturghia solemnã pontificalã, prezidatã de nunþiul apostolic, Jean-Claude Périsset. PS Petru Gherghel i-a salutat la începutul Liturghiei pe toþi: preoþi, pelerini ºi oficialitãþi civile. Printre oficialitãþi: Hildegard Puwak, ministru al Integrãrii Europene, Ghervazie Longher, deputatul Uniunii Polonezilor, delegat al Ambasadei Poloniei, Gavril Mârza, preºedintele Consiliului Judeþean Suceava, Zaharie Creþu, primarul comunei... "Sã ne rugãm aici la Cacica pentru þarã ºi pentru noi, a spus episcopul. Sã facem cum ne va spune el (Cristos), ne îndeamnã Maria". La predicã nunþiul apostolic a subliniat cã "în ziua Adormirii Maicii Domnului celebrãm minunile pe care le-a fãcut Dumnezeu cu sfânta Fecioarã... Ea este Maica Bisericii... cu ea suntem ºi noi ridicaþi la cer; în Maria noi vedem drumul nostru... Aici la Cacica se împlinesc cuvintele sale profetice: Toate popoarele mã vor numi fericitã. Îl lãudãm pe Dumnezeu, a încheiat nunþiul predica, pentru ceea ce a realizat în Bisericã ºi în noi, pentru cã ne-a fãcut pãrtaºi de har ºi ne atrage la el prin Maria".

Prezent la Liturghie a fost ºi PS Aurel Percã. Pentru el ziua de 15 august reprezintã ºi aniversarul zilei de naºtere. În aceastã zi mulþi s-au rugat pentru Preasfinþia sa ºi i-au urat "La mulþi ani"!

Rugãciunea credincioºilor s-a fãcut în mai multe limbi, iar la oferirea darurilor s-a adus printre altele; crucea, sare ºi o lumânare aprinsã. Uzi, în ploaie, credincioºii au continuat sã participe la Liturghie. La final parohul comunitãþii a mulþumit tuturor celor prezenþi ºi celor care au contribuit la buna desfãºurare a sãrbãtorii: preoþilor care au stat la spovezi, corului format din seminariºti franciscani ºi tineri de la Hãlãuceºti... "Nu permiteþi sã se stingã focul iubirii inimilor voastre, care poate s-a reaprins în cadrul ceremoniilor din sanctuarul diecezei noastre, a spus parohul; lãsaþi-l sã ardã în continuare în viaþa voastrã de zi cu zi... De veþi avea posibilitatea, sã mai reveniþi la Cacica... Sãptãmânal, în fiecare sâmbãtã, sanctuarul vã stã la dispoziþie prin celebrãrile pe care le organizeazã".

Este primul an când Sanctuarul este administrat de pãrinþii franciscani. De la 20 ianuarie 2002 pr. Romuald Bulai este parohul acestei comunitãþi, pr. Anton Acatrinei, pr. Flavian Enãºcuþ ºi pr. Anton Tulbure fiind colaboratori.

Liturghia ºi pelerinajul s-au încheiat cu sfinþirea florilor ºi a devoþionalelor ºi cu binecuvântarea.

Tinerii pelerini: Valea Mare (37); Roman "Fericitul Ieremia" (23); Rãducãneni (20); Siret (12); Luizi-Cãlugãra (30); Sãbãoani (45); Slobozia (21); Moineºti (20); Adjudeni (50); Bacãu "Fericitul Ieremia" (12); Paºcani (3); Seminarul "Don Orione" (24); Rãchiteni (25); Traian - N? (1); Bijghir (10); Rotunda (15); Buruieneºti (30); Trebeº (17); Barticeºti (77); Oneºti (18); Huºi-Corni (20); Tomeºti (20); Iaºi "Sfânta Tereza" (23); Suceava (19); Lespezi (40); Iaºi "Sfântul Anton" (11); ªtefan cel Mare (12); Fundu Rãcãciuni (30); Târgu Frumos (7); Huºi "Sfântul Anton" (25).

Pr. Cornel Cadar

Mai multe imagini puteþi vedea în albumele foto de la:
- [ Pelerinajul tinerilor ]
- [ Privegherea marianã ]
- [ Sfânta Liturghie din ajun ]
- [ Sfânta Liturghie solemna ]

(publicat în Lumina creºtinului, septembrie 2002)