Pelerinajul persoanelor consacrate

Duminicã, 6 octombrie 2002, a avut loc în basilica minor din Cacica întâlnirea reprezentanþilor cãlugãrilor ºi cãlugãriþelor care activeazã în Dieceza de Iaºi, sãrbãtorind la nivel diecezan Ziua Persoanelor Consacrate. Acest pelerinaj a fost programat de PS Petru Gherghel încã din luna februarie când în ziua de 2 februarie a fost Ziua Mondialã a Persoanelor Consacrate (a VI-a). La ora 9.00 a început procesiunea spre bisericã din intersecþie. Procesiunea a cuprins rugãciunea sfântului Rozariu, precum ºi cântece în cinstea sfintei Fecioare Maria.

La grota Maicii Domnului din Cacica a fost intonat cântecul "O Marie, o preadulce mamã", dupã care Mons. Alois Fechet, vicar episcopal pentru viaþa consacratã, a citit o parte din documentul "A porni din nou de la Cristos". La ora 11.00 a avut loc sfânta Liturghie pontificalã concelebratã prezidatã de PS Petru Gherghel. În cuvântul de la predicã, Mons. Alois Fechet a subliniat importanþa rugãciunii sfântului Rozariu, a adoraþiei euharistice, precum ºi participarea la sfintele sacramente. Predicatorul a accentuat faptul cã rugãciunea trebuie sã stea pe primul loc, cã trebuie sã-i dãm întâietate lui Dumnezeu ºi apoi activitãþilor caritative care sunt operele Creatorului.

La sfârºitul sfintei Liturghii a urmat cuvântul de încurajare ºi de mulþumire al PS Petru Gherghel. Preasfinþia sa ºi-a exprimat bucuria cã în anii Sinodului diecezan aceastã Zi a Persoanelor Consacrate se desfãºoarã la Cacica unde sunt aºteptate ºi celelalte persoane consacrate care nu au participat. Apoi a urmat cuvântul de mulþumire al pr. Romuald Bulai, paroh de Cacica. Dupã sfânta Liturghie, la ora 14.00, pr. Francesco din Congregaþia "Sfânta Maria a Divinei Providenþe" a explicat documentul "A porni din nou de la Cristos", dupã care a urmat adoraþia euharisticã ºi încheierea pelerinajului.

În lume existã în cadrul Bisericii Catolice mai mult de 1.000.000 de bãrbaþi ºi femei care împreunã formeazã marea familie religioasã a persoanelor consacrate ºi a membrilor societãþilor de viaþã apostolicã.

În Dieceza de Iaºi sunt 12 congregaþii de bãrbaþi, 32 de congregaþii de femei; 182 de cãlugãri; 478 de cãlugãriþe; 191 de fecioare consacrate; 80 de preoþi cãlugãri; 117 studenþi ºi 221 de elevi în instituþii ale ordinelor cãlugãreºti.

Sr. Lenuþa Bãcãoanu

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]