Centenarul bisericii catolice din Cacica

În zilele de 9-10 octombrie 2004, la Cacica, s-au desfãºurat o serie de manifestãri prilejuite de împlinirea a o sutã de ani de la consacrarea altarului ºi sfinþirea actualei biserici.

Deschiderea acestor festivitãþi a fost fãcutã de cãtre pr. Romuald Bulai, paroh de Cacica, dupã care a urmat o conferinþã prezentatã de cãtre pr. Alfons Zelionka, vicar de Suceava, cu istoricul comunitãþii din Cacica, istoria icoanei Maicii Domnului, care se aflã în altarul principal al bisericii. Dupã aceastã prezentare, oaspeþii din þarã ºi din strãinãtate, oficialitãþi ecleziastice ºi civile, au transmis salutul lor ES Petru Gherghel, episcop de Iaºi, parohului locului ºi credincioºilor din Cacica.

Dupã aceastã întâlnire a avut loc un concert de orgã clasicã, flaut, oboi ºi vioarã, susþinut de domnul profesor Marcel Costea care a fost însoþit de cãtre mai mulþi maeºtri ai muzicii. La casa pelerinului, copii din Cacica, Soloneþu Nou ºi un ansamblu artistic venit cu aceastã ocazie din Polonia au susþinut un mic program artistic.

Seara, s-a coborât din altarul central, dupã o sutã de ani, icoana Maicii Domnului; credincioºii din Cacica, recitând sfântul Rozariu, au putut admira ºi venera mai îndeaproape acest simbol al Cacicãi. Imediat a urmat sfânta Liturghie, prezidatã de cãtre ES Petru Gherghel, episcop de Iaºi, concelebrând ES Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureºti, pr. Ioan Ciuraru, ministru provincial al Provinciei Franciscane din România, parohul comunitãþii din Cacica ºi mai mulþi preoþi din þarã ºi din Polonia. În timpul acestei Liturghii, pãstorul diecezei a declarat în mod solemn deschiderea Anului Euharistic în Dieceza de Iaºi. Aceastã celebrare euharisticã a fost urmatã de adoraþia preasfântului sacrament care ne-a introdus mai profund în acest mister al prezenþei lui Isus din tabernacol. Dupã binecuvântarea cu preasfântul sacrament, ne-am întors cu toþii la casele noastre gândindu-ne la cât de mult ne-a copleºit Dumnezeu cu harurile sale pe noi, în special comunitatea din Cacica, de-a lungul istoriei ºi îndeosebi pe parcursul celor o sutã de ani.

A doua zi, dimineaþa, atmosfera era ca ºi cu o sutã de ani în urmã, cerul ne-a binecuvântat cu picãturi mici de ploaie. Pr. Slominschi, parohul comunitãþii din Cacica de acum o sutã de ani, relata într-o scrisoare trimisã pentru Anuarul Congregaþiei "Sfântul Vincenþiu de Paul": "Pe o vreme frumoasã convoiul arãta splendid. La Cacica bubuiau sãcãluºele, al cãror ecou se auzea pânã departe pe dealurile din împrejurimi. Toatã lumea se bucura împreunã cu oaspeþii noºtri. A fost o bucurie zgomotoasã ºi foarte cordialã. Din nefericire, îndatã a început ºi ploaia, care nu a încetat decât a doua zi, dupã terminarea ceremoniilor sfinþirii".

Dimineaþa s-au celebrat Liturghii dupã obiceiul locului în mai multe limbi: la ora 9.00, în limba germanã pentru comunitãþile din Gura Humorului ºi Suceava; la orele 10.00 în limba polonã, sfânta Liturghie fiind prezidatã de cãtre episcopul auxiliar de Szczecin, ES Marian Blazej Kruszylowicz, înconjurat de mai mulþi preoþi veniþi special pentru aceastã ocazie din Polonia. Alãturi de credincioºii din comunitãþile vecine, au fost prezenþi ambasadorul ºi consulul Poloniei, însoþit de preºedintele Uniunii Polonezilor din România în persoana domnului deputat Ghervasen Longher.

Punctul culminant al acestei sãrbãtori a fost sfânta Liturghie de la ora 11.00, care a fost prezidatã de cãtre nunþiul apostolic Jean-Claude Périsset, fiind însoþit la altar, de cãtre un numãr mare de episcopi ºi preoþi împreunã cu ES Petru Gherghel; au fost prezenþi ºi ES György Iakubinyi, arhiepiscop de Alba-Iulia, ES Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureºti, ES Marian Blazej Kruszylowicz, episcop auxiliar de Szczecin, pr. Ioan Ciuraru, ministru provincial al Provinciei Fraþilor Minori Conventuali, un numãr mare de preoþi din þarã ºi din strãinãtate ºi foarte mulþi credincioºi care au trebuit sã stea în jurul bisericii, devenitã neîncãpãtoare.

În timpul predicii, ES Jean-Claude Périsset a scos în evidenþã importanþa cultului cãtre Maica Domnului ºi rolul pe care l-a avut acest sanctuar pe parcursul istoriei. La ofertoriu, o delegaþie din Polonia a adus în dar o icoanã a sfintei Ghinga, patroana sãrii. Dupã cum ne relateazã o veche legendã, Cacica este legatã de acest nume. Corul credincioºilor din Cacica, prin frumuseþea vocilor ºi acompaniaþi de orga clasicã, a fãcut ca toþi cei care erau prezenþi în bisericã sã trãiascã momente intense de înãlþare spiritualã. La iniþiativa pr. Romuald Bulai, parohul comunitãþii din Cacica, la sfârºitul sfintei Liturghii episcopii prezenþi împreunã cu preoþii ºi cu întreaga comunitate, au fãcut consfinþirea cãtre Fecioara Maria, cerând pentru întreaga diecezã, dar mai cu seamã pentru credincioºii din Cacica, ajutorul ºi mijlocirea preacuratei Fecioare Maria, dupã care s-a dat binecuvântarea finalã cu icoana Maicii Domnului.

Momentele de sãrbãtoare de la Cacica au fost unice, cuvintele sunt de prisos, ºi nici mintea noastrã nu poate înþelege ce atmosferã a fost ºi câte haruri s-au primit cu aceastã ocazie a centenarului acestei biserici.

Nu putem spune decât: "Îþi mulþumim, Doamne, pentru aceste daruri pe care le-am primit din bunãtatea ta preasfântã, prin mijlocirea preacuratei Fecioare Maria.

Pr. ªerban-Ioan Manole, OFMConv.

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]

* * *

Scurt istoric în date
1785 - s-a descoperit zãcãmântul de sare
1791 - încep lucrãrile de exploatare a zãcãmântului
Capela "Sfânta Varvara" din interiorul minei de sare este primul lãcaº de cult
1806 - a început construirea primei biserici.
1809 - este adusã icoana miraculoasã a Maicii Domnului
1826 - este sfinþitã prima bisericã
1903 - încep lucrãrile de construire a actualei biserici
1904 - în ziua de 16 octombrie este sfinþitã actuala bisericã
1905 - primul pelerinaj oficial
1996 - în ziua de 15 august este declarat sanctuar diecezan
1997 - este declarat sanctuar naþional
2000 - Sfântul Pãrinte Ioan Paul al II-lea acordã Bisericii sanctuarului titlul de basilica minor