Pelerinaj la Sanctuarul Maicii Domnului

Ca în fiecare an, ºi în 2005 pelerini din întreaga Diecezã de Iaºi, oaspeþi din România ºi strãinãtate s-au adunat în pelerinaj la Cacica, la sanctuarul marian, pentru a-i aduce o cinstire deosebitã Mariei cu ocazia sãrbãtorii Adormirii Maicii Domnului.

Anul acesta, cãlãuziþi de cuvintele Sfintei Scripturi: "Am venit sã ne închinãm lui" (Mt 2,2), moto ales de marele papã Ioan Paul al II-lea pentru Cea de-a XX-a Zi Mondialã a Tinerilor, întâlnire care se desfãºoarã zilele acestea la Köln în Germania, ºi la Cacica, pelerini din Moldova, din alte pãrþi ale þãrii, dar ºi din strãinãtate, asemenea magilor, au venit sã se închine lui Isus. Fecioara Maria a fãcut din Cacica ieslea în care l-a aºezat pe Isus pentru ca pelerinii: episcopi, preoþi, persoane consacrate, dar ºi laici, sã-l redescopere ºi sã se închine lui.

În mod oficial, pelerinajul s-a deschis în ziua de 14 august, la ora 10.00, în ajunul sãrbãtorii Adormirii Maicii Domnului, printr-o celebrare penitenþialã care i-a avut ca protagoniºti pe pelerinii deja sosiþi. La ora 12.00, în aceeaºi zi, a avut loc Sfânta Liturghie solemnã de deschidere a pelerinajului.

La miezul zilei, dupã ce s-au rugat împreunã rugãciunea Îngerul Domnului ºi Ora medie, de la circa 6 km au pornit spre Cacica în jur de 500 de tineri însoþiþi de episcopul diecezei, Petru Gherghel, de preoþi ºi surori, alþi circa 400 aºteptând deja la Cacica. La bazilicã s-a ajuns în jurul orei 14.00. Aici a avut loc o ceremonie în cadrul cãreia s-a citit evanghelia care amintea de vizita magilor la ieslea lui Isus, dupã care episcopul Petru a amintit tinerilor prezenþi cã, asemenea magilor care au venit sã i se închine lui Isus, ºi tinerii de astãzi, însoþiþi de preoþi ºi persoane consacrate, trebuie sã fi venit la Cacica cu acelaºi scop: sã-l descopere pe Isus, alãturi de mama lui, Preacurata Fecioarã Maria, sã-l descopere în sacramentul Spovezii, în sacramentul Euharistiei, dar ºi în aproapele atât de prezent ºi de divers în aceste zile. Dupã aceastã celebrare, tinerii ºi-au gãsit câte un loc pentru cazare, iar apoi cei mai mulþi s-au apropiat de sacramentul Spovezii.

La ora 16.00 a avut loc celebrarea devoþiunii Calea sfintei cruci, urmatã de adoraþia la preasfântul sacrament.

Momentul culminant al pelerinajului tinerilor a fost sfânta Liturghie de la ora 18.00, Liturghie animatã de tinerii, seminariºtii, cãlugãrii ºi cãlugãriþele prezente, precum ºi de marea mulþime de pelerini. Aici tinerii s-au implicat în mod direct la citirea lecturilor, la rugãciunea credincioºilor, precum ºi la asigurarea programului de cântece.

Preasfinþitul Aurel Percã, cel care a prezidat aceastã Liturghie, a þinut sã aminteascã pelerinilor prezenþi cât de important este rolul sfintei Fecioare Maria care stã mereu aproape de Isus. La rândul sãu, ºi pãrintele predicator Aurel Ilieº a scos în evidenþã importanþa rãmânerii noastre cu Maria în credinþa lui Dumnezeu...

Aportul tinerilor a continuat ºi în cadrul privegherii mariane de la ora 22.00. Aici, alãturi de episcopul Petru Gherghel, de episcopul Aurel Percã ºi episcopul Mihaly Mayer din Ungaria, dupã ce a avut loc ritualul încredinþãrii luminii, tinerii prezenþi împreunã cu toþi pelerinii s-au rugat împreunã rugãciunea Vesperelor ºi Rozariul. Un moment emoþionant al acestei celebrãri l-a constituit procesiunea cu lumânãrile aprinse. O mare de luminã apãrea în timp ce mii de glasuri ale celor prezenþi intonau din tot sufletul refrenul: "Ave, ave, ave Maria!"

Dupã acest moment, o parte din pelerinii prezenþi s-au dus la o bine meritatã odihnã, iar cei rãmaºi au avut bucuria sã participe la un moment de rugãciune ºi de reflecþie, care a avut ca subiect principal sãrbãtoarea Adormirii Maicii Domnului, precum ºi pe cei doi papi pe care anul 2005 i-a avut ca protagoniºti: papa Ioan Paul al II-lea, întors de curând în casa Tatãlui, ºi papa Benedict al XVI-lea, succesor demn ºi vrednic al sfântului Petru, al tuturor papilor, dar mai ales al marelui papã Ioan Paul al II-lea. Pelerinii au avut bucuria de a vedea pe un ecran mare imagini din viaþa acestor papi, imagini care au avut rolul de a aminti celor prezenþi mãreþia sfinþeniei unui om ºi curajul de a fi sfinþi pentru cei care au rãmas dupã întoarcerea lui în casa Tatãlui.

Tot cu aceastã ocazie a fost prezentat ºi Ernesto Olivero, un soþ, tatã, bunic ºi funcþionar bancar, pensionar italian, care a înfiinþat SERMING, Serviciul Misionar pentru Tineri. Au fost prezentate câteva din momentele întâlnirii lui cu Sfântul Pãrinte papa Ioan Paul al II-lea, dar ºi cu papa Benedict al XVI-lea, momente în care ambii papi l-au invitat sã fie pentru omenire mesager al pãcii. Momentul a fost pregãtit de surorile din Congregaþia Misionarele Patimii lui Isus, care activeazã în Dieceza de Iaºi, la Butea.

Ziua sãrbãtorii propriu-zise a Ridicãrii Maicii Domnului la Cer a început cu sfânta Liturghie de dimineaþã de la ora 6.00. Au urmat apoi alte Liturghii în diverse limbi, dupã care, la ora 11.00, a avut loc Liturghia solemnã, prezidatã de episcopul de Iaºi, Petru Gherghel, alãturi de care au concelebrat episcopul auxiliar de Iaºi, Mons. Aurel Percã, episcopul de Pécsi (Ungaria), Mons. Mihaly Mayer, pãrintele Ioan Ciuraru, provincialul provinciei franciscane "Sf. Iosif" din Moldova, precum ºi un mare numãr de preoþi. Din partea autoritãþilor civile au participat deputatul din partea Uniunii Polonezilor, dl. Ghervaze Linger, precum ºi primarul ºi viceprimarul comunei Cacica.

La sfârºitul Liturghiei, Preasfinþitul Petru Gherghel a mulþumit pelerinilor prezenþi pentru mãrturia de credinþã de care au dat dovadã venind în pelerinaj la sanctuarul Maicii Domnului din Cacica, a amintit legãtura care este între aceastã iniþiativã ºi pelerinajul tinerilor care au plecat în Germania pentru a participa alãturi de Sfântul Pãrinte la Cea de-a XX-a Zi Mondialã a Tinerilor ºi i-a invitat pe toþi cei prezenþi sã continue sã dea mãrturia lor de credinþã.

Pentru buna reuºitã a acestui pelerinaj, pe lângã Parohia din Cacica au contribuit: Oficiul Diecezan pentru Tineri, Copii ºi Asociaþii, Oficiul Catehetic (pentru programul de dupã ora 12.00 noaptea), precum ºi Oficiul pentru Pelerinaje.

Cu bucuria cã ºi anul acesta, Maica Domnului a revãrsat din belºug harurile sale asupra celor prezenþi, pelerinii s-au întors acasã pentru a continua în fapte ceea ce au auzit ºi trãit în cele douã zile la Cacica.

Pr. Felician Tiba

* * *

În drum spre Köln, gândul nostru la Cacica

Aflat în Germania, în fruntea unui grup de tineri pentru a participa la Ziua Mondialã a Tineretului, pr. Felix Roca, în numele tinerilor participanþi la acest eveniment, a trimis din localitatea Grafschaft un mesaj pentru tinerii pelerini de la Cacica.

Noi, tinerii din grupul diecezan care participãm la Ziua Mondialã a Tineretului, ne îndreptãm cu emoþie crescândã spre Köln unde ne vom întâlni cu tinerii din lumea întreagã ºi cu papa Benedict al XVI-lea pentru ca împreunã sã îl adorãm pe Cristos. În zilele trecute am cunoscut comunitatea din Grafschaft, ai cãrei membri, împreunã cu surorile borromite, au organizat o primire deosebitã ºi un program care ne-a permis sã cunoaºtem realitatea Bisericii din zonã. Apoi ne-am întâlnit cu toþi tinerii gãzduiþi în decanat ºi în Dieceza Paderborn. Astfel, prin rugãciune, culturã ºi sport, am intrat treptat în atmosfera ce ne aºteaptã la Köln.

În drumul nostru spre Köln ne simþim uniþi cu voi, tinerii, ºi toþi pelerinii prezenþi la Cacica. Sfânta Fecioarã Maria este mama tuturor celor care îl cautã pe Cristos ºi doresc sã îl adore. Vã purtãm în inimile noastre, deci ºi voi veþi fi la Köln, ºi voi îl veþi întâlni pe Sfântul Pãrinte papa Benedict al XVI-lea, ºi voi vã veþi ruga cu tinerii din lumea întreagã. Împreunã dorim sã prezentãm aurul, smirna ºi tãmâia tinereþii noastre pentru ca prietenia noastrã cu Cristos sã creascã din ce în ce mai mult!

Grafschaft, 14 august 2005

Pr. Felix Roca

Mai multe imagini puteþi vedea în albumele foto de la:
- [ Pelerinajul tinerilor ]
- [ Privegherea marianã ]
- [ Sfânta Liturghie din ajun ]
- [ Sfânta Liturghie solemnã ]