Peste 300 de pelerini din Bacãu la Cacica

Cea de-a 27-a zi din luna florilor a anului 2006, lunã închinatã preasfintei Fecioare Maria, va rãmâne mult timp în memoria a trei comunitãþi importante a Diecezei de Iaºi: Bacãu "Sf. Nicolae", Bacãu-Izvoare "Sf. Francisc de Assisi" ºi comunitatea parohialã din Prãjeºti, care au avut peste 300 de pelerini la Cacica.

Cu mult entuziasm fiecare dintre aceste trei comunitãþi s-a pregãtit intens pentru întâlnirea cu Maica Domnului.

Mirosul îmbietor de flori ne-a însoþit pe tot parcursul drumului, cu cele patru autocare, ºase microbuze ºi alte maºini particulare. Recitarea rugãciunii Rozariului, precum ºi cântãrile adresate sfintei Fecioare Maria, însoþite de invocaþiile la Duhul Sfânt prevesteau deja momentele de har pe care aveam sã le trãim. Coborând serpentinele colinelor ce ne conduceau la sanctuarul Mãicuþei din Cacica, aºa cum le place bãcãuanilor s-o numeascã pe sfânta Fecioarã Maria, au început sã cadã din cer mici picãturi de ploaie, care mai apoi s-au înteþit.

Ajunºi în faþa sanctuarului, pãrintele Romuald Bulai ne-a primit cu multã cãldurã ºi ne-a condus în faþa icoanei miraculoase a Maicii Domnului în aclamaþiile pelerinilor: "Ave, ave, ave la Cacica!

Pelerinii au avut în intenþiile rugãciunii lor situaþia catedralei din Bucureºti, purtând cu dânºii pancarte cu numele fiecãrei parohii, însoþite de însemne distinctive prin care au arãtat solidaritatea lor cu toþi credincioºii: "Salvaþi catedrala Sfântul Iosif din Bucureºti".

Acum, când scriu aceste rânduri vãd unele ziare care anunþã deja cã s-au sistat lucrãrile colosului ce avea sã înghitã catedrala... iar acum terenul care urmeazã sa fie eliberat de macarale sã fie transformat în Parcul "Papa Ioan Paul al II-lea", în memoria marelui demolator al comunismului care a reamintit lumii de renumele României creºtine: "Grãdina Maicii Domnului". Cât de puternicã este sfânta Fecioarã!

Programul pelerinilor a început printr-o celebrare penitenþialã. Timp de analizã personal-spiritualã, însoþitã de spovezi ºi hotãrâri bune prezentate lui Dumnezeu prin mijlocirea preasfintei Fecioare Maria. Rugãciunea Rozariului, recitatã într-o formã aparte, a fost doar preludiul marii întâlniri cu Cristos participând la sfânta Liturghie. În cadrul omiliei, pr. Romulad Bulai a arãtat cât de importantã, cât de puternicã, cât de miloasã ºi înþelegãtoare este Mama noastrã cereascã.

Dupã ce l-am primit pe Cristos în sfânta Împãrtãºanie, am avut ºi forþa de a-l urma pe calea crucii. Am trãit, de altfel, multe din momentele noastre de cãdere în pãcat; am reînnoit hotãrârile noastre sincere de a nu ne mai separa niciodatã de el. Asistaþi de prezenþa sfinþitoare a Duhului Sfânt l-am adorat pe Cristos în Euharistie, dupã care pelerinii prezenþi la sanctuar au primit indulgenþa plenarã ºi binecuvântarea finalã!

Pe chipurile ºi sufletele tuturor pelerinilor se putea citi starea de har în care se aflau, iar pe buzele lor erau cuvintele: "Am întâlnit-o pe Mama!".

În drum spre casã am fãcut un popas la Mãnãstirea Voroneþ, unde am admirat comorile de culturã, artã ºi arhitecturã specifice secolului al XVII-lea.

Pr. Iacob Stolnicu

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]