Scrisoare pastoralã: Chemarea sanctuarului marian din Cacica

Cu titlul Chemarea sanctuarului marian din Cacica, PS Petru Gherghel a trimis o scrisoare pastoralã cãtre toate parohiile din Dieceza de Iaºi în care vorbeºte despre sanctuarul de la Cacica, despre importanþa pelerinajelor ºi a întâlnirii cu Dumnezeu prin intermediul acestora. La Liturghia de marþi, 15 august, ora 11.00, la Cacica vor fi trei episcopi: PS Petru Gherghel, PS Aurel Percã ºi PS Anton Coºa. Predicator pe parcursul întregului pelerinaj va fi pr. Lucian Farcaº.

Chemarea sanctuarului Marian din Cacica

Cu Maria ºi prin Maria la Isus

Pãrintele ceresc, în marea sa iubire faþã de oameni, l-a trimis pe Fiul sãu în lume ca prin el sã ne împãrtãºim de darurile Duhului Sfânt ºi aºa sã devenim cu toþii fiii adoptivi ai lui Dumnezeu.

Drumul venirii lui Isus pe pãmânt a fost prin Maria, Fecioara Preacuratã din Nazaret. Ea l-a primit în sânul ei, prin lucrarea specialã a Duhului Sfânt ºi l-a nãscut pe pãmânt. "Când a venit însã împlinirea timpului, Dumnezeu l-a trimis pe Fiul sãu nãscut din femeie, nãscut sub lege, ca sã primim înfierea" (Gal 4,4).

Aºadar, Maria ºi-a oferit inima ºi trupul sãu ca locuinþã pentru Fiul lui Dumnezeu, care a voit sã se nascã dintr-o fecioarã ºi sã rãmânã cu fiii oamenilor pânã la sfârºit (cf. Lc 1,31-37).

Un destin minunat, o vocaþie cu totul specialã pentru Maria, pentru o fecioarã din Nazaret.

Drumul lui Isus cãtre oameni continuã ºi astãzi; se realizeazã ºi pentru noi ºi cu noi. Isus vine la oameni pe aceeaºi cale, prin Maria, se naºte ºi trãieºte în toate bisericile noastre, în toate capelele ºi pe toate altarele din lume, mai ales în sanctuarele dedicate Fecioarei Preacurate, în capele ºi bazilici. Ea este ºi rãmâne cu adevãrat, Theotokos, nãscãtoare de Dumnezeu.

Deci, ºi la Cacica, în sanctuarul nostru diecezan din frumoasa Bucovinã, în "basilica noastrã minor", în acest loc de pelerinaj internaþional, vine Isus, vine la noi, vine prin Maria.

O mare bucurie!

Când s-a nãscut pe pãmânt la Betleem, Maria l-a arãtat pãstorilor ºi magilor, iar ei s-au bucurat ºi l-au adorat (cf. Mt 2,1-12).

Ce se întâmplã, aºadar, la Cacica de sute de ani, pe cine întâlnesc pelerinii în acest loc privilegiat care s-a înscris între marele sanctuare din lume? Are loc acelaºi eveniment divin: oamenii îl întâlnesc pe Isus, pe Dumnezeu fãcut om prin Maria.

Cu umilinþã, cu bucurie ºi în tãcere, ca odinioarã la Betleem, la Nazaret, la Cana Galileii sau la Ierusalim, Maria îl aratã ºi îl oferã pe Fiul ei, pe Mântuitorul lumii, celor ce vin cu credinþã în pelerinaj la Cacica.

Aceasta e vocaþia sanctuarului din Cacica, nu numai pentru cei din Bucovina sau Moldova, nu numai pentru pelerinii veniþi din toatã þara, ci pentru toþi cei care au auzit de acest loc de pelerinaj; el oferã tuturor posibilitatea de a-l avea prezent pe Isus în mijlocul nostru, de a-l gãsi mai uºor cu Maria ºi prin Maria ºi de a ne bucura de darurile sale cereºti.

Urmãrind, încã din anii grei ai dictaturii, evenimentele ce se desfãºurau la Cacica, cu toate greutãþile prin care pelerinii ce voiau sã ajungã lângã altarul ºi grota din Cacica erau nevoiþi sã treacã,

cunoscând mereu numãrul tot mai mare al pelerinilor ce se îndreptau spre acest loc privilegiat,

vãzând pe feþele lor pacea ºi liniºtea cu care se întorceau acasã, am putut sã constat cã aici se petreceau lucruri minunate: oamenii fãceau experienþa întâlnirii cu Isus, care cobora pe pãmânt, care revãrsa necontenit bucuria ºi pacea în suflete prin mâinile generoase ale Mariei, mama lui Isus ºi mama noastrã.

Aºa se întâmplã ºi astãzi.

Mã bucur sã spun ºi sã repet: Cacica are un mesaj deosebit cãtre toþi creºtinii. Cacica îi ajutã pe pelerini sã-l întâlneascã pe Isus mai repede ºi mai uºor.

Cacica este pentru noi ceea ce este Lourdes pentru Franþa, Fatima pentru Portugalia, Czestochowa pentru Polonia, Maria Radna pentru Banat, Cãrbunari pentru Ardeal etc.

Cacica ne cheamã sã o întâlnim pe Maria ºi cu ea pe Isus, ne cheamã la pace ºi bucurie, la curaj ºi o nouã speranþã în viaþã.

Isus vã aºteptã la Cacica, vã dã întâlnire ºi anul acesta.

Iar noi vã spunem din inimã: Veniþi cu drag la întâlnirea cu Isus prin mama noastrã cereascã, Maria!

Iaºi, 6 august 2006

Al vostru episcop,
Petru Gherghel