Pelerinaj la Cacica

În zilele de 14 ºi 15 august 2007, la Cacica au fost mii de pelerini, care s-au rugat, au participat la sfintele Liturghii, au ascultat ºi meditat cuvântul lui Dumnezeu ºi predicile þinute, au fãcut Calea crucii, s-au spovedit ºi mulþi dintre ei s-au reîntors spre locurile lor reînnoiþi sufleteºte. În afara celor din România, la Cacica au fost prezenþi pelerini din Germania, Polonia, Ungaria, Austria, Italia... Printre autoritãþi: ambasadorul Poloniei.

Un punct important din programul sãrbãtorilor a fost pelerinajul tinerilor. Tinerii, într-un numãr mare (peste 350), l-au aºteptat pe episcopul de Iaºi la circa 5 km de Cacica. Primind binecuvântarea, au parcurs drumul spre sanctuar, cântând ºi recitând sfântul Rozariu. Au participat, la pelerinajul pe jos, alãturi de tineri, preoþi ºi cãlugãriþe.

În momentul când tinerii pelerini au ajuns la sanctuar tocmai se încheia

sfânta Liturghie solemnã de deschidere a pelerinajului prezidatã de PS Petru Gherghel, Liturghie care începuse la ora 12.00.

Episcopul de Iaºi i-a felicitat pe cei care au venit în pelerinaj pe jos, precum ºi pe cei prezenþi, pentru a se ruga. Fãcând referinþã la scrisoarea pastoralã semnatã înainte de pelerinaj episcopul le-a spus: "Vã invitãm sã vã adãpaþi sufletul cu darul lui Isus ce-l promite celor ce întâlnesc pacea - «Pacea mea o dau vouã!» -, vã invitãm sã simþiþi milostivirea divinã, în sacramentul sfintei Spovezi, sacramentul iertãrii ºi al reconcilierii, ºi la împãrtãºirea cu însãºi viaþa divinã, în sacramentul Euharistiei".

Dimineaþã, la ora 10.00, fusese o celebrare penitenþialã, iar la ora 16.00 Calea sfintei cruci urmatã de o adoraþie euharisticã.

Sfânta Liturghie de la ora 18.00, la fel ca în anii precedenþi, a fost animatã de tineri. Liturghia a fost prezidatã de pr. Ioan Ciuraru, provincialul provinciei franciscane "Sf. Iosif" din Moldova. Predicatorul de anul acesta, pr. Marius Bâlha, din OFMConv., i-a încurajat pe tineri s-o ia pe Maria ca model.

Privegherea marianã de la ora 22.00 a constituit pentru toþi pelerinii apogeul ajunului sãrbãtorii Adormirii Maicii Domnului. Procesiunea cu lumânãri, rugãciunea Vesperelor, sfântul Rozariu ºi multe cântece mariane s-au înãlþat din sufletele pelerinilor, în ciuda ploii care numai voia sã se opreascã. Celebrarea a fost condusã de PS Aurel Percã. Mai mulþi tineri au aprins lumânãrile de la lumânarea sfinþitã de episcop ºi apoi au împãrþit luminã mulþimii. Predicatorul a vorbit despre lupta pe care trebuie s-o ducem cu pãcatul. În luptã o avem alãturi pe Maria pe care putem s-o invocãm prin rugãciunea Rozariului.

În ziua de hram, 15 august, au avut loc, la ora 06.00, sfânta Liturghie în limba românã; la ora 07.30 sfânta Liturghie greco-catolicã. Pr. Anton Diacu care a activat la Satu Mare a prezidat Liturghia în limba maghiarã la ora 08.00. La ora 09.15 s-a celebrat sfânta Liturghie în limba polonã, iar la aceeaºi orã, pr. Johann Proschinger a prezidat sfânta Liturghie în limba germanã.

În centrul zilei de 15 august, Adormirea Maicii Domnului, a stat Liturghia de hram celebratã la ora 11.00, de PS Aurel, care în aceeaºi zi ºi-a sãrbãtorit ºi aniversarul. Au concelebrat peste 70 de preoþi. Excelenþa sa a dezvoltat ideea bucuriei sãrbãtorii Adormirii Maicii Domnului ca semn ºi speranþã pentru noi; în Maria Dumnezeu a ridicat ºi trupul nostru, în Maria contemplãm desãvârºirea mântuirii. Liturghia a fost transmisã ºi la Radio Iaºi. Preasfinþitul a încurajat bolnavii ºi persoanele în vârstã care de acasã ascultau Liturghia. I-a îndemnat pe toþi sã se strãduiascã sã se asemene tot mai mult cu Maria.

La final, dupã ce au fost binecuvântate florile ºi obiectele religioase cumpãrate de pelerini, episcopul auxiliar a pus o placã de marmurã neagrã în piaþa care va fi construitã în faþa sanctuarului ºi va purta numele papei Ioan Paul al II-lea. Piatra a fost sfinþitã în ziua precedentã de PS Petru Gherghel. Prin grija autoritãþilor centrale ºi locale, prin grija pãrintelui paroh ºi a Comunitãþii "Dom Polschi" din Bucovina Cacica va avea o piaþã ºi un bust al papei.

Peste treizeci de preoþi au ajutat la spovezi ºi la distribuirea sfintei împãrtãºanii. Tineri din Acþiunea Catolicã ºi din Scout s-au implicat în organizare.

Ce a însemnat sãrbãtoarea de anul acesta? "Bucurie, speranþã, încredere, mulþumire...", a rãspuns pr. Romuald Bulai, parohul comunitãþii. "Acestea sunt sentimentele pe care le nutresc cei care se adreseazã în rugãciune preasfintei Fecioare Maria în sanctuarul din Cacica".

Ca ºi în ceilalþi ani, anul acesta Dumnezeu a revãrsat multe haruri la Cacica. Numãrul mare de spovezi, sfintele Liturghii, predicile speciale, precum ºi numãrul mare de pelerini, toate acestea aratã cã Maria ne vrea alãturi de Fiul ei. Dumnezeu a vorbit multor inimi, iar icoana Maicii Domnului, copie fidelã a celei de la Czestochowa, a îndreptat privirile multor pelerini spre cea care este "plinã de har" pentru a contempla împreunã cu ea minunile pe care Dumnezeu le face zi de zi cu noi.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Documentul depus la temelia viitoarei pieþe

În numele Domnului. Amin.

Spre mai marea slavã a lui Dumnezeu, spre cinstea ºi veneraþia Preacuratei Fecioare Maria, "Maica Domnului de la Cacica". Spre pioasa aducere aminte a venerabilului papã Ioan Paul al II-lea, papa cel Mare ºi marian.

În anul Domnului 2007, ziua de 15 august, fiind suveran pontif Benedict al XVI-lea, nunþiu apostolic de Bucureºti ºi Chiºinãu arhiep. Jean-Claude Périsset, preºedinte al României dl. Traian Bãsescu, prefect al judeþului Suceava dl. Orest Onofrei, preºedinte al Consiliului Judeþean dl. Gavril Mîrza, preºedinte al Uniunii Polonezilor din România dl. deputat Ghervazen Longher, primar al comunei Cacica dl. Creþu Zaharia,

Cu participarea unui mare numãr de pelerini, preoþi, persoane consacrate, seminariºti ºi credincioºi veniþi din toate pãrþile þãrii ºi din strãinãtate, în cadrul celebrãrilor hramului sanctuarului marian din Cacica, Bazilica Minor, "Adormirea Maicii Domnului" 2007,

S-a binecuvântat ºi aºezat piatra de temelie la lucrãrile pieþei dedicate marelui papã Ioan Paul al II-lea, cu inscripþia ºi deviza pontificatului sãu: "Totus Tuus".

Confirmat ºi parafat azi,
15 august 2007

Petru Gherghel, episcop de Iaºi

Pr. Romuald Bulai, paroh de Cacica

PS Aurel Percã, episcop auxiliar de Iaºi

Mai multe imagini puteþi vedea în albumele foto de la:
- [ Pelerinajul tinerilor ºi privegherea marianã ]
- [ Sfânta Liturghie solemnã ]
- [ Sfinþirea pietrei de temelie a Pieþei Ioan Paul al II-lea ]