Pelerinajul bolnavilor ºi al personalului medical

Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la apariþia Maicii Domnului la Lourdes, Oficiul pentru Pastoraþia Sanitarã al Episcopiei Romano-Catolice Iaºi în colaborare cu Programul "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu" al Centrului Diecezan Caritas Iaºi, Acþiunea Catolicã, Sanctuarul de la Cacica, Oficiul pentru Pelerinaje ºi Parohiile diecezei de Iaºi au organizat în ziua de 13 mai 2008, un pelerinaj special al bolnavilor ºi al personalului medical, la Sanctuarul marian de la Cacica.

S-au îndreptat cãtre sfânta Fecioarã Maria pelerini din toatã dieceza: Iaºi, Roman, Bacãu, Oneºti, Huºi, Butea, Adjudeni, Tãmãºeni, Barticeºti, Galbeni. Cei care au participat la acest pelerinaj, îndeplinind condiþiile cerute, au dobândit indulgenþa plenarã.

Programul a fost urmãtorul: 9.30-10.00: Sosirea pelerinilor; 10.00: Ritualul de primire solemnã a pelerinilor ºi celebrarea penitenþialã; 10.30: Recitarea sfântului Rozariu urmat de rugãciuni speciale cãtre sfânta Fecioarã pentru bolnavi; 11.00: Sfânta Liturghie pontificalã urmatã de adoraþia euharisticã ºi binecuvântarea cu sfântul sacrament; 13.00-14.00: Prânzul; 14.00: Calea sfintei cruci; 15.00: Plecarea spre case.

Liturghia a fost prezidatã de cãtre episcopul auxiliar Aurel Percã împreunã cu pãrintele Romuald Bulai, paroh al Sanctuarului de la Cacica, pãrintele Mihai Budãu, director executiv al Centrului Diecezan Caritas Iaºi ºi responsabil al Pastoraþiei Sanitare al Episcopiei Romano-Catolice Iaºi, ºi alþi aproximativ treizeci de preoþi din întreaga diecezã care au fost însoþiþi de numeroºi pelerini.

Mulþumim comunitãþii din Cacica pentru tot sprijinul acordat pentru buna desfãºurare a pelerinajului dar, mai ales, pentru pregãtirea agapei frãþeºti de care cu toþii ne-am bucurat din plin. Mulþumim de asemenea medicilor prezenþi, cât ºi Serviciului de Ambulanþã Suceava care au acordat asistenþã medicalã pe parcursul desfãºurãrii întregii festivitãþi.

Prin Maria la Isus - acesta a fost tema centralã a pelerinajului la Cacica. Ne-am rugat împreunã lui Dumnezeu, pelerini din toatã dieceza pentru ca prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria sã fim vrednici de darul iubirii lui Dumnezeu. Îngenunchind în faþa altarului ei sã ne dãruim cu totul lui Dumnezeu cu bucuriile ºi suferinþele noastre.

Am fost la Maria sã-i dãruim floarea iubirii noastre ca recunoºtinþã pentru tot ce face pentru noi. Ea e calea ce duce spre Fiul ei, Isus, ea e poarta cerului. Ei îi încredinþãm viaþa noastrã întreagã ºi nimic sã nu ne parã prea greu pentru a-i cere ajutorul.

Venim, o, Preacuratã,
Cu inimi iubitoare
Sã-þi punem fiecare,
O floare pe altar.

Antonina Dogariu, coordonator executiv al Programului "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu",
Centrul Diecezan Caritas Iaºi

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]