Pelerinajul credincioºilor din Tomeºti

Auzind de tradiþia care se vrea împãmântenitã la Tomeºti (jud. Iaºi), nu am putut rezista fãrã sã nu mã înscriu ºi eu în grupul celor care doresc sã meargã în pelerinaj la Cacica.

Eram doar opt credincioºi din Parohia Tomeºti însoþiþi de pãrintele paroh Pavel Chelaru. Am pornit în dimineaþa zilei de sâmbãtã, 20 septembrie 2008.

La drept vorbind, pelerinajul a început în biserica noastrã prin recitarea liturgiei orelor dupã care am continuat cu sfântul Rozariu recitat în microbuz pe timpul deplasãrii. La Cacica ne-a întâmpinat directorul sanctuarului, pr. Romuald Bulai. Aici am întâlnit un alt grup de pelerine din Oneºti, cu care am recitat sfântul Rozariu ºi am celebrat sfânta Liturghie în sanctuar.

Am fost cazaþi la Casa Polonã unde pr. Pavel Chelaru ne-a prezentat un set de trei meditaþii prin care ne-a dat ocazia sã ne diagnosticãm sufletele, sã gãsim remediile cele mai potrivite ºi recomandãrile cele mai utile pentru a creºte în viaþa spiritualã.

În ciuda vremii nefavorabile, am urmat Calea sfintei cruci pe strãduþele care înconjoarã sanctuarul. Spre searã am participat cu multã evlavie la o orã de adoraþie ºi la recitarea rugãciunii de searã din Breviar.

Duminicã, la primele ore ale dimineþii, am început ziua continuând meditaþiile din ziua precedentã. În continuarea programului pelerinajului a urmat sfânta Liturghie care a fost celebratã de pr. Pavel Chelaru.

La final am mulþumit Maicii Domnului pentru zilele frumoase pe care le-am petrecut alãturi de ea ºi mai ales pentru nenumãratele haruri pe care le-a mijlocit pentru noi. Înainte de plecare l-am salutat pe pãrintele director al sanctuarului cãruia i-am dat asigurãri cã vom veni ºi la anul.

Drumul nostru spre Tomeºti, acompaniat mereu de rugãciunea Ave Maria, a trecut prin salina din Cacica.

A consemnat Eugenia Grasu