Pelerinajul credincioilor din Tometi

Auzind de tradiia care se vrea mpmntenit la Tometi (jud. Iai), nu am putut rezista fr s nu m nscriu i eu n grupul celor care doresc s mearg n pelerinaj la Cacica.

Eram doar opt credincioi din Parohia Tometi nsoii de printele paroh Pavel Chelaru. Am pornit n dimineaa zilei de smbt, 20 septembrie 2008.

La drept vorbind, pelerinajul a nceput n biserica noastr prin recitarea liturgiei orelor dup care am continuat cu sfntul Rozariu recitat n microbuz pe timpul deplasrii. La Cacica ne-a ntmpinat directorul sanctuarului, pr. Romuald Bulai. Aici am ntlnit un alt grup de pelerine din Oneti, cu care am recitat sfntul Rozariu i am celebrat sfnta Liturghie n sanctuar.

Am fost cazai la Casa Polon unde pr. Pavel Chelaru ne-a prezentat un set de trei meditaii prin care ne-a dat ocazia s ne diagnosticm sufletele, s gsim remediile cele mai potrivite i recomandrile cele mai utile pentru a crete n viaa spiritual.

n ciuda vremii nefavorabile, am urmat Calea sfintei cruci pe strduele care nconjoar sanctuarul. Spre sear am participat cu mult evlavie la o or de adoraie i la recitarea rugciunii de sear din Breviar.

Duminic, la primele ore ale dimineii, am nceput ziua continund meditaiile din ziua precedent. n continuarea programului pelerinajului a urmat sfnta Liturghie care a fost celebrat de pr. Pavel Chelaru.

La final am mulumit Maicii Domnului pentru zilele frumoase pe care le-am petrecut alturi de ea i mai ales pentru nenumratele haruri pe care le-a mijlocit pentru noi. nainte de plecare l-am salutat pe printele director al sanctuarului cruia i-am dat asigurri c vom veni i la anul.

Drumul nostru spre Tometi, acompaniat mereu de rugciunea Ave Maria, a trecut prin salina din Cacica.

A consemnat Eugenia Grasu