Pelerinajul bolnavilor

Cu ocazia sãrbãtorii Celei de-a XVII-a Zile Mondiale a Bolnavului, celebratã la nivel diecezan, Oficiul pentru Pastoraþia Sanitarã al Episcopiei Romano-Catolice Iaºi, Programul "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu" al Centrului Diecezan Caritas Iaºi, Sanctuarul de la Cacica, Oficiul pentru Pelerinaje ºi parohiile Diecezei de Iaºi au organizat ºi anul acesta, la 13 mai 2009, un pelerinaj special al bolnavilor ºi al personalului medical la sanctuarul marian de la Cacica.

S-au îndreptat cãtre sfânta Fecioarã Maria pelerini din toatã dieceza, participând un numãr de aproximativ 500 de bolnavi însoþiþi de preoþii din comunitãþile lor parohiale, precum ºi din ordinele cãlugãreºti.

Programul pelerinajului a fost urmãtorul:
- 09.30-10.00: Sosirea pelerinilor;
- 10.00: Ritualul de primire solemnã a pelerinilor ºi celebrarea penitenþialã;
- 10.30: Recitarea sfântului rozariu;
- 11.00: Liturghia pontificalã, prezidatã de cãtre episcopul Petru Gherghel, urmatã de rugãciuni speciale cãtre sfânta Fecioarã pentru bolnavi;
- 13.00-14.00: Prânzul;
- 14.00: Adoraþia euharisticã ºi binecuvântarea bolnavilor cu sfântul sacrament;
- 14.45: Plecarea pelerinilor.

Liturghia a fost prezidatã de PS Petru Gherghel, împreunã cu pr. Romuald Bulai, paroh al sanctuarului de la Cacica, pr. Mihai Budãu, responsabil cu Oficiul pentru Pastoraþia Sanitarã al Episcopiei Romano-Catolice Iaºi ºi alþi aproximativ treizeci de preoþi din întreaga diecezã, care au fost însoþiþi de numeroºi pelerini.

Îndemnul pe care PS Petru Gherghel l-a adresat în cadrul sfintei Liturghii a fost de a o invoca adesea de pe patul de suferinþã pe Maria, modelul nostru de rãbdare ºi încredere în Dumnezeu în timpul oricãrei încercãri sau suferinþe. Oferindu-i lui Isus Cristos ºi Mariei toate jertfele ºi suferinþele personale ca participare la jertfele ºi suferinþele lor pentru mântuirea noastrã, avem garanþia unor prieteni fideli care mijlocesc pentru noi de la Dumnezeu harul mântuirii. Cei prezenþi la adoraþia euharisticã au avut ocazia sã facã acest lucru prin rugãciunile îndreptate cãtre Isus din preasfântul sacrament.

Persoanele prezente la acest moment s-au putut regãsi în acele rugãciuni prin care fiecare îºi acceptã cu umilinþã suferinþa ºi-i cere lui Dumnezeu harul ºi îndurarea sa, atât pentru ei cât ºi pentru toþi cei care, prin jertfa lor îi alinã ºi-i ajutã sã-ºi ducã crucea suferinþei lor.

Aceastã zi specialã de rugãciune pentru cei bolnavi a fost instituitã de papa Ioan Paul a II-lea la începutul anului 1992, cu scopul de a-i sensibiliza pe credincioºi faþã de semenii care suferã.

Marius Adam

Mai multe imagini puteþi vedea [ albumul foto ]

* * *

Rugãciune pentru bolnavi

Doamne, Isuse Cristoase, prezent în sfânta tainã a altarului, tu, care ai venit în lume sã vindeci neputinþele oamenilor, tu, care ai venit sã chemi la pocãinþã nu pe cei drepþi, ci pe cei pãcãtoºi, ºi ai acceptat moartea pe cruce pentru mântuirea noastrã! Din adâncul inimii, te rugãm sã priveºti la umila noastrã suferinþã ºi la rugãciunea pe care þi-o înãlþãm cu inima sincerã. Primeºte adoraþia noastrã!

Ocroteºte-ne, Doamne, cum ºtii tu, ca un bun ºi iubitor medic al sufletelor ºi al trupurilor. Fã ca suferinþele noastre sã fie, nu spre pierzarea, ci spre mântuirea noastrã. Cãci fãrã harul tãu, facem din patul suferinþei noastre un loc de disperare, în schimb, alãturi de tine prindem curaj. Împreunã cu tine, suferim din iubire ºi cu iubire.

Dacã voinþa ta este ca noi sã suferim, primeºte suferinþa noastrã. Iar dacã voinþa ta este sã ne vindecãm, aºa cum i-ai vindecat pe mulþi bolnavi care au alergat la tine: ºchiopi, orbi, paralizaþi, vindecã-ne ºi pe noi.

Venind astãzi înaintea ta, te rugãm din adâncul sufletului nostru, alinã suferinþele tuturor celor bolnavi, însoþeºte-i mereu cu prezenþa ta, cu mângâierea ºi încurajarea ta.

Fie ca suferinþele noastre sã ne conducã spre îndreptarea vieþii ºi nu spre disperare. Fie ca patul bolii sã fie altarul de pe care, în orice moment, sã înãlþãm rugãciunea noastrã plinã de speranþã cãtre tine.

ªi dacã voinþa ta este sã suferim, asemenea þie în grãdina Mãslinilor, spunem ºi noi: "Nu voia noastrã, ci a ta sã fie!". Dãruieºte-ne rãbdare ºi liniºte. Alungã de la noi frica ºi disperarea, ca sã nu fim îngenuncheaþi de durere ºi sã disperãm sau sã cãdem în patima mâniei sau a blestemului.

Ajutã-ne, o, Isuse, cu harul tãu, cu prezenþa ta mângâietoare. Primeºte suferinþa noastrã pe care vrem s-o unim cu suferinþa ta de pe drumul crucii ºi de pe Calvar. Primeºte lacrimile ºi suspinele noastre, singurãtatea ºi momentele noastre de neliniºte ºi binecuvânteazã-le. Binecuvântarea ta din preasfântul sacrament sã ajungã astãzi la toþi cei care îþi slujesc prin suferinþa lor; fie trupeascã, fie sufleteascã. Binecuvânteazã-i pe toþi cu prezenþa ta, aºa cum astãzi ne binecuvântezi cu prezenþa ta pe noi cei care suntem prezenþi aici. Amin.