Icoana de la Cacica a fost restauratã

Copia uneia dintre cele mai cunoscute icoane ale Fecioarei Maria, "Madona Neagrã" de la Czestochowa (Polonia), a fost restauratã ºi reamplasatã la locul ei, deasupra altarului din sanctuarul de la Cacica. Mii de pelerini din þarã ºi din strãinãtate s-au rugat în zilele de 14 ºi 15 august 2010, în sãrbãtoarea Adormirii Maicii Domnului, în faþa icoanei "Madona Neagrã".

În cursul zilei de sâmbãtã, 14 august 2010, a fost oficiatã Liturghia de deschidere a pelerinajului de la Cacica. Dezvelirea icoanei "Madona Neagrã" a avut loc în prezenþa unui impresionant numãr de copii, adolescenþi ºi ministranþi, care au participat la pelerinaj. La sãrbãtoare au mai participat ÎPS Iosif Henryk Muszynski, arhiepiscop de Gniezno, primat emerit al Poloniei, o delegaþie a preoþilor paulini din Czestochowa, formatã din trei persoane, care au restaurat copia icoanei, PS Anton Coºa, episcop de Chiºinãu, PS Petru Gherghel ºi PS Aurel Percã.

Pictura restauratã a fost adusã cu o sãptãmânã înainte de sãrbãtoare de la Czestochowa. Acolo a fost curãþatã, iar coroana ºi mantia Fecioarei refãcute, din aur alb ºi galben. Din delegaþia care a adus icoana restauratã au fãcut parte: PS Petru Gherghel, pr. Romuald Bulai, pr. Marius-Stanislav Bucevski, pr. Emil Robu ºi Ghervazen Longher, deputat în Parlamentul României ca reprezentant al comunitãþii polonezilor.

Icoana a ajuns la Cacica pentru prima datã în urmã cu mai bine de 200 de ani, odatã cu polonezii veniþi pentru a extrage zãcãmintele de sare descoperite în zonã. Pentru a-ºi aminti de pelerinajele la Czestochowa ºi de icoana care exista acolo, catolicii polonezi au adus în Bucovina, în anul 1809 când s-a sfinþit prima bisericã, o copie a icoanei Maicii Domnului. Specialiºtii estimeazã cã aceastã copie ar data de la începutul secolului al XVII-lea. Mai înainte, icoana a stat cel mai probabil într-o bisericã a iezuiþilor din Stanislawow. Ea a fost pãstratã cu sfinþenie în prima bisericã ºi apoi în noua bisericã sfinþitã în anul 1904.

Anii ºi-au pus amprenta peste icoanã, lucrãrile de restaurare devenind necesare. S-a luat legãtura cu specialiºti din þarã ºi din strãinãtate. "Prima parte a lucrãrilor de restaurare a avut loc la Iaºi, la Palatul Culturii. Icoana a stat aici din septembrie 2009 ºi pânã în luna mai a acestui an. Pentru cã nu am gãsit un bijutier specializat în acest tip de lucrãri în România, am cãutat în strãinãtate ºi am aflat cã la Czestochowa existã condiþii optime ºi specialiºti pentru ceea ce doream noi... În Polonia, icoana a stat din luna mai ºi pânã la începutul lui august. Pe lângã restaurarea propriu-zisã a picturii, s-a împodobit vechea mantie confecþionatã din lemn cu foiþã de aur alb ºi galben. În viitor, dorim sã înlocuim actuala mantie", a explicat pr. Romuald Bulai, paroh de Cacica.

Având dimensiunile de 86x60 cm, icoana reprezintã pe preasfânta Fecioarã Maria þinând în braþe pe pruncul Isus. Pictura pe pânzã este acoperitã cu un basorelief din lemn aurit ºi argintat, lãsând sã se vadã feþele ºi palmele lui Isus ºi ale Maicii Domnului. Maria ºi Isus au pe cap coroane. Mâna dreaptã a Fecioarei este îndreptatã cãtre Isus, ca ºi cum ar spune: "Faceþi tot ce el vã spune". Cu mâna stângã, pruncul Isus strânge la piept o carte, iar dreapta o are ridicatã în semn de binecuvântare.

Între timp s-a lucrat ºi la curãþarea altarului. Realizat din lemn de tei de o firmã austriacã, altarul a intrat în "reparaþii" pentru prima datã în istoria de 106 ani a lãcaºului de cult.

În seara zilei de 14 august 2010 la grota din spatele bisericii a fost binecuvântat un altar nou. Duminicã, 15 august 2010, în piaþa din faþa lãcaºului de cult, a cãrei amenajare a început în anul 2007 ºi se preconizeazã a se finaliza în anul 2011, în prezenþa a zeci de preoþi ºi a mii de credincioºi, ÎPS Iosif Henryk Muszynski ºi PS Petru Gherghel au dezvelit statuia din bronz a papei Ioan Paul al II-lea. Monumentul, cu o înãlþime de 2,2 m ºi o greutate de 800 kg, a fost realizat de o artistã polonezã ºi donat comunitãþii din Cacica, de comunitatea din Rybnick (voievodatul Silezia) cu care comuna suceveanã este înfrãþitã. Evenimentul a avut loc la 10 ani de la acordarea de cãtre papa Ioan Paul al II-lea a titlului de basilica minor bisericii romano-catolice din Cacica la cererea episcopului de Iaºi.

"Astãzi se împlineºte un vis, o dorinþã a Sfântului Pãrinte papa Ioan Paul al II-lea de a ajunge la Cacica. ªi-a manifestat-o de multe ori. Astãzi, la zece ani dupã ce a fost ridicat la rangul de basilica minor acest sanctuar, spiritul Sfântului Pãrinte vine în mijlocul nostru, unindu-ne pe noi, cei din România, Polonia, din þãrile vecine, din Europa, în jurul Maicii Preacurate de la Cacica", a spus episcopul de Iaºi la dezvelirea statuii papei.

Biserica actualã din Cacica a fost sfinþitã la 16 octombrie 1904. La 15 august 1996, biserica din Cacica a fost declaratã sanctuar diecezan, apoi prin decretul episcopal al PS Petru Gherghel din 15 august 1997, cu acordul Conferinþei Episcopilor din România, a fost declaratã ºi recunoscutã ca "sanctuar naþional".

Pr. Cornel Cadar

(publicat în Lumina creºtinului, august 2010)