Invitaþie: "Vara împreunã" la Cacica

La iniþiativa PS Petru Gherghel, copii ºi adolescenþii din Dieceza de Iaºi sunt invitaþi, într-un mod special, sã participe la pelerinajul anual care are loc la Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica în zilele de 14 ºi 15 august 2010. Aceastã iniþiativã este legatã ºi de pelerinajul internaþional al ministranþilor care are loc la Roma în perioada 2-4 august 2010.

Care este motivaþia acestei iniþiative?

PS Petru Gherghel explicã în scrisoarea pastoralã "Vara împreunã" - 2010. În jurul Mamei noastre cereºti la Cacica: "Cu mult entuziasm ºi cu mare bucurie aþi avut anul acesta, în perioada vacanþei, zile fericite, petrecute în grupuri mai mari sau mai mici, în diferite parohii ºi centre: Vara împreunã, GREF, campusuri, tabere sportive, grupuri de cercetãºie, întâlniri ale Acþiunii Catolice - momente ce i-au încântat pe toþi: preoþi, educatori, cateheþi, învãþãtori ºi profesori, aducându-i lui Isus, prietenul vostru, ºi Maicii sfinte motive de bucurie... Voi, cei care aþi avut atâtea iniþiative în parohiile ºi în comunitãþile voastre, ar fi frumos sã încheiaþi aceste momente împreunã cu ceilalþi colegi, într-un pelerinaj, în ziua de 14 august, ajunul marii sãrbãtori a Maicii Domnului, la Cacica, la sanctuarul ºi Basilica Minor, ce îi uneºte pe toþi la marea sãrbãtoare a Adormirii Maicii Domnului... Vã invit sã adãugãm ºi noi, la marea întâlnire a ministranþilor de la Roma, o întâlnire a adolescenþilor din diecezã, ministranþi ºi nu numai, bãieþi ºi fetiþe, o întâlnire cu toþi copiii Mariei, care-l cautã pe Isus, lângã altar ºi în biserici".

Cui îi este adresatã aceastã invitaþie?

Sunt invitaþi sã participe copii ºi adolescenþii din diecezã, cei care au participat la campusurile parohiale, la campusurile vocaþionale ºi la diferitele iniþiative estivale, precum ºi ministranþii. Tinerii, care în mod tradiþional se întâlneau pentru pelerinajul tinerilor, sunt invitaþi sã îºi ofere disponibilitatea ca voluntari.

Care va fi programul pelerinajului?
10.00 - Plecarea în pelerinaj (punctul de pornire va fi înainte de trecerea de cale feratã de dupã serpentine)
12.00 - Sfânta Liturghie prezidatã de PS Petru Gherghel ºi animatã de copiii
15.00 - Festivalul Copiilor
16.30 - Binecuvântarea euharisticã.

Sfânta Liturghie de la ora 18.00 va fi, ca de obicei, animatã de tineri.

Care sunt aspectele de care trebuie sã þinã cont responsabilii din parohii care însoþesc grupurile de copii?

- Grupurile de copii, care vor participa la aceastã sãrbãtoare, trebuie sã aibã un numãr suficient de responsabili bine pregãtiþi; aceºtia sã se asigure la plecare din propriile parohii cã fiecare copil are o ºepcuþã sau pãlãrioarã/pelerinã de ploaie sau umbrelã, sticluþã cu apã ºi pacheþel pentru prânz.

- La plecarea din parohii se va întocmi o listã cu numele copiilor care participã la pelerinaj ºi cu numele ºi numerele de telefon ale responsabililor. Aceste liste vor fi predate organizatorilor de la Cacica. Se recomandã ca fiecare copil sã aibã un ecuson cu numele propriu ºi cu numele ºi numãrul de telefon al responsabilului.

- Ministranþii vor veni cu hainele specifice pe care le vor îmbrãca pe parcursul pelerinajului ºi în timpul sfintei Liturghii. De asemenea, grupurile care au însemne specifice (ºepci, tricouri, eºarfe) folosite în timpul campusurilor parohiale sunt rugate sã le poarte cu sine la Cacica.

- Festivalul copiilor va cuprinde diferite momente cu tematicã religioasã. Grupurile parohiale care de-a lungul activitãþilor estivale au pregãtit astfel de momente le pot prezenta în cadrul acestui festival. Înscrierea la festival trebuie sã fie fãcutã pânã în ziua de 9 august la: Alexandra Cojan, tel. 0744/450449, email: alexandracojan@yahoo.com.

Este nevoie de voluntari?

Evenimentul se poate desfãºura bine numai cu aportul voluntarilor motivaþi ºi responsabili. Ca în fiecare an voluntarii vor contribui la buna desfãºurare a tuturor momentelor din cadrul pelerinajului de la Cacica. Voluntarii se pot înscrie pânã în ziua de 9 august la: Gabriel Mãriuþ, tel. 0748/619159, 0731/615559, email: gabriel.mariut@yahoo.com.

De la cine se pot obþine mai multe informaþii?

- Oficiul pentru Pastoraþia Tinerilor, Copiilor ºi Asociaþiilor - Pr. Felix Roca, tel. 0741/501481, 0769/288978; email: pr.felixroca@gmail.com.

- Oficiul pentru Vocaþii - Pr. Andrei Cocianga, tel. + fax 0234/584827, 0745/648751, email: andreicocianga@yahoo.com.

Responsabilii parohiali sunt rugaþi ca pânã la 9 august sã comunice numãrul de copii participanþi la pelerinaj.

"Vã spun tuturor cã Isus vã aºteaptã la ziua voastrã comunã: «Vara împreunã la Cacica». Maica Sfântã vrea sã vã ia sub mantia ei ocrotitoare, iar noi, pãstorii voºtri, vã aºteptãm sã vã îmbrãþiºãm ºi, cu inimi pline de preþuire ºi de iubire, vã vom prezenta Maicii Domnului, împreunã cu toþi cei dragi ai voºtri" - PS Petru Gherghel

Oficiul pentru Pastoraþia Tinerilor, Copiilor ºi Asociaþiilor

Oficiul pentru Vocaþii