În jurul Maicii Domnului la Cacica

În fiecare an, cu ocazia sãrbãtorii Adormirii Maicii Domnului, mii de credincioºi se adunã la sanctuarul de la Cacica pentru a o cinsti pe sfânta Fecioarã Maria. Ei i se adreseazã cu evlavie încredinþându-i grijile ºi problemele, suferinþele ºi încercãrile, dar exprimându-ºi, de asemenea, recunoºtinþa pentru numeroasele haruri pe care ea le mijloceºte.

Celebrãrile din anul 2010 au fost deschise în ziua de 14 august de pelerinajul copiilor ºi al adolescenþilor care au fost invitaþi la sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica de pãstorul diecezei. Peste o mie de copii ºi animatori, între care foarte mulþi ministranþi, s-au întâlnit la câþiva kilometri de Cacica de unde, la ora 10.00, împreunã cu PS Petru Gherghel, preoþi ºi persoane consacrate, s-au îndreptat în cânt ºi rugãciune spre sanctuar.

La începutul sfintei Liturghii de la ora 12.00 a fost dezvelitã icoana Maicii Domnului de la Cacica ce a fost restauratã ºi înfrumuseþatã. Liturghia a fost prezidatã de PS Gherghel. Au concelebrat PS Aurel Percã, PS Anton Coºa, episcop de Chiºinãu, ºi PS Henryk Józef Muszyñski, primatul emerit al Poloniei. Pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului de la Cacica, a adresat cuvântul de bun venit tuturor pelerinilor, iar pr. Isidor Dâscã, predicatorul pentru celebrãrile de anul acesta, i-a îndemnat pe copii sã o cinsteascã pe sfânta Fecioarã Maria. Liturghia a fost animatã de copii, iar cântãrile au fost susþinute de corul copiilor din Luizi-Cãlugãra.

La ora 15.00, a avut loc un festival al copiilor, în cadrul cãruia copii din Parohia Huºi "Sfântul Anton", Parohia Bacãu "Sfânta Cruce" ºi Parohia Iaºi "Sfânta Tereza" au prezentat diferite cântece, jocuri ºi scenete, fãcând sã domneascã o adevãratã atmosferã de sãrbãtoare. Pelerinajul copiilor ºi al adolescenþilor s-a încheiat cu adoraþia euharisticã celebratã de pãstorul diecezei, în cadrul cãreia trei ministranþi au înãlþat intenþii de rugãciune.

Pelerinajul copiilor ºi al adolescenþilor a fost organizat de Oficiul pentru Pastoraþia, Copiilor, Tinerilor ºi al Asociaþiilor ºi Oficiul pentru Vocaþii. Programul pelerinajului tuturor credincioºilor a continuat cu Calea sfintei cruci urmatã de sfânta Liturghie de la ora 18.00 prezidatã de PS Aurel Percã. Liturghia a fost animatã de tineri, seminariºti ºi persoane consacrate. La ora 22.00 a avut loc celebrarea privegherii mariane cu rugãciunea rozariului ºi procesiunea cu lumânãri aprinse. În cadrul celebrãrii a fost sfinþit altarul grotei sfintei Fecioare Maria. Mulþi dintre pelerini au înnoptat sub cerul liber în jurul sanctuarului.

Ziua de 15 august, sãrbãtoarea Adormirii Maicii Domnului, s-a deschis cu sfânta Liturghie de la ora 6.00, urmatã de celebrãrile Liturghiilor în diferite limbi. La ora 11.00, a început sfânta Liturghie solemnã a sãrbãtorii Adormirii Maicii Domnului. În deschiderea Liturghiei a fost dezvelitã ºi binecuvântatã statuia papei Ioan Paul al II-lea din faþa sanctuarului. De fapt, anul acesta se împlinesc zece ani de când sanctuarul a fost declarat de cãtre veneratul papã Ioan Paul al II-lea ca basilica minor. La celebrare a fost prezent ºi un grup de credincioºi din Polonia. În cadrul predicii, PS Henryk Józef Muszyñski a explicat importanþa sãrbãtorii ºi a devoþiunii faþã de Maica Domnului.

Ca în fiecare an, credincioºii prezenþi au dat o mãrturie vie a credinþei lor, manifestându-ºi recunoºtinþa faþã de Dumnezeu pentru marele dar pe care l-a fãcut omenirii prin sfânta Fecioarã Maria.

Pe tot parcursul pelerinajului, numeroºi tineri voluntari din Acþiunea Catolicã, Scout ºi Kolping au contribuit cu disponibilitate ºi generozitate la buna desfãºurare a evenimentelor.

Pr. Felix Roca

Mai multe imagini puteþi vedea în albumele foto de la:
- [ Pelerinajul ministranþilor ºi copiilor ]
- [ Pelerinaj ]