Pelerinajul credincioºilor din Iaºi

Conform unei tradiþii stabilite de mai mulþi ani, cu ocazia sãrbãtorii Naºterii Maicii Domnului, credincioºi de la Parohia "Adormirea Maicii Domnului" ºi "Sf. Anton de Padova" din Iaºi se deplaseazã în pelerinaj la Cacica.

Aºa se face cã ºi în acest an, la 8 septembrie 2010, peste 200 de credincioºi, deplasându-se cu patru autocare ºi multe autoturisme particulare, au participat la o zi minunatã de pelerinaj la Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica. La pelerinajul organizat ºi condus de pr. Iosif Dorcu, parohul catedralei din Iaºi, au mai participat: pr. Cristian Diac, pr. Ionuþ-Ieremia Imbriºcã, vicar la Parohia "Sfântul Anton de Padova", cinci surori de la Congregaþia "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", multe persoane din Institutul Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", seminariºti, mulþi copii din ambele parohii.

În jurul orei 10.00, rectorul Sanctuarului, pr. Romuald Bulai, OFMConv. a întâmpinat numerosul grup de pelerini ºi i-a invitat pe toþi la un pelerinaj al convertirii ºi al rugãciunii. Preoþi ai conventului din Cacica au stat mereu la dispoziþie pentru sacramentul spovezii. A urmat sfântul Rozariu condus de seminariºti. La ora 11.15 a început sfânta Liturghie concelebratã. Cu broºuri special pregãtite, grupul de pelerini a fãcut ca sanctuarul de la Cacica sã rãsune de cântãri în cinstea celei sãrbãtorite, Maica Domnului. Dupã predica festivã, prezentatã de pr. Romuald Bulai, OFMConv., la finalul Liturghiei pr. Iosif Dorcu a invitat pe cei prezenþi sã conºtientizeze, la justa valoare, pelerinajul, faptul cã acesta ne pune în faþa unui loc ºi al unei icoane sacre.

Dupã o pauzã de prânz, a urmat Calea Sfintei Cruci, prezidatã de pr. Cristian Diac. Pelerinajul s-a încheiat cu adoraþia Euharisticã, la care pr. Iosif Dorcu a propus rugãciuni cu totul speciale: cântarea imnului Magnificat, atât de plãcut Mariei, rugãciunea propusã pentru sanctuarul din Cacica, alte rugãciuni speciale pentru pelerini. Dupã binecuvântarea euharisticã, bucuroºi ºi mulþumiþi, cu sufletele radiante, dupã întâlnirea cu Maica Domnului, pelerinajul a luat sfârºit, nu înainte ca rectorul sanctuarului, pr. Romuald Bulai, OFMConv. sã mulþumeascã pelerinilor de la Iaºi.

Toþi cei prezenþi spuneau cã abia aºteaptã sã se întoarcã la Cacica, pentru cã aici au gãsit multã pace sufleteascã, au gãsit un autentic spirit de rugãciune.

Un domn din grup, la întoarcerea acasã afirma: "Am fost pentru prima datã la Cacica, dar nu credeam cã voi gãsi atâta pace sufleteascã, atâta bucurie pentru sufletul meu. Voi reveni, cu siguranþã ºi anul viitor...". Iar o mamã, care a fost cu trei copii, afirma: "M-a impresionat mult icoana de la Cacica. Aratã minunat. Mi-am adus toþi copiii, pentru a-i obiºnui cu rugãciunea cãtre Mãicuþa Sfântã aici la sanctuar".

Dar am vãzut ºi durerea pãrintelui rector al sanctuarului care spunea cã sunt prea rare pelerinajele de acest gen care se organizeazã la acest sanctuar atât de minunat.

Un autor francez spunea cã "Locurile de pelerinaj atrag turistul ºi pelerinul, tânãrul ºi bãtrânul, omul sãnãtos ºi bolnavul, familii ºi indivizi, evlaviosul ºi curiosul, cel care face milostenie ºi hoþul de buzunare, cel ce cautã de suflet ºi negustorul. Natura însãºi a pelerinajului face ca diferenþele sociale obiºnuite sã disparã, cãci pelerinii, în marea lor diversitate, trãiesc experienþa unui loc comun, bazat pe experienþa unificatoare a pelerinajului. Pelerinajul însuºi reflectã, nu numai realitatea fundamentalã a Bisericii, popor al lui Dumnezeu efectuând pelerinajul vieþii, ci încã mai mult, realitatea umanitãþii însãºi, totalitatea oamenilor în drum spre tainicul de-dincolo de lume. Acest misterios de-dincolo al umanitãþii se poate vedea ºi trai într-un pelerinaj autentic".

Dacã þinem cont de cele spuse mai sus, sperãm cã tot mai mulþi creºtini vor cãuta oaza de liniºte ºi spiritualitate de la Cacica. Cu siguranþã, Maria se bucurã vãzând pe fiii ei adunaþi în aceste locuri sfinte.

Emil Bejan