Peregrinatio Mariae - Bacãu. Sosirea icoanei

Mulþime mare de credincioºi, seminariºti ºi preoþi, în frunte cu pãstorul Diecezei de Iaºi, PS Petru Gherghel, ºi pr. decan Isidor Dâscã, au întâmpinat duminicã, 5 decembrie, Icoana Maicii Domnului de la Cacica în faþa bisericii "Ss. Petru ºi Paul" din Bacãu. Icoana va rãmâne la Bacãu pânã miercuri seara.

Icoana fãcãtoare de minuni a Maicii Domnului de la Cacica, în pelerinajul ei prin comunitãþile catolice din Moldova, a sosit în cea mai mare comunitate catolicã a Diecezei de Iaºi, Parohia Bacãu "Sf. Nicolae", în a doua duminicã din Advent, la ora 16.40. Pe treptele bisericii aºteptau cântând mulþi credincioºi catolici, dar ºi ortodocºi, din Bacãu, dar ºi din împrejurimi. În mijlocul lor, se afla chiar episcopul de Iaºi, care prin prezenþa sa a dorit sã ofere evenimentului semnificaþia cuvenitã.

Icoana a fost primitã în ropot de aplauze. Bucuria ºi emoþia în faþa unui asemenea moment istoric se puteau citi cu uºurinþã pe chipurile credincioºilor ºi ale pãstorilor lor. Preasfinþitul a condus ceremonialul de primire a icoanei, iar pãrintele decan a proclamat un fragment din sfânta Evanghelie. Patru bãrbaþi din comitetul bisericii, îmbrãcaþi în straie de sãrbãtoare, au purtat pe braþele lor icoana pânã în faþa altarului. Aici doi soþi au rostit în numele credincioºilor din Bacãu o rugãciune pentru toate familiile.

Dupã cuvântul rectorului sanctuarului din Cacica, pr. Romuald Bulai, ºi cuvântul de salut al pãrintelui decan Isidor Dâscã, a urmat o orã de rugãciune marianã. Credincioºi au înãlþat rugãciuni ºi cântãri spre tronul Preacuratei, momentul de rugãciune fiind condus de pr. Ciprian Bejan-Piser. În tot acest timp PS Petru Gherghel, preoþii care au întâmpinat icoana, elevii Seminarului "Sf. Iosif" ºi credincioºii s-au rugat împreunã pentru toate familiile Diecezei de Iaºi.

La ora 18.00 a început sfânta Liturghie prezidatã de PS Petru Gherghel. Predica a fost þinutã de pr. Romuald Bulai. Acesta a vorbit despre semnificaþia pelerinajului pe care icoana îl face prin parohiile diecezei. A fost amintit, de asemenea, rolul Sfintei Fecioare în istoria mântuirii, ca fundament al devoþiunii de care se bucurã din partea credincioºilor. Pãrintele i-a îndemnat pe credincioºi sã se apropie cu evlavie de icoana Preacuratei ºi sã fie convinºi cã Maica Domnului de la Cacica este protectoarea întregului popor român. Cine aleargã la Sfânta Fecioarã nu va rãmâne dezamãgit.

Dupã încheierea sfintei Liturghii, grupuri de credincioºi s-au rânduit sã recite în mod organizat rugãciuni în faþa icoanei. Luni, 6 decembrie, este hramul parohiei. Liturghia de hram de la ora 11.00 a fost prezidatã de PS Petru Gherghel. Momentele de rugãciune din timpul zilei vor fi organizate de Parohia "Sf. Nicolae". Marþi va fi rândul credincioºilor din Parohia "Sf. Cruce", iar miercuri al celor din Parohiile "Fer. Ieremia" ºi "Sf. Francisc" (Izvoae). Pe tot parcursul acestor zile vor fi momente speciale de rugãciune ºi ocazie de spovezi. În fiecare searã, la ora 18.00, va fi o Liturghie solemnã cu predicã specialã, iar dupã Liturghia de miercuri va avea loc o procesiune cu Icoana de la Cacica pe strãzile din centrul Bacãului.

Redacþia Biserica ºi Viaþa

Mai multe imagini puteþi vedea [ albumul foto ]