Peregrinatio Mariae - Bacãu. Procesiune pe strãzile oraºului

Prezenþa icoanei sfintei Fecioare de la Cacica la Bacãu s-a încheiat cu o procesiune pe strãzile oraºului, miercuri, 8 decembrie 2010. PS Anton Coºa, episcop de Chiºinãu, a celebrat Liturghia de la ora 18.00 din biserica "Sfinþii Petru ºi Paul". Dupã sfânta Liturghie a urmat procesiunea la care a participat un numãr foarte mare de credincioºi.

În ultima zi a prezenþei Icoanei Maicii Domnului de la Cacica în biserica "Sfinþii Petru ºi Paul" din Bacãu, credincioºii au venit într-un numãr deosebit de mare sã o venereze pe Preacurata. Fiind ºi sãrbãtoarea "Neprihãnita Zãmislire", s-au celebrat pe parcursul zilei mai multe sfinte Liturghii, iar în predicile care s-au þinut s-a explicat atât misterul zãmislirii fãrã pãcat a Fecioarei, cât ºi despre importanþa venerãrii Preacuratei pentru acest mare dar din viaþa ei.

Pe parcursul dupã-amiezii, credincioºii din Parohiile "Fericitul Ieremia" ºi "Sfântul Francisc de Assisi", în frunte cu preoþii lor, au condus momentele de rugãciune organizate în bisericã. Corul mare al parohie "Fericitul Ieremia" a cântat la Liturghia pontificalã de la ora 18.00. Credincioºi din aceste parohii au citit lecturile ºi rugãciunea credincioºilor.

Momentul central al zilei a fost Liturghia de la ora 18.00, celebratã de PS Anton Coºa, venit de la Chiºinãu pentru aceastã sãrbãtoare. Alãturi de Excelenþa sa au concelebrat aproximativ 25 de preoþi. Credincioºii au umplut pânã la refuz biserica, mulþi dintre ei rãmânând afarã. Predica a fost þinutã de pr. Andrei Cocianga, paroh al Parohiei "Sfântul Francisc" (Izvoare), care le-a vorbit credincioºilor despre frumuseþea Fecioarei Neprihãnit Zãmislitã ºi a icoanei sale care ne conduce spre frumuseþea lui Dumnezeu.

Ceremonia s-a încheiat cu o procesiune pe strãzile oraºului. În faþã a mers crucea procesionalã, au urmat apoi prapurile, ministranþii, icoana, preoþii, corul parohiilor din Bacãu ºi mulþimea credincioºilor. Pe tot parcursul procesiunii credincioºii au purtat lumânãri aprinse în mâini ºi au cântat în cinstea sfintei Fecioare.

Procesiunea a revenit în bisericã, unde au fost binecuvântate cinci icoane cu Fecioara de la Cacica, care au fost oferite celor cinci parohii catolice din Bacãu: "Fericitul Ieremia", "Sfânta Cruce", "Sfântul Francisc", "Inima Neprihãnitã a Mariei" ºi "Sfântul Nicolae". A urmat apoi un cuvânt de mulþumire din partea pãrintelui decan Isidor Dâscã, apoi din partea pr. Romuald Bulai, rectorul Sanctuarului din Cacica, iar la încheiere PS Anton Coºa a transmis un cuvânt de salut tuturor celor prezenþi.

Dupã încheierea ceremoniilor, icoana rãmas în bisericã pentru câteva ore, timp în care cei care au dorit au putut trece prin faþa ei pentru a o venera.

Icoana a fost dusã la 9 decembrie la Barticeºti, unde va rãmâne câteva zile, dupã care îºi va continua pelerinajul prin parohiile diecezei.

Redacþia Biserica ºi Viaþa

Mai multe imagini puteþi vedea [ albumul foto ]