Peregrinatio Mariae - Vãleni (3-6 martie 2011)

Continuând pelerinajul prin diecezã, icoana Maici Domnului din Cacica a ajuns în Parohia Vãleni. Aceasta a ajuns joi, 3 martie 2011, ºi a rãmas pânã duminicã, 6 martie 2011. Prezenþa Maicii Domnului a fost însoþitã ºi de misiuni populare þinute de pr. Iosif Demeter, paroh de Cleja "Sfântul Francisc din Assisi". La încheiere a participat PS Aurel Percã.

În faþã icoanei de la Cacica s-au rugat, în perioada 3-6 martie 2011, mulþi credincioºi. Au venit sã se roage pãrinþi ºi copii, tineri ºi persoane în vârstã. Fiind Anul Familiei, s-au rugat în mod deosebit familiile. În aceste zile, în prezenþa icoanei, aºezatã în bisericã în faþa altarului, s-au recitat multe rozarii în comun, litanii ºi rugãciuni particulare pentru Bisericã ºi comunitate, pentru întoarcerea pãcãtoºilor ºi pentru cei bolnavi. La unele momente au participat ºi credincioºi din satele învecinate: Vladnic ºi Horgeºti. Cântarea marianã a rãsunat în toatã biserica. Maica Domnului i-a apropiat de Isus ºi de Bisericã ºi pe unii care veneau mai rar la bisericã.

"Sâmbãtã, 5 martie, - a declarat pr. Ioan Pãcurici, parohul comunitãþii - am mers cu icoana în procesiune pe drumurile satului. Au participat foarte mulþi. Ne-am rugat rozariul ºi am cântat litania bavarezã. Prezenþa icoanei a fost o binecuvântare pentru întreaga comunitate".

În fiecare zi s-au celebrat câte douã sfinte Liturghii cu predici de misiuni. Pãrintele predicator a fãcut referinþã la pericolele care paºte astãzi familia ºi la importanþa rugãciunii în viaþa de familie. Preoþii din Horgeºti ºi din Vladnic au stat la scaunul de spovadã, ajutându-i pe oameni sã se împace cu Dumnezeu.

Duminicã, 6 martie 2011, în jurul orei 10.30, PS Aurel Percã a fost întâmpinat în faþa bisericii cu pâine ºi sare. Un cor bine pregãtit a cântat "Bine aþi venit în mijlocul nostru". La ora 11.00 a început sfânta Liturghie de încheiere a pelerinajului icoanei ºi a misiunilor; au concelebrat zece preoþi. Biserica era arhiplinã, printre cei prezenþi numãrându-se ºi primarul comunei Parincea.

La predicã, Preasfinþitul a vorbit despre zilele de har pe care le-a trãit comunitatea din Vãleni prin sfintele misiuni ºi prin prezenþa icoanei Maicii Domnului. A spus cã icoana de la Cacica întoarce vizita atâtor pelerini care au fost la Cacica, da în acelaºi timp este prezentã în diferite comunitãþi ºi pentru faptul cã mulþi nu au reuºit sã ajungã la sanctuarul din Cacica. "Este nevoie, a îndemnat Preasfinþitul, sã trãim în lumina a ceea ce am învãþat în aceste zile, sã construim casa vieþii noastre spirituale pe stâncã, aºa cum ne sugera Evanghelia". A subliniat apoi rolul familiei ºi importanþa ca membrii familiei sã trãiascã mesajul lãsat de Cristos.

Dupã împãrtãºanie, Preasfinþitul a binecuvântat copia icoanei Maicii Domnului pe care sanctuarul de la Cacica, prin pr. Romuald Bulai, a lãsat-o comunitãþii din Vãleni.

Credincioºii au plecat spre casele lor întãriþi sufleteºte ºi mai convinºi cã prin Maria se pot apropia de Isus. Mulþi au pornit mai hotãrâþi sã continue lupta cu pãcatul, deciºi sã-ºi schimbe viaþa în bine.

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]

Pr. Cornel Cadar