Peregrinatio Mariae - Horleºti (20-23 martie 2011)

Ave, Ave, Ave Maria! Copii, tineri, adulþi ºi vârstnici, credincioºi catolici, precum ºi ortodocºi, din comunitatea noastrã, dar ºi din sate vecine, cu toþii i-am intonat sfintei Fecioare imnuri de slavã ºi ne-am apropiat de ea cu inimile stinghere ºi în acelaºi timp încrezãtoare cã Maica Domnului de la Cacica este aici, la Horleºti, pentru a ne ajuta, pentru a ne asculta suferinþele, bucuriile, încercãrile ºi dorinþele.

Duminicã, 20 martie 2011, credincioºii Parohiei "Trupul ºi Sângele Domnului" au avut privilegiul ºi imensa bucurie de a o primi în comunitatea noastrã pe Maica Donului de la Cacica ºi de a se închina în prezenþa icoanei pânã miercuri, 23 martie 2011.

Duminicã seara, la ora 17.00 ne-am adunat cu toþii pentru a o întâmpina pe Mama noastrã ºi bucuria ne-a fost mai mare când la acest moment a participat ºi Preasfinþitul Petru Gherghel, însoþit de pr. decan Iosif Dorcu ºi pr. Isidor Mocanu. Împreunã cu pr. Anton Encuþi ºi preoþii parohiei noastre, pr. paroh Adrian Iºtoc ºi pr. vicar Romicã Sociu, cu tinerii Acþiunii Catolice ºi credincioºii comunitãþii noastre i-am intonat Sfintei Fecioare "Noi vrem pe Domnul" cu inimile deschise ºi întrebându-ne fiecare la rândul nostru, asemenea Elisabetei la salutul Mariei, "De unde mie fericirea aceasta, ca sã vinã la mine Maica Domnului meu?", de unde bucuria ca icoana Maicii Domnului de la Cacica sã vinã la noi în comunitate, la noi în parohie?

Însoþitã de pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului de la Cacica, ºi de pr. Cristian Pal, OFMConv, mult aºteptata icoanã a fost aºezatã în bisericã, în faþa altarului, aºteptând ca toþi sã ne apropiem în aceste zile de sacramente ºi de Mama noastrã cereascã, mamã cãreia sã-i încredinþãm tot ceea ce ne apasã, toate greutãþile precum ºi toate mulþumirile noastre.

S-au celebrat Liturghii ºi dimineaþa ºi seara, fiind precedate de recitarea sfântului Rozariu. La sfânta Liturghie de duminicã seara, pãrintele decan ne-a prezentat o scurtã istorie a icoanei ºi ne-a îndemnat ca în aceste zile sã alergãm cât mai des cãtre sfânta Maria. Au fost prezente ºi autoritãþile locale reprezentate de domnul primar Mihai Cadar ºi domnul viceprimar Ludovic Balaºca.

Luni seara ne-au însoþit în rugãciune pr. prof. Eduard Soare ºi pr. prof. Cristinel Fodor de la Institutul Teologic "Sf. Iosif" Iaºi, Liturghie la care pr. Cristinel Fodor ne-a îndemnat, prin cuvintele de învãþãturã, sã meditãm la imaginea familiei adevãrate ºi ca, plini de evlavie, sã cerem ajutorul Sfintei Fecioare, convinºi fiind cã ea nu va rãmâne indiferentã la greutãþile prin care trec familiile comunitãþii noastre. La aceastã Liturghie au participat ºi bolnavii parohiei noastre cãrora li s-a conferit sacramentul ungerii bolnavilor.

Marþi, la ora 11.00 ne-am bucurat sã-i vedem pe toþi elevii claselor V-VIII ale ªcolii din Horleºti, însoþiþi de o mare parte din profesorii lor, închinându-se Maicii Domnului, iar la ora 15.00 tinerii parohiei noastre s-au apropiat, prin cânt ºi rugãciune, de Maica Bunului Sfat cerându-i ajutorul. Seara, alãturi de pr. decan Iosif Dorcu, pr. Anton Encuþi, pr. prof. Tarciziu ªerban ne-a îndrumat sã meditãm la durerea Sfintei Maria pe drumul parcurs de Fiul sãu, Isus Cristos, cãtre rãstignire, liturghie dupã care am pornit în procesiune pe strãzile satului. În întuneric, ghidaþi de lumina sutelor de lumânãri, ne-am rugat ºi i-am cântat Maicii Domnului, sperând ca modesta noastrã comunitate sã fie binecuvântatã, prin prezenþa icoanei de la Cacica ºi sã creascã în speranþã, credinþã ºi evlavie.

La întoarcerea în bisericã, pr. Cristian Pal a înmânat pãrintelui paroh copia icoanei de la Cacica pe care pãrintele decan a sfinþit-o ºi care va rãmâne în biserica noastrã.

Miercuri, dupã sfânta Liturghie, însoþitã de credincioºi ºi preoþi, icoana Maicii Domnului de la Cacica a pornit spre o altã parohie care, cu siguranþã, o aºteaptã nerãbdãtoare.

Ne bucurãm cã în aceste zile ne-am mobilizat cu toþii ºi, pe rând, s-au organizat momente de rugãciune conduse de copii, tineri ºi adulþi.

Întreaga comunitate a participat cu entuziasm, bucurie ºi credinþã la programul stabilit pentru aceste zile, observându-se numãrul mare de credincioºi care au ales sã amâne treburile de zi cu zi pentru a sta în prezenþa Sfintei Fecioare.

Îi mulþumim lui Dumnezeu cã a binevoit ca ºi comunitatea noastrã sã fie binecuvântatã prin prezenþa icoanei Maicii Domnului de la Cacica ºi suntem siguri cã, aºa cum ne-a îndemnat PS Petru Gherghel, aceste zile vor rãmâne imprimate în inima fiecãruia dintre noi ºi sperãm în acelaºi timp ca prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, cât mai mulþi dintre noi sã rãmânã aproape de Bisericã ºi sã-i prezinte în continuare bucuriile ºi speranþele lor.

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]

Andreea-Mihaela Balaºca