Peregrinatio Mariae - Pralea (13-16 aprilie 2011)

În perioada 13-16 aprilie 2011, în Parohia Romano-Catolicã "Numele Sfintei Fecioare Maria" din Pralea, au fost celebrate misiuni populare ºi odatã cu acestea a fost gãzduitã ºi icoana miraculoasã a Maicii Domnului de la Cacica.

Miercuri, 13 aprilie, la ora 17.00, a avut loc Calea sfintei cruci recitatã de tinerii ºi copiii din parohie, apoi întreaga comunitate, împreunã cu pr. paroh, PS Aurel Percã, episcop auxiliar de Iaºi, însoþit de pr. Isidor Mocanu ºi pr. Laurenþiu Dãncuþã de la Iaºi, cu pãrintele decan de Trotuº, Toma Rediu, pr. ªtefan Vacaru, ºi câteva sute de credincioºi au aºteptat cu lumânãri aprinse icoana miraculoasã a Maicii Domnului. Dupã sosirea icoanei a avut loc prima sfântã Liturghie cu ocazia acestor douã evenimente, la care au concelebrat ºi pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului din Cacica, ºi pr. Cristian Pal.

Predicile acestor zile de har au fost þinute de pãrintele ªtefan Vacaru (paroh la Barticeºti) care ne-a condus inimile ºi sufletele spre Maica Domnului ºi spre familia din Nazaret. La începutul fiecãrei predici Sfinþia sa îi lãuda pe Isus, Maria ºi Iosif, iar la încheiere el rostea împreuna cu toþi credincioºii: "O, Marie, mã dau þie, trup ºi suflet pe vecie!", cuvinte care au reuºit sã pãtrundã în sufletele tuturor celor care au participat la aceste zile sfinte.

În prima zi, pãrintele predicator a vorbit despre criza în credinþã ºi cum afecteazã aceasta problemele familiale.

A doua zi, la ora 8.30, copiii au recitat sfântul Rozariu ºi au cântat mai multe cântece în cinstea sfintei Fecioare. La celebrarea de la ora 9, pãrintele predicator ne-a prezentat importanta iubirii adevãrate care ar trebui sã existe în toate familiile ºi ne-a îndemnat sã urmãm modelul iubirii familiei de la Nazaret, iar la sfânta Liturghie de la ora 18.00 a vorbit despre dezbinãrile familiei ºi cum pot unele persoane "sã pãcãtuiascã cu limba", vorbe care duc la destrãmarea familiilor.

Copiii au început ºi a treia zi a misiunilor în prezenþa icoanei miraculoase cântând ºi recitând sfântul Rozariu. La predica celebrãrii de la ora 9.00 am avut ocazia sã ascultãm despre "gravitatea pãcatului înjurãturii" ºi cât de des este el folosit de toþi membrii familiei - pãrinþi ºi copii. La celebrarea de la ora 18.00 pãrintele a vorbit despre alcoolism ºi despre efectele acestuia atunci când este folosit fãrã mãsurã.

Sâmbãtã, la ora 17.00, a avut loc ultima sfântã Liturghie cu ocazia acestor douã evenimente sfinte în cadrul cãreia a avut loc ºi procesiunea cu icoana sfintei Fecioare prin jurul bisericii, apoi a fost sfinþitã o copie a icoanei, care a rãmas la noi în faþa altarului.

Ca mulþumire pentru sfaturile ºi cuvintele deosebite prezentate în predicile sale, copiii i-au dãruit pãrintelui predicator un mic cadou, un cântec special, compus de ei ºi cântat la chitarã.

La ora 19.30 ne-am despãrþit de icoana sfintei Fecioare cu rugãciuni ºi cântece în cinstea ei.
La aceste evenimente au participat toþi credincioºii din Pralea ºi din localitãþile vecine.

Mulþumim tuturor preoþilor care au fost alãturi de noi în aceste zile de har la altar ºi confesionale ºi ne-au ajutat sã devenim curaþi sufleteºte, încurajându-ne sã ne apropiem zi de zi de sfânta Fecioarã ºi sã devenim fãpturi noi.

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]

Prof. Mariana Ciorbã