Vizita cardinalului Stanisław Dziwisz

Fostul secretar al papei Ioan Paul al II-lea, cardinalul Stanisław Dziwisz, arhiepiscop mitropolit de Cracovia, a vizitat România în perioada 18-22 mai 2011. În timpul vizitei, sâmbãtã, 21 mai 2011, la Cacica a avut o întâlnire cu credincioºii parohiei.

Cardinalul Stanisław Dziwisz a sosit miercuri, 18 mai, la Bucureºti. Joi, 19 mai (ora 10.00), Eminenþa sa a primit titlul Doctor Honoris Causa din partea Universitãþii Bucureºti. În aceeaºi zi, la ora 12.00, card. Dziwisz a participat la simpozionul "Fericitul Ioan Paul al II-lea", organizat la Academia Românã. În programul de dupã-amiazã: sfinþirea statuiei Fericitului Ioan Paul al II-lea din Popeºti-Leordeni, jud. Ilfov (ora 16.30); celebrarea sfintei Liturghii în catedrala "Sfântul Iosif" din Bucureºti (ora 18.30).

Vineri, 20 mai, dupã ce s-a întâlnit cu PF Daniel, patriarh al Bisericii Ortodoxe din România, cardinalul a ajuns la Iaºi. Aici s-a întâlnit cu studenþii ºi preoþii de la Institutul Teologic Romano-Catolic ºi, alãturi de PS Petru Gherghel ºi PS Aurel Percã, a celebrat o Liturghie în limba latinã (ora 18.00), fiind invitaþi preoþi, profesori, seminariºti ºi credincioºi din parohiile ieºene. Oaspetele a avut un mesaj special în cadrul predicii în limba polonã (cu traducere în limba românã).

Sâmbãtã, 21 mai, ora 11.00, a prezidat, împreunã cu PS Petru Gherghel ºi cu PS Aurel Percã, Liturghia de sfinþire a noii biserici din Poiana Micului, cu hramul "Fericitul Ioan Paul al II-lea".

Programul cardinalului în Dieceza de Iaºi a continuat cu vizita la sanctuarul marian de la Cacica ºi la câteva mãnãstiri din nordul Moldovei. De asemenea, cardinalul s-a întâlnit cu comunitatea polonezã din Soloneþu Nou, iar seara s-a îndreptat spre Suceava, pentru ca a doua zi sã porneascã spre þara natalã. Eminenþa Sa a fost însoþit de secretarul personal, Mons. Dariusz Raś.

* * *

Cardinalul Stanisław Dziwisz s-a nãscut la 27 aprilie 1939 la Raba Wyzna (Polonia). A fost hirotonit preot la 23 iunie 1963 de episcopul Karol Wojtyla, viitorul papã Ioan Paul al II-lea. În octombrie 1966 a fost numit secretar personal al arhiepiscopului de Cracovia, acelaºi Karol Wojtyla. Stanisław Dziwisz a rãmas în aceastã funcþie pânã la moartea lui Ioan Paul al II-lea. A fost consacrat episcop la 19 martie 1998. La 29 septembrie 2005 a fost numit arhiepiscop de Cracovia. În Consistoriul din 24 martie 2006, arhiepiscopul Dziwisz a fost numit cardinal. În mai 2006, papa Benedict al XVI-lea l-a numit membru al Congregaþiei pentru Educaþia Catolicã ºi membru al Consiliul Pontifical pentru Comunicaþii Sociale.

Prelucrare dupã ercis.ro