Peregrinatio Mariae - Galaþi (9-12 iunie 2011)

Pentru noi, creºtinii Parohiei "Naºterea Sfântului Ioan Botezãtorul" din Galaþi, sanctuarul de la Cacica, "basilica minor", reprezintã un loc sfânt, privilegiat, unde Sfânta Fecioarã Maria ne aºteaptã mereu, iar noi, cu mare dor, mergem la ea, pentru ca sã reverse în sufletele noastre frumuseþea iubirii sale, copleºindu-ne cu o bogãþie de favoruri cereºti.

De aceea, o bucurie de nedescris a cuprins comunitatea noastrã parohialã, în timpul celor trei zile (9-12 iunie 2011), când, printr-o trãire intensã, am primit vizita de la Cacica a icoanei fãcãtoare de minuni a Preasfintei Fecioare, a Aceleia care continuã sã fie prezentã alãturi de fiii ei preaiubiþi. "ªi de unde îmi este datã mie aceasta, sã vinã mama Domnului la mine?" (Lc 1,43).

Cu lacrimi pline de emoþie a început celebrarea oficialã a pelerinajului, joi, 9 iunie, ora 17.45, la vederea frumoasei icoane, împodobitã cu un basorelief aurit ºi argintat, ce lãsa la vedere feþele ºi palmele Fecioarei ºi ale Pruncului Isus. Icoana protejatã de o casetã de sticlã era aºezatã pe un postament de lemn.

Ceremonialul liturgic de deschidere s-a desfãºurat în faþa bisericii, prin salutul de bun-venit ºi lectura evanghelicã, rostite de pãrintele paroh Cristian Blãjuþ, însoþit de pãrinþii confraþi ºi de pãrintele-custode al icoanei, urmat apoi de o rugãciune a familiilor plinã de simþire ºi evlavie. Icoana purtatã în procesiune pe umerii a patru enoriaºi în interiorul bisericii a fost aºezatã la altar, luminatã ºi împodobitã cu flori. Credincioºii, în liniºte, cu feþele radiind seninãtate ºi bucurie, au îngenunchiat în faþa icoanei miraculoase cu încredere ºi speranþã.

A urmat Liturghia parohialã, pãtrunsã de o solemnitate înãlþãtoare. Extrem de miºcãtoare a fost predica însufleþitã, rostitã de pãrintele paroh - cunoscut ca un bun predicator marian - care a invitat credincioºii la descoperirea ºi preþuirea Aceleia, care ne este nu numai model ºi icoanã, ci cu adevãrat Mama noastrã plinã de iubire, amintind cã fiecare dintre noi a experimentat aceastã iubire maternã, la Maria gãsind mângâiere ºi îndreptare. A fost o chemare înflãcãratã la înþelepciunea ºi înþelegerea darului familiei ºi al sacramentului cãsãtoriei, adevãrat "leagãn al vieþii", "sanctuar al iubirii" ºi "bisericã domesticã", loc în care cresc, se desãvârºesc ºi se produc roade, se realizeazã lucrarea lui Dumnezeu în sufletele oamenilor. Este acea pledoarie sfântã, pe care o face Mama noastrã spiritualã în apariþiile sale ºi pe care suntem datori sã o încredinþãm de fidelitatea noastrã, atunci când ne spune: "Dacã aþi ºti cât de mult vã iubesc, aþi plânge de bucurie!"

Programul pastoral a continuat prin adoraþii ºi meditaþii, credincioºii, indiferent de confesiune, perindându-se ºi îngenunchind în faþa icoanei, cu ofrande însoþite de rugãminþi de ajutor ºi îndreptare. Multe familii cu copilaºi în braþe ºi-au adus omagiul lor, conºtienþi de legãtura Preasfintei cu sãnãtatea ºi viaþa familiilor lor, verificându-ºi propria identitate de creºtini în acest moment deosebit de revelare a iubirii ºi îndurãrii divine. Cãutând mângâiere ºi vindecare în rugãciune, spovadã ºi împãrtãºanie, devoþiune plinã de recunoºtinþã ºi de mulþumire, credincioºii parohiei au oferit buchetul lor de flori spirituale, ca rãspuns la iubirea Maicii sfinte ºi a Fiului sãu Mântuitor.

"Faceþi tot ce vã va spune el!", ne îndeamnã astãzi din nou Maria, Aceea cãreia stând lângã crucea lui Isus, i-a fost destinatã maternitatea spiritualã faþã de toþi oamenii. Înainte de coborârea Duhului Sfânt, o gãsim pe Maria alãturi de apostoli în Cenacol, implorând pe acelaºi Duh Sfânt, care coborâse asupra ei la Buna Vestire. Sãrbãtoarea Rusaliilor ºi aceea a Întrupãrii sunt unite prin Maria, voinþa Fiului ºi lucrarea Duhului Sfânt dând naºtere misterului Bisericii, din care facem cu toþii parte.

Pelerinajul de la Galaþi al icoanei miraculoase, reprezentând pe Preasfânta Fecioarã Maria, s-a încheiat în lumina razelor Duhului Sfânt, cu voinþa reînnoitã a familiilor comunitãþii parohiale locale, de a îndepãrta pãcatul ºi viciile din viaþa cotidianã, de a imita prin florile virtuþilor creºtine pe Mama noastrã preaiubitã cu sinceritate, stãruinþã ºi coerenþã. Bucuria noastrã, a creºtinilor din parohie, a fost ºi mai deplin sporitã când, la sfârºitul acestor trei zile pline de har, am primit vizita Excelenþei Sale Episcopul auxiliar al Diecezei, Mons. Aurel Percã, care a prezidat Liturghia solemnã a marii sãrbãtori a Rusaliilor. ªi, ca un corolar al acestor binecuvântate momente, parohia noastrã a primit în dar o copie a sfintei icoane fãcãtoare de minuni, spre folos ºi rugãciune.

Mijloceºte, Sfântã Fecioarã, ca sã rãmânã cu noi Sfântul Duh!

Ionel Gheorghiu

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]