Peregrinatio Mariae - Lespezi (2-5 februarie 2012)

Icoana Maicii Domnului de la Cacica a poposit, în perioada 2-5 februarie 2012, în Parohia "Sfânta Ana" din Lespezi. În aceste zile întreaga comunitate a înconjurat-o pe sfânta Fecioarã Maria, reprezentatã în icoana de la Cacica, cu rugãciuni ºi cântece de preamãrire.

Joi, 2 februarie 2012, în sãrbãtoarea Întâmpinãrii Domnului, întreaga comunitate din Lespezi a întâmpinat un oaspete de seamã: Icoana Maicii Domnului de la Cacica.

Pãrintele Isidor Dâscã, decan de Bacãu, preoþi oaspeþi ºi întreaga comunitate, în frunte cu pãrintele paroh Gheorghe Farcaº, au primit-o cu mare bucurie pe Maria sositã sub chipul icoanei de la sanctuarul marian din Cacica.

Dupã ceremonia de primire, a urmat sfânta Liturghie celebratã în prezenþa icoanei Maicii Domnului.

În cadrul predicii, pãrintele Petricã Tamaº i-a invitat pe toþi sã pãrãseascã gospodãriile, sã lase deoparte toate activitãþi, preocupãrile ºi grijile ºi sã se încredinþeze Maicii Domnului. Tot pãrintele predicator a subliniat cã în prezenþa icoanei nu trebuie sã se vadã doar o picturã pe lemn sau încã o altã reprezentare a sfintei Fecioare Maria, ci sã simþim prezenþa ei în mijlocul nostru.

Seara a continuat cu momentele de rugãciune: prima datã copiii, apoi tinerii, persoanele consacrate ºi cinstitorii Maicii Domnului au rãmas în prezenþa icoanei pânã la miezul nopþii. Dupã miezul nopþii, conform programului stabilit, rând pe rând, mulþi dintre credincioºi s-au încredinþat mijlocirii Maicii Domnului. Acest program repetându-se în toate cele trei nopþi în care icoana a fost în parohia Lespezi.

Sâmbãtã seara, dupã sfânta Liturghie a urmat procesiunea prin sat cu icoana Maicii Domnului. În ciuda vremii capricioase, mulþi credincioºi au înconjurat icoana cu lumânãri, cu rugãciuni ºi cântece de preamãrire, rugând-o astfel pe Preacurata ca, trecând pe strãzile satelor, sã priveascã la fiecare familie, la fiecare persoanã ºi sã le binecuvânteze.

Duminicã, 5 februarie, la Liturghia de încheiere de la ora 11.00 a fost prezent ºi PS Aurel Percã, episcop auxiliar de Iaºi. În cuvântul de salut, Preasfinþitul a subliniat legãtura dintre cei trei ani dedicaþi familiei ºi cãsãtoriei creºtine ºi prezenþa icoanei de la sanctuarul nostru din Cacica.

În încheierea sfintei Liturghii, pr. Cristian Pal, de la sanctuarul din Cacica, a mulþumit în numele sanctuarului pentru obiectele preþioase pe care credincioºii le-au oferit Maicii Domnului, dar ºi pentru tot ceea ce au fãcut lespezenii în aceste zile pentru Sfânta Fecioarã, neputând sã nu remarce faptul ca în aceste zile luminile în bisericã nu s-au stins, uºile nu s-au mai încuiat, iar la microfoanele din bisericã s-au cântat imnuri ºi s-au înãlþat neîntrerupt rugãciuni cãtre bunul Dumnezeu prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria.

La ora 14.00 icoana a pãrãsit Parohia Lespezi fiind însoþitã cu cântece ºi aplauze de mulþi credincioºi. Despãrþirea de icoana Maicii Domnului a lãsat în urmã multe chipuri înlãcrimate semn cã mesajul Preacuratei ºi-a atins obiectivul. Comunitatea din Lespezi s-a angajat astfel sã îi întoarcã Preacuratei vizita la ea acasã, în sanctuarul din Cacica.

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ].

Pr. Pius-Petru Iancu