Peregrinatio Mariae - Frumoasa (8-11 martie 2012)

A sosit primãvara, anotimpul renaºterii naturii - o uluire perpetuã în faþa frumuseþii creaþiei ºi a bunãtãþii lui Dumnezeu. Este anotimpul speranþei într-un an mai bun, precum ºi timpul unui nou început cu care Domnul ne binecuvânteazã iar ºi iar. Este primãvarã ºi în satul Frumoasa, trezirea la viaþã a naturii îmbinându-se armonios cu reînnoirea spiritualã a întregii comunitãþi, prin prezenþa icoanei miraculoase de la Cacica în mijlocul nostru, în perioada 8-11 martie 2012.

Icoana a sosit în seara zilei de 8 martie 2012, fiind întâmpinatã de pãrintele decan Augustin Benchea, pãrintele paroh Bernadin Farþade, pãrintele vicar Cristian Burcã, de oficialitãþile locale, preoþii din decanat, precum ºi de întreaga comunitate catolicã din Frumoasa.

Dupã primire, a urmat sfânta Liturghie prezidatã de pãrintele decan, biserica devenind neîncãpãtoare pentru toþi fiii Mariei, adunaþi cu evlavie în jurul icoanei. În predica sa, pãrintele Augustin a subliniat faptul cã Sfânta Fecioarã a venit în mijlocul nostru pentru a ne împãca cu Dumnezeu ºi cu aproapele. Maria ne îndeamnã ºi astãzi, prin cuvintele: "Faceþi tot ce vã va spune" (In 2,5), sã îl urmãm pe Cristos.

În zilele care au urmat, tema centralã dezbãtutã în cadrul predicilor a vizat familia, cãlãuzitã de Maica Domnului, în pelerinaj spre sãrbãtoarea Paºtelui. Având ca model Sfânta Familie din Nazaret, Dumnezeu ne deschide cãtre misterul ºi frumuseþea iubirii Lui, iubire ce trebuie alimentatã în timpul Postului Mare cu mai multã rugãciune, renunþare, post ºi dãruire.

Dupã sfânta Liturghie de sâmbãtã seara, a urmat procesiunea cu icoana fãcãtoare de minuni.

La sfârºitul celor patru zile de har, PS Aurel Percã a adus un plus de luminã ºi bucurie în inimile noastre, prin participarea sa la sfânta Liturghie de încheiere a pelerinajului icoanei Maicii Domnului de la Cacica. Excelenþa sa a binecuvântat o copie a icoanei, care a rãmas în biserica noastrã în amintirea acestor zile de înãlþare spiritualã. În cuvântul sãu de încheiere, Preasfinþitul ne-a amintit cã Postul Mare este un timp de convertire ºi ne-a îndemnat sã facem din sufletele noastre temple curate în care sã coboare ºi sã rãmânã Cristos, împreuna cu Sfânta Fecioarã Maria.

Pãrintele Bernadin Farþade, pãstorul comunitãþii noastre, i-a mulþumit bunului Dumnezeu pentru aceste zile sfinte în care toþi credincioºii au îngenuncheat în faþa icoanei cu evlavie, încredere, speranþã, emoþie, rugãminþi ºi recunoºtinþã. Pãrintele a mulþumit în mod special Preasfinþitului Aurel pentru prezenþa sa în mijlocul nostru, la încheierea acestor zile de pelerinaj.

Îi mulþumim pãrintelui paroh pentru iniþiativa sa de a o invita pe Sfânta Fecioarã de la Cacica în comunitatea noastrã, în timpul sfânt al Postului Mare, având astfel ocazia sã o cinstim ºi sã o însoþim pe Maria, pe drumul Crucii, împreunã cu Cristos.

Pelerinajul icoanei de la Cacica a constituit o realã ocazie de trãire mai intensã a adevãrurilor evanghelice, precum ºi un timp de convertire. Concretizarea harului revãrsat asupra credincioºilor s-a manifestat printr-o participare numeroasã la sacramentele Spovezii ºi ale Împãrtãºaniei.

Aºa cum fericitul papã Ioan Paul al II-lea numea România "grãdina Maicii Domnului", ºi Frumoasa a fost în aceste zile o micã grãdinã a Sfintei Fecioare în care fiecare "floare", plantatã cu grija ei de Mamã cereascã, sperãm cã a crescut ºi a înaintat pe drumul credinþei spre mântuire aºa încât, în satul nostru, sã avem mereu o primãvarã spiritualã.

Sfântã Fecioarã Marie de la Cacica, ocroteºte familiile noastre!

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ].

Emilia Baciu