Celebrarea Învierii Domnului în noaptea de Paºti (8 aprilie 2012)

Peste douã sute de credincioºi, localnici, dar ºi pelerini, au asistat, sâmbãtã noapte, 8 aprilie 2012, la Slujba de Înviere de la Basilica Minor din Cacica, Sanctuar naþional al Bisericii Catolice, unul dintre lãcaºurile cele mai importante din þarã.

O slujbã relativ scurtã, obiºnuitã catolicilor, de aproximativ douã ore, în care credincioºii au luat luminã ºi s-au bucurat de Învierea Domnului a fost urmatã de un tur al bisericii, în care preoþii ºi oamenii laolaltã au cântat "Cristos a înviat din morþi / Cu moartea pe moarte cãlcând / ªi celor din morminte / Viaþã dãruindu-le".

La slujbã au participat credincioºi care vin de zeci de ani de Paºti la Basilica Minor, unul dintre ei, localnic, mãrturisind chiar cã se aflã la al 65-lea an de când vine la Înviere în acest loc, din 67 de ani de viaþã.

De asemenea, la Basilica Minor au fost prezenþi ºi creºtini ortodocºi, care s-au declarat impresionaþi de slujba de înviere a catolicilor. Printre credincioºi s-a aflat ºi deputatul Ghervazen Longher, preºedintele Uniunii Polonezilor din România.

Pãrintele paroh al Sanctuarului naþional de la Cacica, Romuald Bulai, a vorbit foarte frumos despre însemnãtatea momentului: "Învierea Domnului în întreaga bisericã cât ºi în întreaga creºtinãtate este cea mai mare sãrbãtoare, este sãrbãtoarea mântuirii noastre prin Cristos, noi avem certitudinea cã la sfârºitul acestei vieþi vom avea parte de aceeaºi Înviere. Este o sãrbãtoare a speranþei, este o sãrbãtoare a bucuriei, pentru cã umanitatea este rãscumpãratã de pãcatul strãmoºesc ºi redobândeºte o nouã viaþã în persoana celui Înviat".

Articol de Florin Paiu, preluat din Monitorul de Suceava.