Peregrinatio Mariae - Bacãu "Sfânta Cruce" (26-29 aprilie)

În perioada 26-29 aprilie 2012, icoana Maicii Domnului a rãmas în Parohia Bacãu "Sfânta Cruce". Tot în aceeaºi perioadã au avut loc ºi misiuni în aceastã parohie, predicator fiind pr. Cornel Cadar.

Bucurã-te, o, plinã de har, Domnul este cu tine! Ce ar putea fi oare mai sublim decât aceastã bucurie, o, Maicã binecuvântatã? Sau ce ar putea fi mai deosebit de acest har pe care tu l-ai primit de la Dumnezeu? Harul care te umple pe tine este deosebit, cu nimic nu poþi fi asemãnatã, chiar ºi ceea ce e mai pur, totul are o splendoare inferioarã!

"Domnul este cu tine!" cine ar putea oare sã te concureze? Dumnezeu vine la tine, cine nu ar ceda în faþa ta ºi nu ar simþi cât eºti de mãreaþã? De aceea strig ºi eu astãzi, unindu-mã cu atâtea glasuri din jurul meu: "Bucurã-te, o, plinã de har, Domnul este cu tine!" Binecuvântatã între femei pentru cã ai transformat blestemul Evei ºi ne-ai adus binecuvântarea lui Dumnezeu Tatãl; tu eºti locuinþa cerului ºi prin tine cerul a venit la noi, viu ºi strãlucitor ca zorile. Cerul a coborât în noi prin privirea ta, gingãºia ta, surâsul tãu, maiestatea ta, o Reginã a cerului ºi a pãmântului!

La ora 17.45, joi, 26 aprilie 2012, credincioºii din comunitatea Bacãu "Sfânta Cruce", împreunã cu pãrintele paroh Iosif Comoraºu, cei doi pãrinþi vicari, pr. Lucian Adam ºi pr Marius Adam, ºi alþi preoþi invitaþi, au întâmpinat icoana Maicii Domnului de la Cacica în faþa bisericii. Purtatã pe umerii tineri a patru reprezentanþi din parohia noastrã în aplauzele ºi cântecul celor prezenþi, Maria a intrat în bisericã umplând de emoþii ºi de lacrimi fiecare persoanã care, cu dor, o aºtepta.

La ora 18.00, s-a celebrat sfânta Liturghie, înfrumuseþatã de prezenþa mai mulþi preoþi ºi cântecul animat al elevilor de la CNC "Sfântul Iosif" Bacãu. Cuvântul de învãþãturã a fost þinut de pãrintele predicator Cornel Cadar care a prezentat ºi tematica predicilor pentru cele trei zile de misiuni.

Sfintele Liturghii au fost precedate ºi urmate de rugãciunea ºi devoþiunea sfântului Rozariu condus de diferitele grupuri: copii, tineri, adulþi, ºi asociaþiile parohiale. Pe tot parcursul zilei persoane în grup sau individual îºi plecau genunchii în faþa icoanei Preasfintei Fecioare. Am vãzut oameni în genunchi cu ochii ºiroind de lacrimi ºi braþe implorând iubirea Mamei, cu atitudine nedefinitã de abandonare, de acceptare, de ofertã, de seninãtate, de calm, de suferinþã, de încredere, de iubire, de pace. Ochi care o priveau dezinteresaþi, absorbiþi, buze netulburate de geamãt subtil... puteai înþelege, privindu-i, ce este rugãciunea!

Ora 15.00 a fost momentul de rugãciune comunã concretizat vineri în devoþiunea Cãii Luminii ºi Rozariul Divinei Îndurãri, iar sâmbãtã sfântul Rozariu rostit de buzele ºi inima celor suferinzi, bãtrâni ºi bolnavi din parohia noastrã, ºi nu numai. Suferinþa umanã a primit mângâiere ºi alinare ºi fiecare s-a întâlnit cu Cristos primindu-l în sfânta Împãrtãºanie.

Ora 21.00 a fost un alt moment de întâlnire în faþa Mamei noastre, rugãciunea marianã care a unit vocile grupurilor parohiale din comunitatea noastrã: joi - elevii liceului catolic, vineri - pe tinerii parohiei noastre, sâmbãtã - adulþii veniþi sã-ºi îndoaie genunchii în faþa Sfintei Fecioare.

Altarul Maicii Domnului a fost locul care a unit suferinþa, credinþa, recunoºtinþa, bucuria, speranþa ºi dorul cel mai profund al multor inimi.

Sâmbãtã seara, sfânta Liturghie a fost urmatã de procesiunea în jurul bisericii cu cinci popasuri în care s-a recitat câte un mister al Rozariului de diferite grupuri reprezentative: preoþi, surori, tineri, copii, respectiv familii revenind în bisericã pentru a primi binecuvântarea.

Misiunile s-au încheiat duminicã, 29 aprilie, cu sfânta Liturghie de la ora 10.30, prezidatã de PS Aurel Percã, episcopul auxiliar de Iaºi. A urmat acordarea indulgenþei celor care, luând parte la sfintele misiuni, s-au spovedit ºi s-au împãrtãºit împreunã cu binecuvântarea finalã.

În jurul orei 13.00, comunitatea de la "Sfânta Cruce" Bacãu ºi-a luat rãmas bun de la icoana Maicii Domnului de la Cacica.

Sfânta Fecioarã ne-a vizitat aºa precum odinioarã a vizitat-o pe veriºoara sa, Elisabeta, ºi ni l-a adus pe Domnul ºi bucuria lui ºi ne-a dãruit un suflu nou pentru viaþa noastrã a fiecãruia, dar a venit ºi ca sã ne ajute prin harurile ºi mijlocirea ei în aceste zile.

Îþi mulþumim, Mãicuþã Sfântã, cã ai venit la noi; îþi mulþumim pentru lumina nouã pe care ai lãsat-o în urma ta; îþi mulþumim cã strigãtul nostru "Marie, întoarce-þi privirea spre noi, fiii tãi!" nu a lãsat tristeþea apãsãtoare cã te-am pierdut, ci dorul de tine... unit cu lacrimile care au vrut sã îþi mai spunã încã odatã: Te iubim, iubitã Mamã!

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ].

Sr. Silvia Brandiu