Peregrinatio Mariae - Târgu Ocna (27-30 mai 2012)

Într-o lunã închinatã Maicii Domnului, iatã cã în ziua de Rusalii am avut bucuria de a o avea în comunitatea noastrã pe sfânta Fecioarã Maria prin icoana fãcãtoare de minuni de la Cacica, care a poposit la noi, în Parohia Târgu Ocna, în perioada 27-30 mai 2012.

De la cei mai mici pânã la cei mai mari am încercat ca aceastã sãrbãtoare sã fie cât mai frumoasã prin implicarea fiecãruia pentru a o primi aºa cum se cuvine.

Am aºteptat cu multã emoþie ºi bucurie momentul în care mama noastrã cereascã a ajuns în parohia noastrã. Împreunã cu pãrintele Anton Encuþi, parohul nostru, ºi ceilalþi preoþi invitaþi am ieºit în întâmpinarea ei unde am avut ocazia de a simþi dragostea ei de Mamã.

A urmat sfânta Liturghie unde fiecare dintre noi ºi-a deschis sufletul în faþa Maicii Domnului mulþumindu-i pentru tot ce ne oferã ºi pentru grija ce ne-o poartã. Pãrintele predicator Toma Encuþã ne-a îndemnat ca pe parcursul acestor trei zile sã ne apropiem cât mai mult de sfânta Fecioarã, deoarece numai cu ajutorul ei putem fi alãturi de Isus în toate încercãrile pe care le întâmpinãm în viaþa de zi cu zi. Astfel, pãrintele ne-a ajutat sã intrãm în interiorul nostru ºi sã meditãm asupra credinþei pe care o avem ºi la felul în care o trãim.

Un alt moment important a fost ora marianã pregãtitã de sr. Monica, asistenta noastrã spiritualã, ºi de noi, tinerii Acþiunii Catolice, în care am încercat sã implicãm câþi mai mulþi copii,credincioºi, dar ºi persoane consacrate. Copiii, tinerii ºi adulþii au avut ocazia de a oferi o floare Maicii Preacuratei, simbol al iubirii desãvârºite împreunã cu rugãciuni ºi cântãri de slava în cinstea ei.

Chiar dacã vremea nu a þinut cu noi, am fost într-un numãr mare de credincioºi, catolici, dar ºi ortodocºi la procesiunea închinatã Maicii Preasfinte pe strãzile oraºului nostru. La cântecul "Ave Maria", credincioºii, neþinând cont de ploaia abundentã, au ridicat florile ºi lumânãrile pe care le aveau în mânã, reprezentând iubirea ºi respectul cu care noi o preþuim cu adâncã recunoºtinþã pentru binecuvântãrile ºi harurile primite.

În ultima zi l-am avut în mijlocul nostru pe pr. Toma Rediu, decan de Trotuº, care a celebrat sfânta Liturghie de încheiere a pelerinajului.

Cel mai trist moment a fost atunci când fiecare dintre noi a conºtientizat cã orele se scurg, iar momentul plecãrii este tot mai aproape. În acel moment ne doream din adâncul inimii noastre ca orele sã treacã cât mai greu, iar icoana Maicii Domnului sã nu ne pãrãseascã. Însã, cu toate acestea Pr. Toma Encuþã ne-a alinat durerea din sufletele noastre spunându-ne cã sfânta Fecioara Maria nu ne va pãrãsi niciodatã, deoarece ea a fost, este ºi va fi mereu în mijlocul nostru, noi trebuie sã încercãm sã nu avem absenþe la "ºcoala credinþei", ci sã fim adevãraþi elevi silitori.

Înainte de a pleca icoana, pãrintele paroh Anton Encuþi a încheiat într-un mod solemn acest pelerinaj al icoanei de la Cacica printr-un moment de rugãciune închinat sfintei Fecioarei, unde credincioºii, cu lacrimi în ochi, au însoþit-o pe Fecioara Maria pânã la plecarea ei.

Mulþumim, în primul rând, Bunului Dumnezeu pentru aceste trei zile binecuvântate de har în care ne-am bucurat sã o avem pe Fecioara Maria în comunitatea noastrã.

Mulþumim pãrintelui Dumitru Patraº, pentru cã a avut bunãvoinþa de a o aduce pe Mama noastrã cereascã în mijlocul nostru ºi mai ales pentru invitaþia adresatã la sfârºit credincioºilor de a o vizita în sanctuarul marian de la Cacica.

Mulþumim pãrintelui predicator Toma Encuþã, pentru cuvintele înãlþãtoare ºi pline de Duh cu care ne-a uns sufletul ºi ne-a fãcut sã deschidem ochii la adevãrata credinþã.

Nu îl putem uita nici pe pãrintele paroh Anton Encuþi, care a fãcut ca aceste zile sã fie cât mai frumoase ºi ne-a îndemnat sã fim mereu alãturi de Mãicuþa sfântã.

Tinerii Acþiunii Catolice

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]