Peregrinatio Mariae - Horgeºti (31 mai - 3 iunie 2012)

Pentru comunitatea din Horgeºti (jud. Bacãu), perioada 31 mai - 3 iunie 2012 au fost zile de sãrbãtoare deosebite. La anunþul cã icoana Maicii Domnului de la Cacica va poposi în comunitatea noastrã, credincioºii au fost entuziasmaþi începând pregãtirile.

Ne-am rugat pentru ca apropiata prezenþã a icoanei în mijlocul comunitãþii sã fie cât mai rodnicã în har ºi binecuvântare. În ziua de 31 mai am întâmpinat icoana în centrul satului, cu flori, cu cântece ºi cu rugãciuni. Alãturi de pr. decan, au fost prezenþi preoþi din Horgeºti ºi din comunitãþile vecine.

Icoana a fost condusã ºi aºezatã la loc de cinste în bisericã. Au urmat, pentru comunitatea noastrã zile de o adevãratã bucurie. Prezenþa icoanei a avut o încãrcãturã emoþionalã deosebitã, mai ales cã patroana comunitãþii este Maica Domnului (15 august). Pãrintele Vicenþiu Burlacu, predicator la sfânta Liturghie celebratã în ziua sosirii icoanei, a invitat întreaga comunitate sã-ºi facã proprie exclamaþia Elisabetei, veriºoara Maicii Domnului: "De unde mie fericirea aceasta sã vinã la mine Maica Domnului meu?".

Comunitatea din Horgeºti nu a fost vizitatã timp de trei luni, aºa cum s-a întâmplat în cazul vizitãrii Elisabetei, dar a stat trei zile, timp în care credincioºii au simþit din plin prezenþa plinã de iubire a Mamei cereºti.

În fiecare zi s-au celebrat câte douã sfinte Liturghii. Rând pe rând, pr. Albert Iºtoc, pr. Cristian Pal, pr. Valeriu Sabãu, pr. Cornel Cadar i-au invitat pe credincioºi sã se roage, sã participe la sfintele Liturghii ºi sã se apropie de sacramentul Spovezii. În acelaºi timp, aceºtia au evidenþiat, în cuvintele de învãþãturã rostite în cadrul sfintelor Liturghii, iubirea ce izvorãºte neîncetat din inima sfintei Fecioare Maria.

Biserica a fost vizitatã în mod constant în aceste zile de cãtre credincioºii care doreau sã fie aproape de icoana Maicii Domnului. Chiar la primele ore ale dimineþii, puteai vedea persoane care doreau, în liniºte, sã vorbeascã cu Maica Domnului. Celor din Horgeºti li s-au adãugat credincioºii din satele vecine. Ploile i-au oprit pe mulþi de la muncile câmpului, astfel cã au putut participa în numãr mare la celebrãrile din fiecare zi. Fiind Anul Familiei, s-au rugat în mod deosebit familiile. Mamele cu copiii s-au apropiat de icoanã. S-au înãlþat rugãciuni ºi pentru cei plecaþi la muncã prin alte þãri.

Sâmbãtã, 2 iunie, dupã sfânta Liturghie celebratã la ora 19.00, comunitatea întreagã a însoþit icoana, cu entuziasm ºi credinþã, pe drumurile localitãþii Horgeºti. Cu toþii au cerut în rugãciune ºi cântãri binecuvântarea tuturor caselor ºi familiilor din localitate.

A doua zi, duminicã, 3 iunie, biserica a fost mai plinã ca niciodatã, la sfânta Liturghie celebratã de pr. ªtefan Lupu, reprezentant al episcopului. Sfinþia sa a încãrcat bateriile credinþei ºi ale iubirii faþã de Sfânta Treime ºi Maica Domnului. S-au rostit rugãciuni ºi poezii închinate Maicii Domnului. Totodatã, pr. ªtefan Lupu a prezentat credincioºilor cele douã volume traduse ale Vechiului Testament la Editura "Sapientia".

Dupã împãrtãºanie, a fost binecuvântat copia icoanei Maicii Domnului pe care sanctuarul de la Cacica a lãsat-o Bisericii din Horgeºti.

Dupã recitarea Rozariului, la ora 15.00, icoana Maicii Domnului a pãrãsit comunitatea pentru a vizita ºi alte parohii.

Sperãm ca prezenþa icoanei sã fie tocmai ceea ce spunea unul dintre pãrinþii predicatori: un moment de rãscruce pentru comunitate, despre care sã se vorbeascã în continuare fãcând diferenþa între Horgeºtiul dinaintea vizitei icoanei ºi Horgeºtiul de dupã vizita ei.

Pr. Emil Lucaci

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]