Pelerinajul bicicliºtilor la Cacica

Luni, 13 august 2012, la ora 8.30, în curtea Institutului Teologic Franciscan din Roman erau deja prezenþi cei 84 de bicicliºti, entuziaºti ºi plin de bucurie, conform cuvintelor sfântului Paul: "Bucuraþi-vã mereu în Domnul" (Fil 4,4), chiar dacã temperatura de afara era la 18 grade, iar vântul sufla ºi el.

Între timp a avut loc semnarea formularelor de asumare pe proprie rãspundere a tuturor situaþiilor ce þin de sãnãtatea personalã ºi corespunderea pe traseu cu precizãrile ce þin de organizare. De asemenea, ºeful Poliþiei Rutiere a Municipiului Roman a intervenit pentru a oferi participanþilor instructajul necesar pentru o circulaþie regulamentarã.

La ora 9.00, a avut loc deschiderea pelerinajului din partea PS Petru Gherghel, episcop de Iaºi, împreunã cu pr. Emilian Cãtãlin, OFMConv., provincial, ºi cu pr. Cristian Pal, organizatorul acestui pelerinaj al bicicliºtilor.

Dupã un moment de rugãciune ºi de binecuvântare a participanþilor, Preasfinþitul a îndemnat tinerii la un pelerinaj plãcut, disciplinat ºi plin de bucurie în Domnul, cu scopul de a trãi din plin bucuria Mariei pe care "cu toþii mergem sã o celebrãm la sanctuarul de la Cacica, cu ocazia solemnitãþii «Adormirea Maicii Domnului»". Preasfinþitul i-a întrebat dacã ºi-au luat pelerina cu ei, apoi a spus cã pelerinaj vine de la termenul pelerinã, aceea mantie care apãrã de ploaie ºi de vânt pe care o poartã cu ei pelerinii... Apoi a mai continuat spunând cã pelerinajul este o imagine a vieþii noastre ce ne reaminteºte cã suntem cãlãtori pe acest pãmânt ºi cã ne îndreptãm mereu cu încredere spre scopul nostru final, veºnicia. "Avem un drum al vieþii pe care-l parcurgem uneori în bucurie, alteori în tristeþe, uneori cu speranþã, alteori cu teamã. Pe acest drum presãrat uneori cu împliniri, alteori cu decepþii, Maria ne este mereu alãturi. Maria ne îndreaptã privirea ºi nãzuinþa mereu spre Cristos, cuvântul divin, izvorul bucuriei adevãrate. Bucuria Mariei sã fie bucuria noastrã ºi trãirea Mariei sã fie izvor al trãirilor noastre, izvor al experimentãrii bucuriei în Domnul".

La ora 9.30 a fost plecarea din curtea Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan spre Nisiporeºti unde a avut loc, apoi, un moment de spiritualitate, biserica parohialã.

Imagini din prima zi a pelerinajului puteþi vedea în [ albumul foto ]

Pr. Alexandru Olaru

* * * Traseul urmat de pelerinii bicicliºti se gãseºte în pagina urmãtoare.

Sosirea la Cacica

Dupã o lungã ºi anevoioasã cãlãtorie care a început la Roman, luni 13 august 2012, grupul de bicicliºti pelerini a ajuns la Cacica marþi, 14 august 2012, în cursul dimineþii. Obosiþi, dar plini de entuziasm, bicicliºtii s-au bucurat de o primire cãlduroasã atât din partea PS Petru Gerghel, a pr. Iosif Pãuleþ, decan de Bucovina, a pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului de la Cacica, cât ºi a mulþimii pelerinilor deja sosiþi la aceastã sãrbãtoare.

Dupã încheierea rugãciunii de binecuvântare a pelerinilor bicicliºti am reuºit sã culegem câteva impresii de la iubitorii sportului pe douã roþi.

Imagini din a doua zi a pelerinajului puteþi vedea în [ albumul foto ]