Pelerinaj la Cacica: Jurnal de voluntar

Sosirea voluntarilor pentru pelerinaj

În ciuda vremii neprietenoase, peste 65 de voluntari tineri din Dieceza de Iaºi au sosit în seara zilei de luni, 13 august 2012, la sanctuarul marian de la Cacica pentru a pregãti cum se cuvine pelerinajul din acest an.

Plini de bucurie ºi entuziasm, tinerii au venit sã îºi ofere disponibilitatea pentru a face din acest pelerinaj o sãrbãtoare cât mai frumoasã.

Programul voluntarilor a debutat cu salutul pãrintelui Florin-Petru Sescu, coordonatorul activitãþilor destinate tinerilor din acest an de la Cacica.

La ora 18.00 a avut loc, la Casa Polonã, ºedinþa cu voluntarii în care s-au împãrþit responsabilitãþile pe departamente (liturgic, ordine, logistic ºi mass-media), pregãtindu-se în detaliu activitãþile acestui pelerinaj.

La ora 19.00 voluntarii au participat la sfânta Liturghie care a constituit, în mod oficial, începutul activitãþii voluntarilor. Împreunã cu pãrintele Florin Sescu, cu preoþii de la sanctuar ºi cu pelerinii sosiþi deja la Cacica, tinerii au invocat, prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria, binecuvântarea Tatãlui Ceresc asupra tuturor cinstitorilor Mamei cereºti care vor veni în acest an la Cacica.

Activitãþile vor continua în cadrul zilelor de 14 ºi 15 august, iar organizatorii împreunã cu preoþii aºteaptã în continuare cu braþele deschise sosirea pelerinilor la sanctuar.

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]

Celebrarea penitenþialã

Ziua de 14 august 2012 a pelerinajului la Cacica a început cu celebrarea penitenþialã de la ora 10.00, la care au participat atât tinerii sosiþi încã de luni, 13 august, la sanctuarul marian, cât ºi un numãr impresionant de pelerini însoþiþi de preoþi ºi persoane consacrate.

Celebrarea a avut ca punct central cuvântul de învãþãturã rostit de pãrintele Cristinel Fodor, în care noi toþi am fost îndemnaþi la regândirea relaþiei noastre cu Dumnezeu, la reînnoirea vieþii noastre de credinþã, la lepãdarea de cel rãu ºi de viciile, pãcatele ºi delãsarea la care acesta ne îndeamnã prin îndepãrtarea noastrã de Dumnezeu ºi de viaþa de credinþã. Pentru a fi împãcaþi cu noi înºine, cu aproapele nostru ºi cu Tatãl ceresc, trebuie sã ne punem speranþa ºi încrederea în Isus Cristos ºi în iubirea sa faþã de noi - iubire pe care o vedem cel mai clar în prezenþa lui Isus în sfânta Euharistie, în faptul cã el este ºi va rãmâne mereu cu noi, în ciuda infidelitãþii noastre.

De asemenea, pãrintele predicator a vorbit despre dificultãþile prin care trece astãzi familia creºtinã tocmai din cauza slãbirii credinþei, a rugãciunii ºi a îndepãrtãrii soþilor de sfintelor sacramente. În faþa provocãrilor lumii moderne, familia creºtinã are nevoie de împãcarea cu Dumnezeu, de ocrotirea ºi de mijlocirea sfintei Fecioare Maria ºi a sfântului Iosif, de renunþarea la fãrãdelegile ºi viciile în care tot mai mulþi soþi se adâncesc, departe de casa Tatãlui, departe de Bisericã. Îndemnul adresat de cãtre pãrintele predicator familiei creºtine a fost: "Încrede-te în ceea ce a fãcut Isus Cristos pentru tine, încrede-te în sfânta Împãrtãºanie!", invitând pe toþi soþii creºtini la împãcarea cu Dumnezeu prin sacramentul pocãinþei.

Mulþumim bunului Dumnezeu pentru mulþimea harurilor cu care ne copleºeºte zi de zi prin mijlocirea sfintei Fecioare, mai ales pentru harul convertirii prezent în toþi cei care astãzi, de dimineaþã ºi pânã pe înserat, au continuat sã se apropie de scaunele de spovadã ºi sã se împace cu Dumnezeu. Sperãm ca darurile Duhului Sfânt sã-i însoþeascã pe cei prezenþi la Cacica ºi în zilele ce vor urma.

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]

Sosirea la sanctuar a pelerinilor bicicliºti

Dupã o lungã ºi anevoioasã cãlãtorie care a început luni, 13 august 2012, la Roman, grupul de bicicliºti pelerini a ajuns la Cacica marþi, 14 august 2012, în cursul dimineþii. Obosiþi, dar plini de entuziasm, bicicliºtii s-au bucurat de o primire cãlduroasã atât din partea PS Petru Gerghel, a pr. Iosif Pãuleþ, decan de Bucovina, a pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului de la Cacica, cât ºi a mulþimii pelerinilor deja sosiþi la aceastã sãrbãtoare.

Dupã încheierea rugãciunii de binecuvântare a pelerinilor bicicliºti am reuºit sã culegem câteva impresii de la iubitorii sportului pe douã roþi.

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]

Liturghia de consacrare a noului altar

Într-o atmosferã de rugãciune ºi reculegere, credincioºii adunaþi la sanctuarul marian de la Cacica au participat la Liturghia solemnã de deschidere a pelerinajului, marþi, 14 august 2012. Sfânta Liturghie a fost prezidata de PS Petru Gherghel, însoþit de pãrintele Cãtãlin Emilian, provincial al Provinciei Franciscane din Romania, pãrintele Iosif Pãuleþ, decan de Bucovina, pãrintele Romuald Bulai, rectorul sanctuarului, ºi pãrintele Cristinel Fodor, predicator. În cadrul acestei sfinte Liturghii a fost consacrat ºi noul altar al bazilicii din Cacica, de cãtre PS Petru Gherghel.

La aceastã manifestare de credinþã au luat parte ºi tinerii voluntari care au asigurat buna desfãºurare a sfintei Liturghii, implicându-se cu multã dãruire în toate momentele liturgice.

"Pelerinajul reprezintã viaþa noastrã creºtinã, noi ne îndreptãm spre Cristos, el este þinta, scopul, þelul". Acesta a fost idea principala a cuvântului de învãþãturã rostit de pr. predicator Cristinel Fodor, cuvânt asupra cãruia am fost invitaþi toþi sã meditãm. Pelerinajul este deci un semn al credinþei, al speranþei ºi al iubirii. Tot în cadrul acestei Liturghii solemne, PS Petru Gherghel a consacrat noul altar al sanctuarului, altar ce a fost realizat prin contribuþia domnului deputat Ghervaze Longher, el constituind o donaþie fãcutã de domnia sa în virtutea devoþiunii deosebite pe care o are faþã de sfânta Fecioarã de la Cacica. De asemenea, PS Petru Gherghel a acordat distincþia "Crucea Sinodalã" pãrintelui Romuald Bulai, ca recunoaºtere a meritelor deosebite dovedite în întreaga activitate a sfinþiei sale.

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]

Procesiunea tinerilor

Dupã o noapte în care tinerii voluntari au avut timp sã îºi încarce bateriile, în prima zi de pelerinaj, 14 august 2012, la ora 10.00 au pornit în întâmpinarea autocarelor pentru ca, mai târziu, sã se întoarcã în procesiune spre sanctuar. Plini de bucurie ºi încredere în Maica Sfântã, aproximativ 25 de tineri au pornit în pas vioi alãturi de pr. Florin Sescu spre locul întâlnirii.

Pânã la ora 12.00, când a ajuns PS Aurel Percã, episcopul auxiliar al Diecezei de Iaºi, ne-am adunat în jur de 250 de tineri. În timp ce aºteptam, i-am salutat pe toþi cei care au venit cu bicicletele. Am format o coloanã ºi i-am ascultat atenþi cuvintele, din care am reþinut cã trebuie sã oferim exemplul viu de credinþã, speranþã, iubire ºi bucurie celorlalþi pelerini pentru a sãvârºi adevãrate fapte de iubire. De asemenea, ne-am luat angajamentul de a da pildã bunã unii altora.

Pe tonul melodiei Azi venim o fecioarã am pornit procesiunea care a durat douã ore. În acest timp am recitat douã Rozarii, Litania lauretanã ºi am cântat în cinstea sfintei Fecioare. Procesiunea s-a încheiat în biserica din Cacica, cu rugãciunea episcopului: "Binecuvântat eºti, Dumnezeule, Tatãl Domnului nostru Isus Cristos, care þi-ai ales din toate neamurile un popor credincios, pãrtaº la lucrãrile tale bune; tu ai uns inimile acestor tineri cu har, ca sã þi se alãture cu bucurie ºi sã-þi slujeascã cu fidelitate; te rugãm sã binevoieºti a revãrsa harurile asupra lor ºi a familiilor lor binecuvântãrile tale, pentru ca, dupã ce se vor ruga sfintei Fecioare Maria, întorcându-se acasã, sã vesteascã cu bucurie, prin cuvânt ºi faptã, lucrãrile tale minunate.

Dupã procesiune, am întrebat câþiva tineri participanþi care este motivul pentru care au venit la Cacica.

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]

Sfânta Liturghie pentru tineri: un gest frumos pentru Dumnezeu

Marþi, 14 august 2012, la ora 18.00, am participat la Liturghia tinerilor, care a fost prezidatã de PS Aurel Percã ºi PS Anton Coºa alãturi de alþi aproximativ 50 de preoþi. Sfânta Liturghie a fost animatã de cãtre formaþia de tineri a Parohiei "Sfinþii Apostoli Petru ºi Paul" din Oneºti ºi tinerii voluntari.

Cuvântul de învãþãturã ne-a fost împãrtãºit de cãtre pr. Cristinel Fodor care ne-a demonstrat cât de important este sã facem un gest frumos pentru Dumnezeu, mai ales în momentul în care ajungem acasã. Sunt lucruri care în aparenþã par inutile, însã trebuie sã pãtrundem în profunzimea lor pentru a le înþelege. De asemenea, trebuie sã reþinem cã lui Dumnezeu nu-i place urâtul, ci doar frumosul. În acest sens, ne-a oferit exemplul unui cioban care, fiind plecat cu oile, din luna aprilie pânã în toamnã nu se afla decât pe munte. Chiar dacã nu reuºea sã ajungã la sfânta Liturghie, în fiecare duminicã el îmbrãca hainele de sãrbãtoare pentru cã Dumnezeu îl vedea. La fel ºi noi, ar trebui sã ne îmbrãcãm sufletele în mod regulat.

Extravaganþa iubirii se regãseºte doar la sfânta Fecioarã, deoarece ea este singura care oferã iubirea nemãrginitã. Maria nu calculeazã, ea oferã totul Domnului. Noi, însã, numãrãm fiecare rugãciune, fiecare decadã sau sfântã Liturghie la care participãm ºi aºteptãm roadele. Trebuie sã ne schimbãm puþin viziunea, sã îi urmãm exemplul. Atunci când dragostea sparge întreaga noastrã fiinþã, lumea este plinã de parfum, acel parfum pe care îl primim de la Maria. Ea varsã belºugul îndurãrilor lui Dumnezeu. Suntem chemaþi sã parfumãm aceastã lume cu mireasma iubirii, însã pentru aceasta trebuie sã facem un sacrificiu, trebuie sã spargem vasul. Trebuie sã oferim totul, nu picãturã cu picãturã.

În final, sfatul pãrintelui predicator a fost acela de a alina durerile celorlalþi, de a fi o altã Marie.

Pe parcursul sfintei Liturghii, tinerii au arãtat cã, în ciuda vântului puternic, a ploii ºi a temperaturilor scãzute, vocile sunt intacte ºi zâmbetele ºi-au pãstrat locul de cinste. La final, pr. Florin-Petru Sescu a amintit de Întâlnirea Naþionalã a Tineretului Catolic ce a avut loc la Iaºi în urmã cu douã sãptãmâni. El a felicitat cei 65 de voluntari, tinerii care au participat la procesiunea de la ora 12.00. A spus cã a învãþat de la ei cã, deºi au fost în ploaie ºi vânt, ce înseamnã a dedica din timpul lor pentru a-i sluji lui Dumnezeu. De asemenea, a spus cã nu conteazã vârsta, conteazã sã doreºti a participa în mod activ. Învãþãm de la Maria sã îi slujim lui Dumnezeu.

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]

Privegherea de rugãciune cu tinerii

Dupã încheierea privegherii mariane ºi a procesiunii în jurul bisericii, în seara zilei de marþi, 14 august 2012, a avut loc privegherea de rugãciune cu tinerii prezenþi la sanctuarul marian de la Cacica. Atât voluntarii, cât ºi ceilalþi tineri pelerini sosiþi la Cacica s-au rugat împreunã cu pãrintele Florin-Petru Sescu, cerând mijlocirea sfintei Fecioare Maria asupra tuturor tinerilor, familiilor ºi creºtinilor din întreaga lume.

Privegherea de rugãciune a început la miezul nopþii. Condusã de pr. Florin Sescu ºi animatã de formaþia vocal-instrumentalã a Parohiei "Ss. Apostoli Petru ºi Paul" Oneºti, privegherea de rugãciune a adus împreunã tineri din întreaga þarã care s-au rugat, au meditat ºi au cântat Maicii Preacurate. Tinerii pelerini au avut ocazia sã reflecteze asupra importanþei trãirii credinþei creºtine chiar ºi în ceasurile de relaxare, în momentele de odihnã, în clipele de deznãdejde ºi în toate încercãrile prin care trece orice tânãr. Orice moment de întrebare, orice ceas de îndoialã îºi gãseºte rãspunsul în da-ul Mariei, în abandonul sãu total în mâinile Tatãlui. Dincolo de deznãdejde, existã credinþa. Dincolo de momentele de îndoialã existente în viaþa oricãrui tânãr, existã exemplul Mariei care tãcea ºi medita totul în inima sa.

Nu trebuie decât sã facem liniºte în noi înºine ºi în jurul nostru. Sã ne refugiem dincolo de graba lumii consumiste, sã facem abstracþie de semnificaþia verbului " a câºtiga", sã învãþãm sã vedem dincolo de exemplele pe care ni le oferã televizorul, internetul ºi ziarele. Trebuie sã învãþãm sã ne "deconectãm" de la reþelele de socializare, de la larma lumii în care trãim, ºi sã ne oferim cinci minute de singurãtate ºi de sinceritate cu Dumnezeu. Sã învãþãm sã vedem ºi sã apreciem toate binefacerile de care ne bucurãm din partea Domnului, sã învãþãm sã nu mai fugim doar dupã câºtiguri materiale, ci sã ne raportãm la veºnicie, la ceea ce conteazã cu adevãrat, la bucuria deplinã ºi nepieritoare, la raportul nostru cu Dumnezeu, asemenea Mariei care, prin Duhul Sfânt, ºtia sã vadã, sã asculte, sã înþeleagã ºi sã trãiascã dincolo de aparenþe ºi dincolo de nivelul de înþelegere al contemporanilor sãi.

Seara de priveghere a tinerilor a fost un moment trãit în comuniune de credinþã, la intensitate maximã, specificã tinerilor. Indubitabil, fiecare dintre cei prezenþi s-a bucurat de cel puþin un moment de sinceritate cu Dumnezeu, un moment de zidire spiritualã ºi de angajament dezinteresat în slujire. Am fost cu adevãrat trupul lui Cristos, sarea pãmântului ºi lumina lumii. Am învãþat sã ascultãm, sã ne rugãm, sã meditãm ºi sã trãim împreunã în Duhul Sfânt, prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria.

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]

Liturghia pontificalã a hramului

Pentru toþi pelerinii adunaþi la sanctuarul marian de la Cacica, care au înfruntat cu credinþã ºi rãbdare vremea neprietenoasã, ziua de miercuri, 15 august 2012, a constituit despãrþirea de mama noastrã iubitoare, Maria. Dupã ce am participat cu toþii la privegherea marianã, cu lumina credinþei în suflet, ne-am adunat la sfânta Liturghie pontificalã a hramului care a fost celebratã la ora 11.00. Poporul lui Dumnezeu s-a adunat într-un numãr foarte mare pentru a o cinsti pe Preacurata Fecioara Maria în aceastã ultimã zi a pelerinajului.

Am avut onoarea de a-l avea printre noi pe PS Paolo de Nicolò, regent al Casei Pontificale, care a celebrat sfânta Liturghie a hramului ºi care a rãspuns cu cãldurã la invitaþia PS Petru Gherghel, episcop de Iaºi, de a veni în acest loc sfânt. La altar au mai concelebrat PS Aurel Percã, episcop Auxiliar de Iaºi, ºi PS Anton Coºa, episcop de Chiºinãu, alãturi de un numãr mare de preoþi care au venit pentru a-i aduce un omagiu Mariei.

Tinerii voluntari plini de credinþã au fãcut ca actul liturgic sã pãtrundã în sufletul credincioºilor .

"Astãzi celebrãm minunile extraordinare pe care Dumnezeu le înfãptuieºte în creatura care a avut mai mult decât oricare alta încredere, ºi care s-a încredinþat în mod deplin lui. Venim la Cacica sã o venerãm cu credinþã pe Preacurata Fecioarã Maria", acesta este mesajul adresat de cãtre PS Paolo de Nicolò, regent al Casei Pontificale, în cadrul liturgiei cuvântului. Trebuie sã privim la Maica Sfântã ca la împlinirea speranþei noastre, ca la un model desãvârºit al vieþii creºtine, pentru cã, aºa cum Maria ºi-a urmat maestrul asemenea unui ucenic fidel, la fel ar trebui sã facem ºi noi.

Dupã liturgia euharisticã ºi împãrtãºirea credincioºilor cu pâinea vie, am fost invitaþi sã participãm la procesiunea cu preasfântul sacrament în jurul sanctuarului.

La finalul sfintei Liturghii, pãrintele Romuald Bulai, rector al sanctuarului, a adresat cuvinte de mulþumire tuturor credincioºilor ºi autoritãþilor prezente, cât ºi tinerilor voluntari care, sub îndrumarea pr. Florin-Petru Sescu, au ajutat la buna desfãºurare a celebrãrilor pe tot parcursul pelerinajului.

La finalul pelerinajului o rugãm pe Maica Domnului sã fie farul nostru cãlãuzitor spre Isus ºi sã nu înceteze sã fie mijlocitoarea ºi ajutorul nostru. Mulþumim Domnului pentru toate harurile pe care le revarsã asupra noastrã prin mâinile Mariei.

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]

Ultima zi de pelerinaj pentru tinerii voluntari

Sfânta Liturghie solemnã a hramului s-a încheiat, la 15 august 2012, pelerinii au plecat spre casele lor, însã în Cacica au rãmas mulþi tineri. Este vorba despre voluntari. Aceºtia, împreunã cu pr. Florin-Petru Sescu, au realizat un cordon în faþa maºinii care îl conducea spre Iaºi pe PS Aurel Percã pentru a-i îi cânta La mulþi ani, întrucât a sãrbãtorit împlinirea vârstei de 61 ani.

Cu mult elan, toþi tinerii voluntari au luat sacii menajeri ºi mãnuºile în primire, pentru a curãþa sanctuarul marian ºi zona din jurul acestuia. Dupã ce au mâncat ºi dupã o scurtã pauzã, au vizitat mina de sare. Chiar dacã aerul era aproape de limita zero ºi scãrile abrupte, au coborât în mod organizat respectându-i pe ceilalþi. În interior, au organizat mai multe jocuri de grup ºi au cântat melodii religioase.

Intrând deja în atmosfera liturgicã, ºi-au fãcut timp sã treacã pe la Maria pentru a celebra sfânta Liturghie de final al pelerinajului. Împreunã, au pus toate intenþiile lor la picioarele sfintei Fecioare ºi s-au rugat ca Duhul Sfânt sã coboare asupra lor pentru a transmite iubirea Mariei tuturor. În cadrul celebrãrii liturgice, am fost pãstrat un minut de intimitate cu Maica Domnului, minut în care s-au rugat pentru prietenia lor; ca Dumnezeu sã o ocroteascã ºi sã o binecuvânteze, pentru ca ea sã dureze.

La oferirea darurilor, fiecare voluntar a pus pe sfântul altar inima sa, cu toate satisfacþiile, durerile sau grijile. Pentru a fi primitã, orice jertfã trebuie sã fie fãcutã din inimã. De asemenea, ei au încredinþat Mariei viaþa, familia, prietenii ºi pe cei dragi pentru a le fi alãturi în permanenþã.

La casa parohialã, între timp, pr. paroh Romuald Bulai ºi pr. vicar Dumitru Patraº au pregãtit cina pentru cei care timp de trei zile i-au slujit Mariei în mod necondiþionat. Dupã ce s-au ospãtat bine, la Casa Polonã a fost organizatã seara voluntarilor, unde cu toþii au dansat ºi au cântat, iar pentru a se încãlzi au aprins ºi un mic foc de tabãrã.

A doua zi de dimineaþã, 16 august 2012, cu sfânta Fecioarã în inimi, tinerii ºi-au strâns corturile ºi s-au îndreptat spre casele lor cu dorinþa de a reveni la urmãtorul pelerinaj ºi, de asemenea, de a transmite tuturor bucuria care le-a umplut inimile.

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]

Reportaje realizate de Ana-Maria Blaga, Ana-Maria Sescu, Andrei ºi Filip Sescu