Vizita delegaþiilor Acþiunii Catolice (FIAC)

Delegaþiile AC din cele 35 de þãri prezente la Adunarea Generalã a Forumului Acþiunii Catolice din România (FIAC) au participat vineri, 24 august 2012, la sfânta Liturghie la Sanctuarul din Cacica, prezidatã de PS Luis Armando Collazuol (Argentina) alãturi de cardinalul Salvatore de Giorghi, PS Petru Gherghel, episcop de Iaºi, PS Virgil Bercea, episcop de Oradea, PS Florentin Crihãlmeanu, episcop de Cluj-Gherla, ÎPS Felix Anthony Machado (India), PS Domenico Sigalini, asistentul spiritual al AC din Italia ºi al FIAC, alþi episcopi ºi preoþi atât din România, cât ºi din strãinãtate.

În ziua destinatã vizitãrii mãnãstirilor din Bucovina, punctul central a fost sfânta Liturghie de la ora 10.30, celebratã în Sanctuarul din Cacica. Dupã salutul de bun venit al pãrintelui paroh Romuald Bulai, a urmat celebrarea Liturghiei în sãrbãtoarea Sfântului Bartolomeu. La aceastã celebrare, cuvântul de la predicã a fost adresat de cãtre PS Luis Armando Collazuol, care a fãcut o reflecþie despre îndemnul misionar, cu referire la exemplul lui Natanael.

În cadrul predicii, PS Luis Armando Collazuol a reamintit cum Filip, al V-lea discipol al lui Isus, de îndatã ce a auzit chemarea Învãþãtorului, a devenit imediat apostolul sãu. Prietenul lui, Natanael, numit mai apoi Bartolomeu, a fost cel care a primit vestea. Acesta a crezut din douã motive, primul datoritã mãrturiei externe a lui Filip, cel care l-a ascultat ºi l-a urmat pe Isus, iar al doilea datoritã unei dispoziþii interioare: "un om fãrã dublurã". A crezut mai întâi în mãrturia lui Filip, iar apoi în cuvintele lui Isus, datoritã întâlnirii personale cu El.

În continuare, PS Collazuol a mai precizat care a fost rodul întâlnirii dintre Natanael ºi Isus, ºi anume promisiunea pe care Isus o face pentru o luminã nouã în viaþa lui Natanael, împreunã cu participarea la drumul Învãþãtorului. Biserica are rolul de a anunþa ºi de a rãspândi împãrãþia lui Dumnezeu pânã la marginile pãmântului, pentru ca toþi oamenii sã creadã în Cristos ºi sã se mântuiascã. Dumnezeu ne îndeamnã mereu sã ieºim din noi înºine, sã împãrtãºim mereu cu ceilalþi bunurile pe care le posedãm, începând de la lucrul cel mai important ºi mai scump care este credinþa. Doar fãcându-se misionarã, comunitatea creºtinã ºi asociaþiile precum Acþiunea Catolicã, vor putea depãºi separãrile ºi tensiunile interne ºi vor putea recupera unitatea ºi vigoarea credinþei.

În încheierea predicii, PS Collazuol a transmis tocmai aceastã urarea, ca fiecare dintre noi sã fie misionar în parohia în care trãieºte, la locul de muncã, ca participare la misiunea universalã a Bisericii. A face parte din Acþiunea Catolicã reprezintã tocmai un mod de a ne îndeplini aceastã misiune.

Dupã încheierea sfintei Liturghii, a urmat ºi vizitarea mãnãstirilor Voroneþ ºi Agapia.

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]

Alexandra Cojan

* * *

Preoþi ºi laici din lumea întreagã s-au rugat la Sanctuarul Marian din Cacica

Articol de Sandrinio Neagu apãrut în Monitorul de Suceava (25 august 2012)

Cacica a fost, pentru mai bine de o orã, capitala Acþiunii Catolice din lume. ªi asta pentru cã preoþi ºi laici din 35 de þãri de pe întreg mapamondul au fost prezenþi, vineri, 24 august 2012, la Sanctuarul Marian din Cacica, unde au participat la o Liturghie solemnã. Model de convieþuire etnicã ºi religioasã, Bucovina le-a fost prezentatã strãinilor nu doar prin prisma comunitãþii catolice din Cacica. Dupã vizita de la Basilica Minor din Cacica, cei 170 de oaspeþi au mai poposit ºi la Mãnãstirea Voroneþ, un simbol al creºtinismului ortodox din România.

De altfel, Excelenþa Sa, episcopul Petru Gherghel, ºeful Episcopiei Romano-Catolice Iaºi, a þinut sã precizeze cã una dintre menirile Acþiunii Catolice este aceea de apropiere atât de celelalte biserici, dar ºi faþã de toþi laicii din lume, pe care i-a numit "poporul lui Dumnezeu".

O acþiune unicã pentru România ºi pentru Europa de Est

Cei 170 de preoþi ºi laici veniþi ieri în vizitã la Cacica au ajuns în România pentru a participa la a VI-a Adunare Generalã a Forumului Internaþional al Acþiunii Catolice. Manifestarea a debutat în 1994, la Viena, iar mai apoi gazde au mai fost Buenos Aires, în 1997, ºi Roma, în 2000, 2004 ºi 2008. Este pentru prima datã când un eveniment de o asemenea anvergurã are loc în România, iar Episcopiei Romano-Catolice de Iaºi i-a revenit onoarea de a fi gazda Adunãrii Generale.

"Este o onoare pentru noi ºi în acelaºi timp o invitaþie la o implicare mai profundã a laicilor în misiunea bisericii. Este o întâlnire cu adevãrat mondialã ºi pot spune cã Moldova este capitala mondialã a Acþiunii Catolice", a spus ES episcopul Petru Gherghel.

La rândul sãu, preotul Felix Roca, asistentul general al Acþiunii Catolice din România, a declarat cã scopul acþiunii organizate anul acesta în România este acela de a-i implica cât mai mult pe laici în viaþa socialã ºi în viaþa bisericii.

"Este o mare bogãþie sã avem atâtea persoane din atâtea colþuri ale lumii. În afara dezbaterilor, rugãciunilor ºi liturghiilor am organizat ºi asemenea momente particulare, o modalitate de face cunoscutã România peste hotare", a precizat Felix Roca.

Oaspeþi din Africa, Myanmar, Hong Kong ºi America de Sud

Toþi cei prezenþi la Adunarea Generalã a Forumului Internaþional al Acþiunii Catolice au apreciat cã schimburile de idei ºi opinii sunt benefice, iar fiecare zonã poate oferi exemple extraordinare de comunicare ºi colaborare între laici ºi bisericã.

"Avem de învãþat multe de la cei care ne viziteazã, la fel cum ºi ei au de învãþat de la noi ºi de la aceste zone pe care le descoperã acum. ªi mã refer mai ales la aceastã zonã care demonstreazã o mare fidelitate faþã de Evanghelie ºi faþã de tradiþia religioasã", a arãtat ES episcopul Petru Gherghel.

De aceeaºi pãrere au fost ºi oaspeþii, indiferent cã au venit din Africa, America de Sud, Myanmar, Hong Kong sau Europa.

Ana Escobar, laicã din Spania, a arãtat cã Acþiunea Catolicã din þara ei nu diferã foarte mult cu ceea ce se petrece în România. "Poate doar sentimentul de a promova aceastã misiune diferã ºi felul în care este trãitã zilnic aceastã realitate, iar în România este mult mai apropiatã de bisericã decât în Spania", a menþionat Ana Escobar.

Dupã ce au vizitat împrejurimile, oaspeþii au participat la o liturghie în incinta Basilicii Minor din Cacica, iar înainte de slujbã au avut parte de o prezentare a locului ºi a lãcaºului de cult fãcutã de preotul Romuald Bulai.

Cea de-a VI-lea Adunare Generalã a Forumului Internaþional al Acþiunii Catolice a început pe 21 august ºi se încheie la 26 august.