Roman: A IV-a Întâlnire Naþionalã a Familiei Franciscane

"Francisc, mergi ºi reparã Biserica mea" a fost motoul celei de a IV-a Întâlniri Naþionale a Familiei Franciscane, desfãºuratã la Institutul Teologic Franciscan din Roman, în perioada 28-30 august 2012. Au participat peste 100 de membri ai Familiei Franciscane: preoþi, persoane consacrate, tineri franciscani ºi reprezentanþi OFS, din diferite regiuni ale þãrii. Participanþii la întâlnire au efectuat ºi o vizitã la sanctuarul din Cacica.

De-a lungul celor trei zile ne-am îmbogãþit reciproc trãind o adevãratã comuniune franciscanã la aceasta contribuind ºi conferinþele prin care cei doi relatori ne-au ajutat sã cunoaºtem dimensiunea profeticã ºi misionarã din perspectiva sfântului Francisc de Assisi.

În prima zi, pr. Eugen Fechetã, OFM, ne-a prezentat bazele biblice ºi profetice ale misiunii franciscane, de unde a reieºit cât de importante au fost pentru Francisc convertirea ºi pocãinþa în drumul sãu de maturizare creºtinã.

Pr. Iulian Misariu, OFMConv, în cea de a doua conferinþã, ne-a ajutat sã conºtientizãm cã misiunea îºi are originea în misterul preasfintei treimi, unde se reflectã iubirea reciprocã ºi altruistã care la rândul ei se comunicã celuilalt, singura capabilã sã se dãruiascã, sã se autoreveleze fãrã a aºtepta nimic în schimb.

O îmbogãþire reciprocã ne-au oferit-o sintezele grupurilor care au reieºit din munca în echipã. Acestea au confirmat încã o datã angajarea pe care au avut-o cei prezenþi, precum ºi dorinþa lor de a aprofunda tot mai mult spiritualitatea transmisã nouã de fratele mai mare, sfântul Francisc.

Pelerinajul pe care l-am organizat la Sanctuarul Marian de la Cacica a reconfirmat iubirea pe care noi - ca urmaºi ai sfântului Francisc - o avem cãtre Maica Domnului. În cadrul sfintei Liturghii, pr. Lucian-Iosif Dumea, OFMCap, a scos în evidenþã predilecþia lui Francisc pentru cei sãraci, pe care îi vedea ca "formatori" ideali, pe calea conformitãþii cu Cristos cel sãrac... Vizitele fãcute la mãnãstirile ortodoxe Suceviþa, Moldoviþa ºi Voroneþ au fãcut sã renascã în noi dorinþa de comuniune mai deplinã cu sora noastrã Bisericã. La întoarcerea spre Roman, ne-am oprit ºi la Nisiporeºti, pentru un scurt moment de rugãciune la mormântul venerabilei Veronica Antal.

Pr. prov. Emilian Cãtãlin, OFMConv., în cuvântul sãu de învãþãturã ne-a felicitat pentru efortul de a ne întâlni o datã pe an într-un numãr atât de mare, din toate locurile þãrii, ne-a încurajat iniþiativele noastre ºi ne-a îndemnat în numele Diecezei de Iaºi - transmiþându-ne salutul Preasfinþitului Petru Gherghel - ºi în numele Provinciei pe care o reprezintã, sã fim în continuare "sare a pãmântului ºi luminã a lumii", care ºi astãzi ca ºi 800 de ani în urmã, pe când Francisc de Assisi s-a dãruit Bisericii pentru a o sprijini, are nevoie de ajutorul nostru, al celor consacraþi, de exemplul ºi mãrturia noastrã, a celor angajaþi în a fi slujitorii sãi ºi pentru a o ridica, acolo unde este nevoie, din decãderile sale. Sã fim mãrturisitori ai credinþei noastre în Isus Cristos cel Înviat, pentru societatea în care ne aflãm ºi sã primim acelaºi mandat: "Francisc, mergi ºi reparã Biserica mea care se ruineazã...".

De asemenea, sfânta Liturghie pe care am celebrat-o împreunã cu surorile noastre Clarise, de la Mãnãstirea "Sfânta Maria a Îngerilor" din Roman, ne-a înãlþat sufleteºte ºi a întãrit afinitatea ºi comuniunea de spirit, care persistã de secole între cele Trei Ordine înfiinþate de sfântul Francisc de Assisi.

Pe tot parcursul acestei întâlniri interfranciscane, ne-a însoþit ºi un oaspete de onoare, d-na avocat Silvia Palomba de la Geneva, care la una dintre conferinþe ne-a vorbit despre rolul important al asociaþiei Franiscans International (http://www.franciscansinternational.org), a cãrei misiune este acea de a fi portavoce franciscanã cãtre Naþiunile Unite (ONU), organizare însãrcinatã cu apãrarea drepturilor omului, a celor vulnerabili ºi abandonaþi dar ºi cu planeta noastrã afectatã. Viziunea lor este "o comunitate fondatã pe valori franciscane, în care sã fie respectatã demnitatea fiecãrei persoane, resursele sã fie împãrþite în mod egal, iar ambientul sã fie protejat ºi apãrat de orice stricãciune, iar popoarele ºi naþiunile sã trãiascã în pace", aºa cum ºi sfântul Francisc a dorit în timpul sãu.

Mulþumindu-i Domnului pentru aceste zile pline de bucurie, de comuniune fraternã, ºi de credinþã, luminaþi de cuvântul sãu ºi întãriþi de exemplul sfintei Fecioare Maria, model de dãruire, ºi al sfinþilor Francisc ºi Clara, am încheiat cea de-a patra Întâlnire Naþionalã a Familiei Franciscane (INFF) cu aceste cuvinte: "Dumnezeule, care i-ai dat sfântului Francisc sã devinã asemenea chipului Fiului tãu prin umilinþã ºi dãruire deplinã, te rugãm, dã-ne ºi nouã harul ca, umblând în vremurile noastre pe cãrãrile lui, sã-l putem urma pe Fiul tãu cât mai de aproape ºi sã ne unim cu tine într-o iubire plinã de bucurie, spre edificarea Bisericii tale ºi spre mântuirea lumii întregi! Amin".

Pace ºi bine!

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]

Comisia Naþionalã a Familiei Franciscane