Pelerinajul persoanelor consacrate la sanctuarul Maicii Domnului

Considerãm necesar sã facem vorbire, sã împãrtãºim, despre ceea ce noi, persoanele consacrate din Dieceza de Iaºi, am trãit în ziua de 7 octombrie 2012: pelerinajul organizat de Comisia Diecezanã pentru Viaþa Consacratã ºi care a fost moderat de pr. Alois Fechet, preºedintele comisiei.

La ora stabilitã, aproximativ 200 de surori ºi fraþi au pornit în pelerinaj cântând ºi rugându-se sfântul Rozariu, tocmai pentru cã se îndreptau spre Regina Sfântului Rozariu. Dupã aproximativ o orã de rugãciune ºi cântare, sub privirile curioase, dar ºi parcã obiºnuite ale trecãtorilor, procesiunea s-a oprit în faþa bazilicii minor, pentru a primi din partea pãrintelui Romuald Bulai, rectorul bazilicii, rugãciunea ºi salutul de bun venit la sanctuar. Aceastã primã parte a zilei a continuat cu sfânta Liturghie pe care a celebrat-o pr. Ieronim Budulai ºi au concelebrat aproximativ 30 de preoþi ºi persoane consacrate. În cadrul predicii, s-a evidenþiat rolul ºi locul sfântului Rozariu în viaþa creºtinului, dar ºi puterea pe care o dã sfântul Rozariu vieþii consacrate ºi preoþeºti. Menþionãm totodatã cã acest pelerinaj s-a organizat împreunã cu hramul secundar al sanctuarului.

Dupã prânz, care a fost un moment de fraternitate, am trecut la partea a doua a zilei ºi astfel ne-am reîntors în bazilicã, fiind unicul loc potrivit pentru atâtea persoane, unde, puþin dupã ora 14.00, pr. Iosif Bisoc a þinut conferinþa: "În arena credinþei: o chemare la o viaþã total consacratã". Într-o atmosferã mult deschisã, pãrintele a lãsat sã înþelegem cã noi, persoanele consacrate, determinaþi de credinþa noastrã, luptãm pe trei arene: prima arenã ar fi aceea a adecvaþiei trãirilor noastre la proiectele lui Dumnezeu; a doua arenã ar fi comunitatea în care împãrþim bucuria ºi greutatea de a trãi împreunã; a treia arenã ar fi aceea a misiunii la care Dumnezeu ne-a chemat.

În cuvântul de încheiere, pr. Alois a vorbit despre figura spiritualã a episcopului Durcovici; apoi a adus anumite clarificãri ºi propuneri privitor la operele susþinute de persoanele consacrate din diecezã (temã mult discutatã ºi în sesiunea de toamnã a comisiei).

A urmat cuvântul de mulþumire pentru toþi cei care au colaborat la organizarea ºi buna desfãºurare a acestui pelerinaj, iar dupã câteva momente de adoraþie, am primit binecuvântarea cu care, la ora 16.00, ne-am reîntors întãriþi la casele noastre.

Mulþumiri aducem Domnului ºi Reginei Sfântului Rozariu ºi fraþilor de la Sanctuar, pentru ziua aceasta!

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]

Fr. Ioan Horvat, OFMConv.

Mereu împreunã cu Fecioara Maria

În ziua de 7 octombrie 2012, un grup de terezine din Bacãu, Iaºi ºi Huºi au rãspuns "prezent" la invitaþia pr. Alois Fechet, care a coordonat pelerinajul diecezan al persoanelor consacrate la sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica, pelerinaj propus de Comisia Comisia Diecezanã pentru Viaþa Consacratã a Diecezei de Iaºi, ºi au participat cu bucurie la tot programul anunþat.

La ora 10.00 s-a pornit pe jos, din locul stabilit spre sanctuar, alãturi de celelalte persoane consacrate ºi împreunã am recitat Rozariul pânã la sanctuar. Aici am fost întâmpinaþi de pr. Romuald Bulai, rectorul bazilicii minor, ºi ne-a salutat de bun-venit.

Sfânta Liturghie a fost celebratã de pr. Ieronim Budulai însoþit de aproximativ 30 de preoþi. La predicã pãrintele a evidenþiat rolul ºi locul sfântului Rozariu în viaþa creºtinului ºi mai ales puterea pe care o dã fiecãruia, dar în special vieþii consacrate.

Dupã prânz, pr. dr. Iosif Bisoc, OFMConv. a þinut o conferinþã: "În arena credinþei: o chemare la o viaþã total consacratã". Prin cuvântul sãu, ne-a amintit cã Dumnezeu ne-a dat trei daruri: timpul, libertatea ºi credinþa. Zi de zi avem libertatea de trãi credinþa noastrã ºi la sfârºit sã devenim niºte învingãtori. Persoanele consacrate trebuie sã se mântuiascã, iar sursa noastrã este Isus Cristos prin ajutorul Duhului Sfânt. De aceea, trebuie sã construim vocaþia noastrã, printr-o continuã creºtere în credinþã care sã ducã la desãvârºire, pentru cã numai prin credinþã vom ajunge la mântuire.

Anul Credinþei trebuie sã fie pentru noi un an de suflet, un an de creºtere, un an în care sã recitim Catehismul Bisericii Catolice, Conciliul Vatican II ºi mai ales Sfânta Scripturã. Sfântul apostol Petru se întreba: "Dar unde sã mergem Doamne? Numai tu ai cuvintele vieþii veºnice". Deci arena credinþei în acest An al Credinþei este un teren imens de iubire, pentru ca sã fim niºte buni alergãtori ºi mai ales învingãtori.

Pr. Alois Fechet ne-a vorbit apoi despre spiritualitatea episcopului martir Anton Durcovici, precum ºi de necesitatea rugãciunilor noastre pentru ca în curând sã fie ridicat la cinstea altarelor.

Dupã o scurtã adoraþie ºi binecuvântare cu sfântul sacrament, la ora 16 s-a încheiat pelerinajul. Fiecare dintre noi ne-am îndreptat spre casã mai bogate spiritual ºi meditând misterele de luminã în aceastã zi minunatã a sfântului Rozariu.

Mulþumim lui Dumnezeu, sfintei Fecioare Maria, sfintei Tereza a Pruncului Isus (care ne-a însoþit ºi de aceastã datã) ºi tuturor organizatorilor pentru o aºa zi minunatã, plinã de haruri, care ne-a îmbogãþit ºi ne-a unit mai mult în Isus Cristos.

Aºadar, sã ne amintim cuvintele apostolului Paul: "Învãþându-i pe fraþi (Sfânta Scripturã)...vei fi un slujitor bun al lui Cristos Isus, hrãnindu-te cu cuvintele credinþei ºi ale învãþãturii frumoase..." (Tim 4,6).

Teodora, Iaºi (www.terezine.ro)