Peregrinatio Mariae - Sãbãoani (14-18 octombrie 2012)

În perioada 14-18 octombrie 2012, cele trei parohii din comunitatea catolicã din Sãbãoani au avut marea bucurie de a o primi în vizitã pe Fecioara Maria prin Venerata sa icoanã de la Cacica.

Primirea a avut loc în dupã-amiaza zilei de duminicã, 14 octombrie 2012, în faþa bisericii parohiale "Sfântul Mihail Arhanghelul", unde, în ciuda ploii ºi a vremii mohorâte, numeroºi credincioºi din cele trei parohii, împreunã cu pãrintele Toma Encuþã, paroh ºi decan, precum ºi cu autoritãþile civile ale comunei, conduse de doamna primar Valeria Dascãlu, au cântat ºi au aplaudat cu cãldurã sosirea icoanei de la Cacica. Dupã proclamarea evangheliei ºi cuvintele de bun venit rostite de pãrintele paroh ºi de doamna primar, icoana a fost dusã în bisericã ºi aºezatã la loc de cinste.

În aceeaºi dupã-amiazã, la ora 18.30 a urmat sfânta Liturghie solemnã, celebratã de pr. Romuald Bulai, parohul bazilicii de la Cacica, înconjurat de preoþii din parohiile comunitãþii noastre, precum ºi preoþi invitaþi. Pãrintele Cristinel Fodor a deschis prin cuvântul sãu de învãþãturã seria de predici tematice despre familie, ce a continuat pe întreaga perioadã a sãrbãtorilor prilejuite de vizita icoanei de la Cacica.

Dupã sfânta Liturghie, au urmat ore de veghe marianã a copiilor, a tinerilor, a persoanelor consacrate, care au culminat cu o orã de adoraþie a întregii comunitãþi.

A doua zi, luni, la ora 9.00, sãrbãtoarea a continuat cu sfânta Liturghie solemnã, la care s-a adunat întreaga comunitate pentru a participa la sfânta Euharistie sub privirile Mamei cereºti.

Dupã-amiazã, venerata icoanã a Maicii Domnului a fost purtatã în procesiune cãtre Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul", însoþitã de un mare numãr de credincioºi care s-au rugat ºi au cântat cu fervoare, urmând ca în ziua urmãtoare icoana sã poposeascã ºi în Parohia "Înãlþarea Sfintei Cruci".

Miercuri dupã-amiazã, venerata icoanã a fost întâmpinatã ºi în biserica dedicatã Maicii Domnului, "Regina Sfântului Rozariu", unde, la cãderea serii, a fost celebratã sfânta Liturghie solemnã la care au luat parte credincioºi din toatã comunitatea din Sãbãoani precum ºi din împrejurimi. Din nou, dupã Liturghie, copiii, tinerii, persoanele consacrate ºi familiile au dorit sã-ºi exprime veneraþia faþã de Sfânta Fecioarã, în orele de veghe marianã ce au urmat sfintei Liturghii.

Joi, clopotele au sunat de sãrbãtoare: la ora 9.00 a unei dimineþi pline de soare, a avut loc ultima Liturghie solemnã ce a marcat încheierea vizitei veneratei icoane a Maicii Domnului de la Cacica, Liturghie celebratã de PS Aurel Percã.

Dacã, în prima zi, cerul mohorât de toamnã era trist precum sufletul înnegurat al unui om fãrã speranþã, aºa cum observa în cuvântul de rãmas bun pr. paroh Toma Encuþã, dupã ce timp de trei zile Maica Domnului a fãcut sã cadã peste comunitatea noastrã o ploaie înmiresmatã de haruri, cerul era însorit ºi vesel precum inimile sãbãonenilor care ºtiau cã Maica Domnului rãmâne mereu în mijlocul lor, chiar dacã venerata icoanã a Maicii Domnului îºi continuã pelerinajul.

Mulþumim lui Dumnezeu pentru aceste minunate zile de har ºi spunem cu credinþã reînnoitã.

Regina Sfântului Rozariu, roagã-te pentru noi!

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]