Sãrbãtorirea a 220 de ani de la venirea primilor mineri polonezi

"Aurul alb a fost scos la suprafaþã cu eforturile ºi sacrificiile comunitãþii poloneze, care trebuie cinstitã cum se cuvine pentru acest lucru", sunt cuvintele cu care Corneliu Zup, directorul Salinei Cacica, a legat cei 220 de ani scurºi de la venirea primilor mineri polonezi în aceastã zonã cu luna octombrie 2012. Iar anul 1792 a marcat un moment de cotiturã în dezvoltarea nu doar a localitãþii Cacica, ci ºi a întregii zone, activitatea de minerit în extracþia sãrii devenind o activitate de bazã atât pentru etnicii polonezi aduºi în Bucovina, cât ºi pentru alte naþionalitãþi, cum ar fi românii, ucrainenii, germanii, rutenii sau evreii.

Pentru a marca acest eveniment extrem de important, conducerea Uniunii Polonezilor din România, conducerea Asociaþiei Polonezilor din Cacica ºi preotul Romuald Bulai, parohul bazilicii minor din localitate, au organizat o manifestare la care au participat sute de localnici, invitaþi din Polonia, dar ºi oficialitãþi din partea Ambasadei Poloniei la Bucureºti. Sanctuarul din Cacica a devenit neîncãpãtor în ziua de sâmbãtã, 20 octombrie 2012, când a fost celebratã Liturghia solemnã dedicatã împlinirii celor 220 de ani de la venirea primilor mineri polonezi în aceastã zonã.

Slujba a fost celebratã de pãrintele Grigore Duma, iar omilia a fost rostitã de preotul Iosif Pãuleþ, decan de Bucovina, printre invitaþi numãrându-se ºi Ionuþ Paul Strejac, secretarul Ambasadei Vaticanului în Peninsula Arabiei.

"Cacica a fost numitã mica Austrie, este o Europã în miniaturã, unde convieþuiesc paºnic mai multe naþionalitãþi ºi confesiuni religioase. Este un loc pe care Europa îl poate lua ca exemplu", au precizat reprezentanþii Primãriei Cacica înainte de începerea slujbei religioase. Momentele solemne din lãcaºul de cult au fost urmate de o procesiune religioasã. Preoþii ºi credincioºii au mers mai întâi la statuia papei Ioan Paul al II-lea, unde Ghervazen Longher, deputat în Parlamentul României, ºi Piotr Wysocki, secretarul Ambasadei Poloniei la Bucureºti, au depus flori ºi au aprins o candelã. De aici, s-a plecat în pelerinaj spre mina de sare, acolo unde au lucrat primii mineri polonezi veniþi din Kałusz, Bochnia ºi Wieliczka, în urmã cu 220 de ani. Preºedintele Uniunii Polonezilor din România ºi secretarul Ambasadei Poloniei la Bucureºti au îngenunchiat în faþa altarului din sare, pe care au depus ulterior flori ºi candele aprinse în memoria minerilor care au muncit în aceastã minã. Toþi cei prezenþi s-au rugat pentru sufletele minerilor care nu mai sunt printre noi.

Manifestãrile dedicate împlinirii celor 220 de ani de la venirea primilor polonezi la Cacica s-au terminat cu un spectacol susþinut de douã formaþii artistice venite din Polonia: Ansamblul Folcloric "Dolina Soły" din Oświęcim ºi Ansamblul Regional "Serdocki" din Podszkla, precum ºi ansamblul "Sołonczanka" din Soloneþu Nou.

Cu acelaºi prilej, deputatul Ghervazen Longher i s-a conferit titlul de cetãþean de onoare al comunei Cacica. Distincþia i-a fost oferitã de Elena Boloca, primarul comunei Cacica, care a þinut sã sublinieze implicarea preºedintelui Uniunii Polonezilor din România în viaþa comunitãþilor locale din Bucovina, ºi în special a localitãþilor cu etnici polonezi.

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]

Redacþia "Polonus" a Uniunii Polonezilor din România