Program de formare spiritualã pentru profesori de religie din zona Bacãu

Un grup de profesori de religie din zona Bacãu, în ziua când era sãrbãtorit sfântul Andrei, vineri, 30 noiembrie, au pornit la drum spre nordul þãrii, la Gura Humorului, dorind sã punã în practicã mesajul lui Cristos printr-un program de formare spiritualã derulat în perioada 30 noiembrie - 2 decembrie 2012. În una dintre zile programul a inclus ºi o sfântã Liturghie în sanctuarul din Cacica.

Am pornit, dar nu oricum, ci primind binecuvântarea pãrintelui Isidor Dâscã, decanul de Bacãu, care ne-a urat sã avem zile pline mii de haruri. ªi aºa a ºi fost. Am simþit, din plin, în aceste zile binecuvântarea lui Dumnezeu. Bucuria ne-a însoþit continuu, fie cã erau momente de rugãciune - sfânta Liturghie, sfântul Rozariu, momente de meditaþie, de reflecþie, sau de împãrtãºire a experienþelor ºi trãirilor avute.

Multã liniºte ºi pace, dar ºi mult curaj în trãirea misiunii noastre de profesor, de educator, a fost sãdit în sufletele noastre prin cuvintele pline de învãþãturã adresate de cãtre pr. inspector Lucian Adam, în momentele de meditaþie. Sfinþia sa a subliniat marea necesitate de a ne rupe din frenezia activitãþilor curente pentru a ne hrãni sufletul în liniºte, alãturi de Mântuitorul. Aºa cum orice drum are popasuri, orice partiturã are pauze, ºi viaþa noastrã de creºtin trebuie sa cuprindã momente regulate de renunþare la activitatea curentã pentru a ne hrãni spiritual. O altã recomandare a pãrintelui a fost aceea cã noi trebuie sã fim cristofori, dar ºi ostensori, pentru cã avem datoria de a-l purta pe Cristos în familie, ºcoalã ºi societate dar ºi de a face, prin viaþa noastrã, prin prezenþa noastrã, sã fie cunoscut, admirat, contemplat.

Fiecare clipã ne-a îmbogãþit spiritual aducând asupra noastrã pacea, liniºtea, speranþa, dându-ne puterea de a transmite mai departe cu mult curaj, încredere ºi bucurie mesajul lui Cristos. Fiecare moment a avut importanþa ºi frumuseþea lui, fie cã eram în basilica minor de la Cacica, în biserica de la Gura Humorului, sau în cea de la Frasin, am simþit mâna ocrotitoare ºi darnicã a lui Dumnezeu ºi a sfintei Fecioare Maria.

Unul dintre cele mai emoþionante momente a fost atunci când ne-am rugat în biserica de la Poiana Micului, închinatã fericitului papã Ioan Paul al II-lea.

Mãrturia pe care ne-au dat-o comunitãþile pe care le-am vizitat, momentele comune de rugãciune ºi dialog, relatarea unor momente providenþiale din trecutul apropiat sau îndepãrtat, a întãrit în noi conºtiinþa cã facem parte împreunã din marea familie care este Biserica lui Cristos ºi a lãsat în inima noastrã dorinþa de a reveni ºi de a împãrtãºi din bucuria experienþei trãirii credinþei.

Gazdele de la Gura Humorului, pr. paroh Valentin Cochior ºi pr. vicar Mihail Cojan, au fost alãturi de noi ºi ne-au pus la dispoziþie tot ce am avut nevoie pentru a fructifica din plin momentele de formare.

Mulþumim lui Dumnezeu!

Prof. Loredana Cojan ºi prof. Tereza Herciu

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]

* * *

Iatã unele impresii ale participanþilor:

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]