Peregrinatio Mariae - Băluşeşti

De vreo trei ani, la îndemnul Preasfinţitului Petru Gherghel, icoana Maicii Domnului de la Cacica vizitează parohiile din Dieceza de Iaşi. A ajuns şi rândul parohiei noastre să o aibă în mijlocul ei. Credincioşii au aşteptat mult acest eveniment şi aşteptarea nu a fost zadarnică pentru că, în perioada 13-16 iunie 2013, icoana Maicii Domnului de la Cacica a vizitat şi satul Băluşeşti.

Joi, 13 iunie, la ora 18.30, soseşte la Băluşeşti episcopul diecezei noastre, Petru Gherghel, întâmpinat de parohul comunităţii, părintele Maricel Medveş, de ceilalţi preoţi prezenţi, de ministranţi, de copii şi de tineri.

În aceeaşi seară, la ora 18.45, soseşte icoana Maicii Domnului de la Cacica însoţită de multe maşini şi călăreţi din sat. Episcopul, parohul, ceilalţi preoţi prezenţi şi tot poporul primesc icoana cu mare bucurie. Se fac rugăciuni, se cântă şi se oferă flori. Pornim apoi în procesiunea cu icoana spre biserică unde la ora 19 începe sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului Maicii Domnului de la Cacica şi a misiunilor populare, care nu s-a mai organizat de mulţi ani în parohia noastră. Liturghia a fost prezidată de episcopul nostru Petru Gherghel şi concelebrată de nouă preoţi. Predicator la aceste misiuni populare a fost părintele Iosif Demeterc, vice decan de Traian şi parohul parohiei Cleja "Sfântul Marcu", care, prin predicile sale, ne-a reamintit cum trebuie să ne mărturisim credinţa noastră sfinţind ziua Domnului, respectându-i pe părinţi şi înlăturând din viaţa noastră înjurătura, beţia şi, în general, toate viciile care ne îndepărtează de Dumnezeu şi de aproapele.

Vineri, 14 iunie, s-au celebrat două sfinte Liturghii.

La fel şi sâmbătă, 15 iunie. Liturghia de la ora 10 a fost dedicată în mod special bolnavilor din sat care în cadrul Liturghiei au primit o binecuvântare specială.

La Liturghia de la ora 19, biserica şi curtea bisericii au devenit prea mici pentru că cinstitorii Maicii Domnului şi ai sfântului Anton de Padova, în cinstea căruia au fost sfinţiţi crinii şi au fost binecuvântaţi copiii. După sfânta Liturghie a urmat procesiunea cu icoana Maicii Domnului prin sat. În timpul procesiunii a participat întreaga suflare a satului, catolici şi ortodocşi; era o încântare să vezi cum acea mulţime de creştini cânta şi care la fiecare refren ridica lumânările aprinse şi pădurea de crinii sfinţiţi în sus spre a arăta că facem această procesiune spre gloria lui Dumnezeu şi a Maicii sale prea sfinte. După ce am ajuns cu icoana din nou în biserică, înainte de binecuvântarea finală, părintele Anghel Ionuţ care activează în Germania şi care a prezidat această Liturghie nu s-a putut abţine şi a spus câteva cuvinte: "Se spune că România este o ţară săracă. Dar nu este aşa; România este o ţară bogată... bogată în credinţă... credinţă pe care am văzut-o în această seară în comunitatea din Băluşeşti. Este minunat să vezi cum întreaga mulţime a credincioşilor participă cântând la sfânta Liturghie şi la procesiune. Când mă voi întoarce în Germania şi voi fi întrebat ce am văzut în România voi spune că am văzut şi am trăit o lecţie de credinţă, într-o comunitate de ţară mică la număr dar mare în credinţă, pe care nu o voi uita niciodată".

Duminică, 16 iunie, la ora 11, a fost Liturghia de încheiere a misiunilor, liturghie prezidată de părintele Cătălin Emilia, fiu al satului. Şi la această Liturghie participarea a fost numeroasă: jumătate dintre cei prezenţi au participat la sfânta Liturghie din biserică, jumătate de afară.

La Sanctus a sosit în biserică şi părintele ortodox din sat, Paiu Cornel, pe care l-am întâmpinat, l-am îmbrăţişat şi l-am poftit în prezbiter, alături de ceilalţi preoţi catolici.

La sfârşitul sfintei Liturghii am luat cuvântul şi eu, în calitate de paroh trecător (cum bine spunea părintele Emilian), şi am mulţumit lui Dumnezeu şi Maicii sale pentru harurile revărsate în aceste zile binecuvântate asupra comunităţii pe care o păstoresc. Am mulţumit şi tuturor credincioşilor care s-au implicat în pregătirea acestor zile frumoase, dar în special domnului dascăl şi mai ales domnului clopotar care, deşi a avut chiar în aceste zile un eveniment neplăcut în familie, s-a implicat intens şi în pregătirile care s-au făcut.

Sfânta Liturghie s-a terminat cu rugăciunea de binecuvântare a copiei icoanei de la Cacica şi cu binecuvântarea finală acordată de părintele predicator pentru obţinerea indulgenţei plenare care se acordă cu ocazia misiunilor.

Ora 14 era ora de plecare a icoanei într-o altă comunitate. Spre surprinderea tuturor s-au adunat ca să-şi ia rămas bun de la icoana Maicii Domnului de la Cacica peste 600 de credincioşi care, cu lacrimi în ochi de bucurie dar şi de părere de rău, au cântat, s-au rugat şi au aplaudat, însoţind icoana Maicii Domnului până la maşina care trebuia să o transporte. Apoi icoana purtată de o maşină, însoţită de mai multe maşini din sat, în sunetul claxoanelor maşinilor şi al aplauzelor credincioşilor s-a îndepărtat de biserica şi satul nostru dar a rămas în inima noastră.

Au fost zile de neuitat. Până şi cei mai reci în credinţă au fost încălziţi de harurile revărsate de Dumnezeu asupra lor prin intermediul Mariei.

După ce a plecat icoana, în timp ce mă îndreptam spre biserică, mai multe persoane plângeau. Îi zic unei femei: "Ne-a părăsit icoana!". "Da' ghine c-o fost!", a fost răspunsul ei. Într-adevăr, "ghine c-o fost" dar şi mai "ghine" e ca ea să rămână în inima noastră, pentru că acolo unde este ea este şi Fiul ei. Şi nu mă îndoiesc că aşa va fi.

Sfântă Marie, roagă-te pentru noi!

Pr. Maricel Medveş

Mai multe imagini puteţi vedea în [ albumul foto ]