Episcopia Romano-Catolică de Iaşi
Oficiul pentru Comunicaţii Sociale

Bd. Ştefan cel Mare, 26, 700064-Iaşi
Tel. 0232/212003; fax 0232/212006
Nr. 16/12.08.2013

COMUNICAT DE PRESĂ

Pelerinaj la Cacica

Mii de pelerini vor fi anul acesta la sanctuarul naţional din Cacica (jud. Suceava) în zilele de 14 şi 15 august, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. În afara celor din România, vor fi prezenţi pelerini din Germania, Polonia, Ungaria, Austria, Italia... La celebrările de anul acesta va fi prezent şi PS Joan Piris Frígola, episcop de Lleida (Spania). Radio Maria România va transmite în direct toate momentele importante ale pelerinajului. De asemenea prin intermediul site-ului sanctuarcacica.ro vor putea fi urmărite transmisiile video în direct ale celebrărilor.

Şi anul acesta icoana sfintei Fecioare de la Cacica a fost prezentă în comunităţile romano-catolice din Dieceza de Iaşi, în cel de-al treilea an dedicat familiei. Astfel, în preajma încheierii celor trei ani dedicaţi familiei, mulţi credincioşi au ocazia să întoarcă vizita sfintei Fecioare, reprezentată de icoana sa din sanctuarul de la Cacica.

Printre pelerini se află: Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop de Iaşi, Preasfinţitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi.

Marţi, 13 august, la ora 9.00, PS Petru Gherghel va da startul pelerinajului bicicliştilor. Aproximativ 100 de biciclişti vor porni de la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman urmând să ajungă la Cacica miercuri, 14 august, în jurul orei 11.00. Tot miercuri, la ora 12.00 se va celebra sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului. Celebrant principal va fi pr. Emilian Cătălin, OFMConv., provincial al Fraţilor Minori Conventuali din România.

Din programul celebrărilor de la Cacica face parte pelerinajul tinerilor de miercuri, 14 august, fiind condus de PS Aurel Percă. Pelerinajul pe jos începe la circa 5 km de Cacica, la ora 12.00, urmând ca la ora 13.30 să aibă loc ritul primirii tinerilor pelerini, iar, la ora 18.00, sfânta Liturghie celebrată de PS Aurel Percă va fi animată de tineri. Privegherea mariană cu lumânări de la ora 22.00 constituie pentru pelerini apogeul ajunului sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Rugăciuni şi cântece mariane se vor înălţa din inimile pelerinilor. Celebrarea va fi prezidată de PS Petru Gherghel.

În ziua de hram, joi, 15 august, vor avea loc, la ora 06.00, sfânta Liturghie în limba română, iar la ora 07.30 sfânta Liturghie greco-catolică. Liturghia în limba maghiară va fi la ora 08.30, iar Liturghiile în limba polonă şi în limba germană, la ora 09.15.

În centrul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului este Liturghia de hram celebrată la ora 11.00 de PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi. PS Joan Piris Frígola va avea un mesaj special pentru pelerini. La Liturghie vor participa: PS Aurel Percă, numeroşi preoţi din ţară şi din străinătate. La final, vor fi binecuvântate florile şi obiectele religioase aduse de pelerini.

Cu siguranţă, şi anul acesta de la Cacica mulţi se vor reîntoarce spre casele lor reînnoiţi sufleteşte. Dumnezeu va vorbi multor inimi, iar icoana Maicii Domnului din sanctuar, copie fidelă a celei de la Częstochowa, va îndrepta privirile multor pelerini spre cea care este "plină de har" pentru a contempla împreună cu ea minunile pe care Dumnezeu le face zi de zi cu noi.

Cei care nu vor putea ajunge personal la Cacica, vor avea posibilitatea prin intermediul transmisiilor Radio Maria România să asculte în direct toate celebrările importante de la sanctuar. De asemenea prin intermediul site-ului sanctuarcacica.ro vor putea fi urmărite transmisii video în direct ale celebrărilor.

* * *

Cacica este un loc de rugăciune şi meditaţie, sfinţit prin prezenţa icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei "Madona Neagră" de la Częstochowa (Polonia), care a fost adusă la Cacica în anul 1809. Sanctuarul se găseşte în frumoasa regiune bucovineană, la 19 km de Gura Humorului şi la 36 de km de Suceava. Bazilica se află în centrul localităţii, care este înconjurată de dealuri acoperite cu păduri, pajişti, delectând prin această imagine privirea oricărui trecător. Actuala biserică a fost construită între anii 1903 şi 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită şi cărămidă roşie presată, urmând un proiect din Polonia. Biserica a fost consacrată în ziua de 16 octombrie 1904, de către arhiepiscopii de Lwow: Josef Bilcewski şi Josef Weber. Cu această ocazie s-a stabilit celebrarea oficială a hramului şi a pelerinajului în cinstea Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august. În ziua de 15 august 1996, biserica a fost declarată sanctuar diecezan; în anul 1997 a fost declarată sanctuar naţional, iar în anul 2000 papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de "basilica minor".

Biroul de Presă, ercis.ro
Pr. Cornel Cadar

Persoane de contact: