Papa Francisc la Sanctuarul Maicii Domnului de la Bonaria (Cagliari, Italia)

Vizita de o zi a Papei Francisc la Cagliari, pe insula italiană Sardinia, a început duminică, 22 septembrie 2013, dimineaţă, cu o întâlnire foarte aşteptată de locuitorii insulei: dialogul cu muncitorii şi întreprinzătorii.

Momentul central a avut loc câteva ceasuri mai târziu, la Sanctuarul Maicii Domnului de la Bonaria, ocrotitoarea cerească a Sardiniei. Cel puţin 100.000 de credincioşi au luat parte la Sfânta Liturghie prezidată de papa Francisc pe esplanada sanctuarului. Pontiful a ajuns aici cu automobilul panoramic, escortat de a lungul traseului de o mulţime entuziasmată. Pe esplanadă, gratitudinea autorităţilor locale şi regionale. În bazilică, papa era aşteptat de zeci de bolnavi în cărucioare, pe care i-a salutat unul câte unul.

A urmat sfânta Liturghie, pe esplanada sanctuarului. La predica Celebrării Euharistice papa a spus că "Fecioara Maria ne învaţă că Dumnezeu nu ne părăseşte niciodată, poate să facă lucruri minunate chiar şi prin slăbiciunea noastră".

Zeci şi zeci de mii de credincioşi au umplut până la refuz piaţa sanctuarului Maicii Domnului de la Bonaria pentru a-i oferi o primire călduroasă papei Francisc. Altarul a fost amenajat pe esplanadă, de unde privirea ajunge până la mare. Dar la predică Sfântul Părinte a făcut referinţă la o altă privire, la privirea Sfintei Fecioare Maria. Primele lui cuvinte au fost în limba sardă: "Pacea Domnului Nostru Isus Cristos să fie pururea cu voi!".

Papa a spus că trei sunt motivele principale care l-au făcut să vină aici. Primul, "să împărtăşesc cu voi bucuriile şi speranţele, necazurile şi eforturile, idealurile şi aspiraţiile insulei voastre, şi pentru a vă întări în credinţă". În faţa greutăţilor care nu lipsesc nici pe insula Sardinia, Papa a spus:

? "E necesară colaborarea loială a tuturor, cu angajamentul responsabililor de instituţii, inclusiv a Bisericii, pentru a asigura persoanelor şi familiilor drepturile fundamentale, şi a face să crească o societate mai fraternă şi solidară".

În al doilea rând, a continuat Sfântul Părinte, "am venit aici ca să mă aşez împreună cu voi la picioarele Maicii Domnului care ni-l dăruieşte pe Fiul ei". În această zi, a reluat Pontiful, "vrem să-i mulţumim Fecioarei Maria pentru că este întotdeauna aproape de noi". În prima lectură biblică a Sfintei Liturghii, Maria este prezentată în rugăciune alături de apostoli în cenaclul din Ierusalim.

"Maria se roagă, se roagă împreună cu comunitatea discipolilor, şi ne învaţă să avem încredere deplină în Dumnezeu, în milostivirea lui. Aceasta este puterea rugăciunii! Să nu încetăm să batem la uşa lui Dumnezeu!"

Maria ne învaţă că Dumnezeu nu ne abandonează, poate să împlinească lucruri mari chiar şi "prin slăbiciunea noastră".

În fine, al treilea motiv. "Astăzi am venit în mijlocul vostru", a spus Papa, "mai bine zis, am venit toţi împreună ca să întâlnim privirea Mariei":

"Avem nevoie de privirea ei plină de blândeţe, de privirea ei de mamă care ne cunoaşte mai bine decât oricare altcineva, de privirea ei plină de compasiune şi de atenţie. Marie, astăzi vrem să-ţi spunem: «Mamă, dăruieşte-ne privirea ta! Privirea ta ne conduce la Dumnezeu, privirea ta este un dar al Tatălui bun, care ne aşteaptă la fiecare cotitură a drumului nostru, este un dar al lui Isus Cristos pe cruce, care ia asupra lui suferinţele noastre, frământările noastre, păcatul nostru!»"

Fecioara Maria ne îndeamnă să fim fraţi, a continuat Papa Francisc, pentru că pe drumul nostru nu suntem singuri, suntem un popor. "Să ne privim unii pe alţii într-un mod mai fratern!". Să învăţăm de la Ea să-i privim pe cei care au mai mare nevoie şi pe care suntem porniţi să-i considerăm mai puţin importanţi. Apoi, îndemnul Papei: "Să nu permitem ca ceva sau cineva să intervină între noi şi privirea Maicii Domnului".

"Inima noastră de fii să apere privirea ei de atâţia mânuitori de vorbe care promit amăgiri; de cei care au o privire lacomă de viaţă uşoară, de promisiuni care nu se pot îndeplini. Să nu ne fure privirea Fecioarei Maria, care e plină de blândeţe, care ne dă putere, care ne face solidari între noi!"

Înainte de recitarea rugăciunii "Angelus", duminică, la sanctuarul de la Bonaria, Papa Francisc a mulţumit tuturor celor care, în diferite forme, au contribuit la organizarea vizitei sale pastorale în Sardinia. Gândul său s-a îndreptat, însă, şi la numeroasele sanctuare mariane presărate pe colinele şi pe ţărmul acestei insule: "Pământul vostru", a spus Papa, "are o puternică legătură cu Fecioara Maria, o legătură pe care o exprimaţi în devoţiunea voastră şi în cultura voastră. Fiţi întotdeauna adevăraţi fii ai Mariei şi ai Bisericii, şi arătaţi aceasta prin viaţa voastră!".

La sfârşitul sfintei Liturghii, în faţa statuii Fecioarei Maria de la Bonaria, aşezată alături de altarul euharistic, Papa a proclamat rugăciunea de consacrare la Maica Domnului:

"Preafericită Fecioară Marie şi Doamna Noastră de la Bonaria,
Cu multă încredere ţi-l consfinţesc pe fiecare dintre fiii tăi.
Tu ne cunoşti, iar noi ştim că ne iubeşti.

Astăzi, după ce l-am adorat pe Fiul tău, Isus Cristos,
Fratele nostru mai mare şi Dumnezeul nostru,
Te rog să-ţi îndrepţi privirea asupra tuturor şi a fiecăruia dintre noi.

Te rog pentru fiecare familie din acest oraş şi această regiune.
Te invoc pentru copii şi tineri,
Pentru cei bătrâni şi cei bolnavi,
Pentru cei care sunt singuri
Şi pentru cei aflaţi la închisoare,
Pentru cei flămânzi
Şi pentru cei care nu au un loc de muncă.
Pentru cei care şi-au pierdut speranţa
Şi pentru cei care nu au credinţă.
Te rog, totodată, pentru guvernanţi şi pentru educatori.

Maica Noastră, ocroteşte-i pe toţi cu bunătate
Şi dăruieşte-ne puterea ta şi multă mângâiere.
Noi suntem fiii tăi: ne punem sub ocrotirea ta.
Nu ne lăsa singuri în ceasul suferinţei şi al încercării.
Ne punem încrederea în inima ta de mamă
Şi îţi consacrăm tot ceea ce suntem şi avem.

Dar mai ales, Maică Preabună,
Arată-ni-l nouă pe Isus
Şi învaţă-ne să facem întotdeauna şi numai ceea ce El ne va spune.
Amin."

(Radio Vatican, 22 septembrie 2013, Adriana Masotti, Adrian Dancă)